FOLLOW US: facebook twitter

Σχέδιο… «καμμένη γη»

Ημερομηνία: 08-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”90614″ img_size=”full”][vc_column_text]Η στάση της ηγεσίας της ΝΔ και των στελεχών της καθώς και των “σκληρών” των Βρυξελλών, λίγο πριν τις Εθνικές Εκλογές φαίνεται να προδιαγράφει τόσο το νεοφιλελεύθερο προγραμματικό πλαίσιο που θα εφαρμόσει αν γίνει κυβέρνηση όσο και τον τρόπο που θα επιχειρήσει να “δαιμονοποιήσει” το μεταμνημονιακό αποτύπωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε το καμπανάκι το μεσημέρι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να τον δικαιώσει πριν καν… βραδιάσει.

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη τόσο στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα όσο και σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες να αμφισβητήσουν τις πολιτικές μας επιλογές και να φέρουν προσκόμματα στο σχέδιό μας», είπε χθες ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν για να προσθέσει μια επισήμανση και μια προειδοποίηση: Ότι για πρώτη φορά μετά το 2014 ξαναμπαίνει στο τραπέζι θέμα απολύσεων και περιορισμού των συμβασιούχων στο δημόσιο και πως ο κίνδυνος επιστροφής στις πολιτικές των μνημονίων δεν έχει εκλείψει.

Το μήνυμα Τσίπρα αποτυπώνει και την πεποίθηση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο μετά την 26η Μαίου – ότι διαμορφώνεται ξανά μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας ένας νέος νεοφιλελεύθερος άξονας που επιχειρεί να ανακόψει την στροφή στην αντιλιτότητα. Κατά την ίδια κυβερνητική εκτίμηση, η «σκιά» αυτού του άξονα αποτυπώνεται και στην έκθεση της Κομισιόν, ενώ ο εντός συνόρων εκφραστής της είναι η ΝΔ και η λεγόμενη «κρυφή» της ατζέντα που, στην πραγματικότητα, οδηγεί απευθείας σε μνημονιακά οικονομικά μοντέλα. «Οι ευρωεκλογές έδωσαν ώθηση σε δεξιές ,συντηρητικές πολιτικές. Το “φάντασμα Βέμπερ” δεν είναι πια ένα φάντασμα, αλλά μια πραγματικότητα. Πολύ περισσότερο, εάν στην Ελλάδα εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης» έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ στο Openο Νίκος Φίλης προσθέτοντας: «Η έκθεση της Κομισιόν απηχεί μια δεξιά μετατόπιση που γίνεται στον ευρωπαϊκό χώρο. Και αυτό συνδέεται και με τα μέτρα που επιφυλάσσει ο κ. Μητσοτάκης, τα οποία μας οδηγούν πίσω στο ΔΝΤ.»

Πρόκειται για μια εκτίμηση που έσπευσε να επιβεβαιώσει λίγο αργότερα ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, δίνοντας στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση ένα καθαρό πρώτο δείγμα για το τι περιλαμβάνει η οικονομική του ατζέντα και το τι ακριβώς εννοεί όταν μιλά για ένα νέο φορολογικό περιβάλλον πιο «φιλικό προς την ανάπτυξη». Ο κ. Μητσοτάκης χθες το βράδυ στο ΣΕΤΕ προανήγγειλε, ουσιαστικά, την κατάργηση του κατώτατου – του μειωμένου – συντελεστή ΦΠΑ του 6% στον οποίον υπάγονται βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Όπως είπε, στόχος της ΝΔ, σε βάθος τετραετίας, είναι να υπάρχουν μόνον δύο συντελεστές ΦΠΑ – ένας υψηλός στο 22% και ένας χαμηλός στο 11%.

Αυτομάτως αυτό σημαίνει ανατίμηση αγαθών πρώτης ανάγκης όπως είναι τα φάρμακα, που σήμερα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή του 6%, αλλά και η ενέργεια.  «Πρόκειται για μία από τις πλέον επιζήμιες για το κοινωνικό σύνολο, αλλά και για την οικονομία, προτάσεις», ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ που υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε κάνει την συγκεκριμένη εξαγγελία για πρώτη φορά το 2017, στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν σε προχθεσινή του συνέντευξη και ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος υιοθέτησε πλήρως την «σύσταση» του σκληρού άξονα των Βρυξελλών για απολύσεις συμβασιούχων λέγοντας: «Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι υπάρχει διόγκωση του Δημοσίου γιατί έχετε αυξήσει πάρα πολύ τους συμβασιούχους με αποτέλεσμα να έχει διογκωθεί σημαντικά το μισθολογικό κόστος».

Tην ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται με προγραμματικές γενικότητες, που κοστολογούνται στα 7,5 δισ. τα οποία όπως ισχυρίζεται θα προέλθουν από μια ανάπτυξη που θα εκτοξευτεί στο 4% μέσα σε ενάμιση χρόνο! Πρόκειται για σενάριο φαντασίας, από αυτά που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν το ΔΝΤ οδηγώντας τη χώρα στη διάλυση όπως ομολόγησε κυνικά. Ένα σενάριο που αρχίζει να αποδομείται ήδη από τους ίδιους που το εξαγγέλλουν. Σε συνέντευξή του ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως η ΝΔ θα πρέπει να ελέγξει πρώτα τα δημοσιονομικά δεδομένα και ίσως να μην εφαρμόσει άμεσα τα μέτρα που εξαγγέλλει αλλά σε βάθος χρόνου.

Ο άξονας Ρέγκλινγκ-Βέμπερ, που αναθάρρησε μετά τις ευρωεκλογές, που με ανάλογες θολές επισημάνσεις προετοιμάζει το έδαφος για να έχει “άλλοθι” η ΝΔ ώστε να μπορέσει να καταργήσει το πακέτο θετικών μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που έχει κοστολογηθεί από την κυβέρνηση και έχει ψηφιστεί και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το σκηνικό συμπληρώνεται και με τα πρώτα δημοσιεύματα για “πιθανή τρύπα” στα δημοσιονομικά ώστε να δοθεί ο χώρος για το αφήγημα του ενός σκληρού πακέτου περιοριστικών πολιτικών που έχουν περιγράψει με κάθε σαφήνεια τα στελέχη της ΝΔ, το προηγούμενο διάστημα, πριν επιβληθεί η προεκλογική στρατηγική του “σιωπητηρίου”.

Στο δια ταύτα, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπενθυμίζει πως όσες φορές μέχρι τώρα ΔΝΤ και Κομισιόν προέβλεψαν δημοσιονομικό εκτροχιασμό διαψεύστηκαν, η ΝΔ σπεύδει να πλειοδοτήσει και να προωθήσει την νεοφιλελεύθερη ατζέντα της. Ακόμη πιο απλά το είπε και πάλι ο Νίκος Φίλης χθες, υπενθυμίζοντας τις «αναπτυξιακές» πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος: «Η ΝΔ», είπε, «αποδέχεται καθ’ ολοκληρίαν την έκθεση και τη γραμμή της Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι , κατά την αντίληψή της, οι “επιπλέον” εργαζόμενοι που προσελήφθησαν πρέπει να απολυθούν. Σας θυμίζω ότι ,επί κυβέρνησης Σαμαρά με υπουργό τον κ. Μητσοτάκη, “έφευγαν” από την Ελλάδα αιτήματα προς την τρόικα για πλεονάζον προσωπικό και απολύσεις»…

Ενώ λοιπόν η χώρα έχει βγεί από τα μνημόνια, η οικονομία έχει θετική πορεία, με σημαντικές επιτυχίες στα δημοσιονομικά μεγέθη όπως καταγράφεται από όλους τους αρμόδιους φορείς, και τα ελληνικά ομόλογα είναι και πάλι ελκυστικά στις αγορές, φαίνεται πως επιχειρείται να ενεργοποιηθεί το παρωχημένο παλαιοκομματικό αφήγημα της “καμμένης γης” για να δικαιολογήσει το νεοθατσερικό πρόγραμμα μιας κυβέρνησης ΝΔ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia