FOLLOW US: facebook twitter

Συγκομιδή τομάτας σε… συνθήκες Σαχάρας!

Ημερομηνία: 15-07-2024 | Συντάκτης:

-Αρχίζει σήμερα η παράδοση του προϊόντος στο εργοστάσιο «ΚΥΚΝΟΣ» και ακολουθεί η «ΜΙΝΕΡΒΑ»

-Ο πρόεδρος της Ο.Π. Χρ. Βαλιανάτος καλεί τους παραγωγούς να κάνουν αιτήσεις στον ΕΛΓΑ για τον καύσωνα

Γράφει η Μαρία Καραμπάτση


Εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών και με ορατό τον κίνδυνο της πρόκλησης ζημιών, οι τοματοπαραγωγοί του νομού καλούνται να κάνουν αγώνα δρόμου για τη συγκομιδή της βιομηχανικής τομάτας, καθώς από σήμερα Δευτέρα ξεκινά η παράδοση του προϊόντος στο εργοστάσιο επεξεργασίας τοματοπολτού «ΚΥΚΝΟΣ» στα Σαβάλια και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει τις παραλαβές και το εργοστάσιο της «ΜΙΝΕΡΒΑ» στη Γαστούνη.

Οι τοματοπαραγωγοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους, αφού μπορεί μέχρι τώρα η παραγωγή η παραγωγή να εξελίχθηκε καλά σε γενικές γραμμές, ωστόσο κάθε ημέρα που περνάει με τη θερμοκρασία να βρίσκεται στο κόκκινο, συνεπάγεται και επιβάρυνση για το προϊόν. Επιπλέον, οι συνθήκες συγκομιδής γίνονται ακόμη πιο δύσκολες και όλοι εύχονται να καταφέρουν να συγκεντρώσουν το προϊόν χωρίς μεγάλες απώλειες και έγκαιρα, με όσο το δυνατόν μικρότερη ζημία.

Αγωνία για τον καιρό

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει συνάψει η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας «Εύφορη Γη» με το εργοστάσιο ‘ΚΥΚΝΟΣ’, από τα μέλη της Ομάδας θα πρέπει να παραδοθούν 30.000 τόνους βιομηχανικής τομάτας, ενώ το ίδιο εργοστάσιο θα παραλάβει επιπλέον 25.000 με 30.000 τόνους.

“Εκτιμούμε ότι το εργοστάσιο ‘ΚΥΚΝΟΣ’ θα απορροφήσει περίπου το 60% της βιομηχανικής τομάτας εσοδείας 2024» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών, Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος συμπλήρωσε για το θέμα των καιρικών συνθηκών: «Η ενημέρωση που έχουμε από τα μέλη μας είναι ότι μέχρι στιγμής η παραγωγή, σε ότι αφορά την ποιότητα είναι καλή. Σίγουρα όμως οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν πρόβλημα και θα έχουν σημειωθεί κάποιες ζημιές. Ελπίζουμε να είναι περιορισμένες και συνιστούμε σε όποιον μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει δήλωση στον ΕΛΓΑ για καύσωνα, να το πράξει τώρα για να δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα και εάν θα υπάρξουν κάποιες αποζημιώσεις. Εμείς σαν Ομάδα Παραγωγών τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουμε επίσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, για να συζητήσουμε το θέμα και να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια και πώς θα αντιμετωπιστεί εάν στην πορεία υπάρξει μεγάλο πρόβλημα».

Από την πλευρά της η Ομάδα έχει ήδη προετοιμαστεί για τη διαδικασία παράδοσης του προϊόντος, το οποίο όπως είπε ο κ. Βαλιανάτος στηρίζει την τοπική οικονομία, ενισχύεται από την Ε.Ε. και πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρηθεί η καλλιέργεια και να στηριχθεί περαιτέρω.

Καλεί επίσης τους τοματοπαραγωγούς να λειτουργήσουν βάσει των οδηγιών και των προγραμμάτων των εργοστασίων, ώστε να γίνει ομαλά η παράδοση του προϊόντος.

«Εμείς θα είμαστε εκεί για να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά» συμπλήρωσε ο κ. Βαλιανάτος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot