Συναγερμός για ΜΕΘ χωρίς αναισθησιολόγους
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”144640″ img_size=”full”][vc_column_text]
Τροπολογία για μπόνους 250 ευρώ για κάθε εφημερία εκτός Αττικής
Οι αναστολές εργασίας στα νοσοκομεία λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και η μεγάλη κόπωση λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη οικονομικών κινήτρων που οδηγεί αρκετούς ιατρούς προς τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούν μια «αιμορραγία» στο ΕΣΥ και ιδίως στα περιφερειακά νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως αυτή του αναισθησιολόγου, που εκτός των άλλων αποτελεί την ειδικότητα που επωμίζεται το βάρος των διασωληνώσεων, το οποίο είναι κρίσιμο εν καιρώ πανδημίας.
Η κυβέρνηση, θέλοντας άμεσα να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και να θωρακίσει το ΕΣΥ ενόψει και του χειμώνα, ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να καταθέσει έκτακτη τροπολογία εντός των επόμενων 24ώρων, με την οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα μετακίνησης αναισθησιολόγων σε νοσοκομεία εκτός Αττικής με αποζημίωση ύψους 250 ευρώ ανά εφημερία, ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από την ισχύουσα αποζημίωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ιατρός που θα επιλέξει να κάνει πέντε εφημερίες «εκτός έδρας» θα έχει λαμβάνειν 1.250 ευρώ πέραν του μισθού του, ενώ το ΕΣΥ θα καλύψει έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν ενόψει του χειμώνα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί το επόμενο διάστημα να επεκταθεί και σε άλλες ειδικότητες, που ειδικά την περίοδο της πανδημίας έχουν μεγάλη βαρύτητα, όπως είναι οι εντατικολόγοι, οι πνευμονολόγοι, αλλά και οι παιδίατροι, μια κρίσιμη ειδικότητα λόγω της αύξησης της διασποράς του ιού στις μικρότερες ηλικίες.
Την ίδια ώρα, με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα και σε ιδιώτες ιατρούς να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας «για χρονικό διάστημα έως την 30ή.6.2022», ώστε να παρέχουν υπηρεσίες για την κάλυψη κενών εφημερίας ιατρών ειδικότητας Αναισθησιολογίας των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξαιρουμένων των νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής. Από το περιεχόμενο της τροπολογίας γίνεται σαφές πως η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να θωρακίσει το ΕΣΥ το επόμενο διάστημα, ώστε να αντιμετωπιστεί επαρκώς ένα πιθανό νέο κύμα. Η τροπολογία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί ένα ενισχυτικό μέτρο και όχι μόνιμο, καθώς το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται να παρουσιαστεί το ολοκληρωμένο σχέδιο του νέου ΕΣΥ, που θα περιλαμβάνει τη ριζική αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και θα δίνει λύσεις και σε τέτοια χρόνια προβλήματα, όπως οι ελλείψεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Για παράδειγμα, ένα μέτρο που εξετάζεται είναι να δίδονται συγκεκριμένα κίνητρα στους αποφοίτους της Ιατρικής ώστε να ακολουθήσουν ειδικότητες στις οποίες παρατηρούνται ελλείψεις.
Εφαρμογή των μέτρων
Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση διαψεύδουν πως αναμένεται lockdown σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα έστελνε λανθασμένο μήνυμα πως βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με πέρυσι. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως το μείζον στην παρούσα φάση είναι η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, όπως για παράδειγμα η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», όπως η Θεσσαλονίκη. Στο Μαξίμου, πάντως, έχοντας την περυσινή τραυματική εμπειρία, που στα τέλη Οκτωβρίου φούντωσε το τρίτο και σφοδρότερο έως τώρα κύμα στην Ελλάδα και που οι επιπτώσεις του κράτησαν για τουλάχιστον τρεις μήνες, θέλουν να δράσουν εγκαίρως, αποτρέποντας κάτι αντίστοιχο. Ο εμβολιασμός, άλλωστε, αποτελεί σημαντικό σύμμαχο, και παρά την αύξηση του ιικού φορτίου σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, η πανδημία αυτή τη στιγμή είναι ακόμα «ελεγχόμενη».
Μεγάλα κενά σε ειδικότητες
Η μεγάλη φυγή νέων ιατρών στο εξωτερικό, οι πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ με τις υπεράριθμες εφημερίες και τις χαμηλές αποδοχές και οι όχι και τόσο ελκυστικές ευκαιρίες για εργασία ώστε να επιλέξουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα είναι οι αιτίες για τις οποίες οι αναισθησιολόγοι είναι είδος «προς εξαφάνιση» στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Και δεν είναι οι μόνοι. Οπως ανέφεραν στην «Κ» η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Πάνος Παπανικολάου, μεγάλη έλλειψη καταγράφεται σε αιματολόγους, παθολογοανατόμους, μικροβιολόγους και κυτταρολόγους, με τον αριθμό των ειδικευόμενων στα νοσοκομεία σε αυτές τις ειδικότητες να έχει λιγοστέψει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Σοβαρά κενά παρατηρούνται και σε θωρακοχειρουργούς και άλλες χειρουργικές ειδικότητες (κυρίως στην περιφέρεια).
Για τους αναισθησιολόγους το πρόβλημα εντοπίζεται εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία. «Εχουμε προτείνει επανειλημμένως να θεσπιστούν κίνητρα για τους αναισθησιολόγους, όπως ισόβια απαλλαγή από την υποχρέωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό), και να διοριστούν άμεσα οι υποψήφιοι αναισθησιολόγοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για θέση που έχει προκηρυχθεί για το ΕΣΥ», τονίζει ο κ. Παπανικολάου.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]