FOLLOW US: facebook twitter

Συγκέντρωση και πορεία χθες στον Πύργο από τους εκπαιδευτικούς της Ηλείας

Ημερομηνία: 24-10-2024 | Συντάκτης:

Είπαν «όχι» στην υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί στον Πύργο οι εκπαιδευτικοί της Ηλείας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας εκπαιδευτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία δικαστηρίων και κατέληξε στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας, όπου και παραδόθηκε ψήφισμα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Στέλλα Αναστασίου, αρχικά στηλίτευσε την πρόθεση της κυβέρνησης να κηρύξει παράνομη την απεργία, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή στη σύγχρονη ιστορία της εκπαίδευσης, άθλια και απεργοσπαστική προσπάθεια, που είχε στόχο να διασπείρει τον φόβο, την αμφιβολία και τη σύγχυση.

«Τέτοια σπουδή, τόση πρεμούρα, τέτοια ικανότητα στις απειλές! Καταλαβαίνουμε πολύ καλά το γιατί! Κυνηγούν (…)το δικαίωμά μας να συμμετέχουμε, να απεργούμε, να παλεύουμε για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας,τον αγώνα μας για να ζούμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια», επισήμανε η κ. Αναστασίου υπενθυμίζοντας ότι το κίνημα έχει εμπειρία και δεν εκφοβίζεται.

Στη συνέχεια παρέθεσε τους κυριότερους λόγους της χθεσινής απεργίας, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας γίνεται πρωτίστως για να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης.

«Σήμερα απεργούμε γιατί δεν αντέχουμε άλλο να ζούμε με τους μισθούς πείνας των 776€ εισαγωγικό για τους νεοδιόριστους, που είναι πιο χαμηλός και από τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα, με τα 950€ για τους αναπληρωτές, για όσους μήνες δουλέψουν, Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χάσει πάνω από 6(!) μισθούς στις συνολικές ετήσιες απολαβές μας τα τελευταία 12 χρόνια. Αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση (…) 13ου και 14ου μισθού, η συνολική ετήσια μείωση είναι πάνω από 42%. Αν προσθέσουμε και το πάγωμα του ΜΚ 2016 – 2017, η μείωση προσεγγίζει το 45%. Η αγοραστική δύναμη του μισθού μας είναι σε επίπεδα του τέλους της δεκαετίας του 1990», είπε χαρακτηριστικά και παράλληλα καυτηρίασε την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της παιδείας.

«(…) Δε θα ανεχτούμε τα σχολεία μας να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με διευθυντές-manager και σκυφτούς εκπαιδευτικούς που θα ψάχνουν χορηγούς, με τσακισμένα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και γονείς που θα βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη»,σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot