FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση – Το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα

Ημερομηνία: 22-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57264″ img_size=”full”][vc_column_text]Το Πάσχα μπορεί να το εορτάσαμε φέτος… κεκλεισμένων των θυρών, κι ο Νίκος Χαρδαλιάς μπορεί να κέρασε με  διπλασιασμό των προστίμων  όσους επιχείρησαν «απόδραση» από την καραντίνα του κορονoϊού το Σαββατοκύριακο, όμως η αντίστροφη μέτρηση για την άρση του lockdown έχει ήδη αρχίσει.

Στην πραγματικότητα, το σύνθημα γι’ αυτή την αντίστροφη μέτρηση δόθηκε ήδη με τη δήλωση του Σωτήρη Τσιόδρα ότι «η νόσος φθίνει». Ο ίδιος προειδοποίησε πως αυτό δεν σημαίνει πως ο κίνδυνος παρήλθε οριστικά, αναγνώρισε ωστόσο ότι για να αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δεν χρειάζεται να έχεις μηδενικά κρούσματα. Το καθοριστικό, όπως πρόσθεσε, είναι ο περίφημος δείκτης Ρ0, δηλαδή ο δείκτης μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό, ο οποίος ήδη στην Ελλάδα έχει πέσει κάτω από το κρίσιμο επίπεδο του 1 και προσεγγίζει το επίπεδο ασφαλείας του 0,6.

Με δεδομένο ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει ενημερώσει επ’ αυτού πολύ πιο αναλυτικά, και με όλα τα πιθανά σενάρια, το Μαξίμου, η απόφαση στην κυβέρνηση για σταδιακή άρση του lockdown μετά το τέλος Απριλίου έχει ήδη ληφθεί. Και ενδεικτική αυτού του προσανατολισμού χαλάρωσης ήταν και η απόφαση να μην επιβληθεί τελικά πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας για το διήμερο του Πάσχα (Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή) αλλά να ανακοινωθούν μόνον πιο αυστηρά πρόστιμα για όσους κάνουν «άσκοπες» μετακινήσεις.

Στη συγκεκριμένη επιλογή έπαιξαν ρόλο, πέραν των επιστημονικών δεδομένων που δείχνουν σταθερή πτώση στην καμπύλη της πανδημίας, και οι… δημοσκοπήσεις και οι επικοινωνιολόγοι. Οι μεν πρώτες έδειξαν γενική εικόνα συμμόρφωσης και αποδοχής των περιοριστικών μέτρων από τους πολίτες. Η δε μικρή μειοψηφία που εκδήλωνε τάση ανυπακοής στους περιορισμούς θεωρήθηκε ότι δεν είναι απειλητική για την γενική εικόνα και εκτιμήθηκε ότι εύκολα μπορεί να ελεγχθεί.

Οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου, με τη σειρά τους, επεσήμαναν πως η συμπλήρωση ενός μήνα καραντίνας, μαζί με τα αλλεπάλληλα αυστηρά –έως και τιμωρητικά– μηνύματα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας επιβάλουν να δοθεί μια «ανάσα» στους πολίτες. Όχι τόσο για να μην εκδηλωθεί μαζική παραβίαση των μέτρων, όσο για να μην υπάρξει κλίμα αντίδρασης και δυσφορίας προς την κυβέρνηση.

Ως εκ τούτων τελικά αποφασίστηκε να περάσει το Πάσχα μόνον με αυξημένα πρόστιμα και αμέσως μετά να «κλειδώσουν» και τα πρώτα βήματα εξόδου από την καραντίνα. Στον υπάρχοντα σχεδιασμό, ο οποίος πλην απροόπτου θα ανακοινωθεί στα τέλη της εβδομάδας, η πρώτη κίνηση θα είναι η επαναλειτουργία των μικρότερων εμπορικών καταστημάτων πιθανότατα από τις 4 Μαίου. Στο ίδιο διάστημα προσδιορίζεται και η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των καταστημάτων οπτικών, καθώς και ορισμένων υπηρεσιών του Δημοσίου.

Μία ή δύο εβδομάδες αργότερα, δηλαδή είτε στις 11 είτε στις 18 Μαΐου, θα ακολουθήσει η σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, με πρώτη την τρίτη τάξη του Λυκείου. Εδώ βεβαίως το ερώτημα είναι πόσοι από τους μαθητές της τρίτης Λυκείου θα επιστρέψουν όντως στις τάξεις, καθώς, παραδοσιακά στην Ελλάδα, «κρατούν» απουσίες για το τέλος της χρονιάς και για τα φροντιστήρια. Το δεδομένο ωστόσο είναι πως πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να μην πάνε οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αργά στον Ιούλιο, αλλά να ξεκινήσουν είτε στις 22 είτε στις 28 Ιουνίου.

Σταδιακά από τα μέσα Μαΐου και μετά αναμένεται και η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, με τραπεζοκαθίσματα όμως μόνον σε εξωτερικούς χώρους και με τήρηση αποστάσεων ασφαλείας. Από τα τελευταία που θα επαναλειτουργήσουν θα είναι τα πολυκαταστήματα, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη το τι θα γίνει με τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές και τα τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία.

Εκεί τα πράγματα δείχνουν εξαιρετικά δύσκολα καθώς τα πάντα εξαρτώνται από το εάν θα υπάρξει – που φαίνεται δύσκολο – πανευρωπαϊκός συντονισμός στην «απελευθέρωση» των ταξιδιών και στα πρωτόκολλα ασφαλείας. Και παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που επιχειρούν να εκπέμψουν κάποια κυβερνητικά στελέχη, οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ήδη την τουριστική σεζόν οριστικά χαμένη.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot