Συγκινησιακά φορτισμένη η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Παπαχρήστου «Αχ! Μουρλοσκοτωμένο»
«Θέλει καλλιέργεια η μνήμη για να μη γίνει χερσοχώραφο»
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
«Θέλει καλλιέργεια η μνήμη, για να μη γίνει χερσοχώραφο. Η μνήμη, για μένα, παίζει καθοριστικό ρόλο. Είναι «βουτηγμένη» μέσα σε εικόνες, ακούσματα, λόγια ” ανέφερε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του «Αχ Μουρλοσκοτωμένο» το βράδυ της Τρίτης στον Απόλλωνα, υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου και του ΔΟΠΠ, ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος. Ο άνθρωπος που συνέδεσε τη διαδρομή του με την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, η «φωνή» του ελεύθερου ραδιοφωνικού σταθμού του ’73, παρούσα, ζώσα, επαναστατική, συγκινητική και βαθειά αληθινή. Παραλληλίζοντας μάλιστα το χθες με το σήμερα, τόνισε ότι τούτη δω η εποχή που ζούμε είναι ακόμα πιο σκοτεινή, γιατί τότε δεν υπήρχε εκ των πραγμάτων ελευθερία γιατί ήταν χούντα, σήμερα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να αντισταθούμε σε αυτήν την νέα τρομοκρατία που βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα, θα πρέπει να γίνουμε ενεργοί πολίτες και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα εκείνης της γενιάς, που διακατέχονταν από τρομακτική αλληλεγγύη και συλλογικότητα. «Το παρελθόν είναι η ίδια μας η ύπαρξη. Είναι εφαλτήριο να έρθουμε στο τώρα και να εκτιναχτούμε στο μέλλον.»
Στο νέο βιβλίο του Δημήτρη Παπαχρήστου που όπως είπε ο συγγραφέας επέλεξε αυτόν την τίτλο γιατί έτσι τον αποκαλούσε η μάνα του, μουρλοσκοτωμένο, αποτυπώνονται μνήμες, και προσωπικά βιώματα που συνθέτουν την εικόνα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, με κύρια αναφορά πάντα στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Κατά την διάρκεια της βραδιάς υπήρχε μια έντονη συγκινησιακή φόρτιση από όλους τους ομιλητές αλλά και από τον ίδιο το συγγραφέα, τον οποίο αρχικά καλωσόρισε στον Πύργο ο Δήμαρχος Π. Αντωνακόπουλος όπου στην ομιλία του τόνισε: «Ο Δημήτρης ανήκει σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους αγωνιζόμενους ανθρώπους των αξιών. Εδώ, στην πόλη του Σάκη Καράγιωργα και άλλων μεγάλων δημιουργών, προσπαθούμε με τέτοιες εκδηλώσεις να κρατάμε μια φλόγα, έστω και τρεμάμενη από τους δυνατούς και απειλητικούς αέρηδες των εποχών. Το Πολυτεχνείο έχει περάσει στο επίπεδο των συμβολισμών, έξω από τις υλικές του διαστάσεις. Κρατάμε τις αξίες και τα αιτήματα εκείνου του αγώνα που ζητούν δικαίωση και σήμερα. Απόψε η βραδιά δεν ανήκει μόνο σε συναισθήματα και μνήμες…»
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν ακόμα ο συγγραφέας Διονύσης Κράγκαρης, η δημοσιογράφος Ελένη Σκάβδη και ο «συνοδοιπόρος» του Δημήτρη Παπαχρήστου και οικονομολόγος Μάκης Μπαλαούρας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος,μέλος της Τριμελούς Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας.
Η δημοσιογράφος Ελένη Σκάβδη μίλησε με συγκίνηση για τον Δημήτρη Παπαχσρήστο με λόγια καρδιάς, αναλύοντας την καθοριστική του συμβολή στο αντιδικτατορικό κίνημα, τονίζοντας ότι μαζί με τον Μάκη Μπαλαούρα ήταν εκείνοι οι δύο ατρόμητοι νέοι που ως φοιτητές πολύ πριν το Πολυτεχνειο, οργάνωσαν το φοιτητικό κίνημα αντίστασης της ΑΣΟΕΕ που ήταν ο θεμέλιος λίθος της αντιδικτατορικής πάλης. Και από τότε μέχρι σήμερα, ο Δ. Παπαχρήστος συνεχίζει να αντιστέκεται και να διακατέχεται από μια κινηματική αντίληψη – ακηδεμόνευτη που δεν καπελώθηκε ποτέ από κανένα κόμμα – να λειτουργεί μέσα από συλλογικότητες και πάντα με ομάδες, να είναι μπροστάρης κατά του φασισμού, του ρατσισμού, της βίας και όλων των ελεύθερων συλλογικών κινημάτων. Στη συνέχεια ανέλυσε μέσα από γεγονότα το βιβλίο του Δ. Παπαχρήστου τονίζοντας ότι η ιστορική πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία, μεταμορφώνεται σε λογοτεχνική δημιουργία για να συναντηθούν παίζοντας «το θέατρο της ζωής» διάφορα σημαντικά πρόσωπα, όπου με μαεστρία «συναντώνται» ο Άρης Βελουχιώτης με τον Νίκο Κούνδουρο, τον Αλέξη Δαμιανό, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Λάκη Σάντα, τον Μανώλη Γλέζο, τον Πάμπλο, τον Καστοριάδη, τον Σαρτρ, τον Πέτρο Ανταίο, τον Παντελή Βούλγαρη, τον Γιώργο Φούντα, τον Περικλή Κοροβέση, τον Κώστα Κοντοδήμο.
Ο Διονύσης Κράγκαρης αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που διατηρεί με την Ηλεία ο Δημήτρης Παπαχρήστος οι οποίοι μάλιστα έρχονται από πολύ παλιά, από τότε που γνωρίστηκαν συμφοιτητές της ΑΣΟΕΕ με τον Μάκη Μπαλαούρα, δυο παιδιά της επαρχίας και κατέβαιναν παρέα στα Λεχαινά. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Κράγκαρης τα δύο πρώτα βιβλία του Δ. Παπαχρήστου τα είχε επιμεληθεί ο ίδιος και εκδόθηκαν από τον τότε σύλλογο «Ανδρέας Καρκαβίτσας» που είχαν δημιουργήσει.
Ο Μάκης Μπαλαούρας από την πλευρά του τόνισε ότι το βιβλίο του Δ. Παπαχρήστου είναι αυτοβιογραφικό, ιστοριογραφικό και μυθιστορηματικό διήγημα και αναφέρθηκε αναλυτικά στα πιο σημαντικά γεγονότα που παρουσιάζει. «Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και το Πολυτεχνείο δεν ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας ή της μιας βδομάδας. Προηγήθηκαν πολλά, από τα βογγητά των βασανισμένων που «ακούγαμε», τις γενναίες απολογίες τους και τη μαζική δράση τριών χρόνων. Κατά τη γνώμη μου είναι εγχειρίδιο για νέους/ νέες το πως προσεγγίζαμε τους ανθρώπους, πως αναλύαμε τακτικές, τις κινήσεις που κάναμε, πως δημιουργούσαμε τις θέσεις μας. Πως όλα αυτά δένονταν και φτιάχτηκε ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα.». Στην συνέχεια ο κ. Μπαλαούρας αναφέρθηκε σε γεγονότα στα οποία εστιάζει ο Παπαχρήστος στο βιβλίο του, στα στέκια τους, στην Αλόννησο, στον κήπο του Μουσείου αλλά και στο σημαντικό κεφάλαιο της Μνήμης που είναι χαραγμένη έντονα σε όλα τα βιβλία του, όπως και στην συντροφικότητα, στον ρομαντισμό, στα όνειρα που έκαναν, στην συντροφικότητα, στις συζητήσεις τους, στην εξέγερση, ξεδιπλώνοντας με συγκινητικό τρόπο όλα αυτά τα βιώματα που ηταν κοινα για τους δυο τους.
Η βραδιά έκλεισε με τον ίδιο τον συγγραφέα που ήταν πραγματικά «ποταμός» στη διήγησή του λέγοντας αλήθειες που τσακίζουν κόκκαλα, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η Δήμητρα Μυφτάρη με συνοδεία πιάνου από την Κωστούλα Σακκά.