FOLLOW US: facebook twitter

Σχέδιο εθνικής στεγαστικής πολιτικής – Ποιες αλλαγές αναμένονται στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Ημερομηνία: 21-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60392″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα ανώτατα όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας που εισηγείται η κυβέρνηση έδωσε ο υπουργός Επικρατείας από το βήμα της Βουλής, παραμονές της λήξης του νόμου Κατσέλη, ο οποίος ωστόσο δεν σηματοδοτεί τη λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως τονίζεται με κάθε τρόπο από κυβερνητικά αλλά και τραπεζικά στελέχη.

Ειδικότερα, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι τα ανώτατα όρια να διαμορφωθούν στα 250.000 ευρώ αντικειμενική αξία κατά τον χρόνο απόκτησης, 450.000 ευρώ συνολική αξία περιουσίας και οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ.

«Επεξεργαζόμαστε ένα σύστημα που θα προβλέπει γρήγορες διαδικασίες, με προσαρμογή δόσεων στις πραγματικές αξίες και αποτελεσματικό, με συμμετοχή του κράτους που θα δώσει ανάσα στις τράπεζες από κόκκινα δάνεια, που θα καθησυχάσει τους δανειολήπτες, αφού θα τηρήσουν τη μειωμένη δόση και θα εξασφαλίσει έσοδα στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να παίξει τον πραγματικό του ρόλο, δηλαδή της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας» ανέφερε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Το σύστημα που περιέγραψε ο υπουργός Επικρατείας θα αποτελέσει τη συνέχεια του νόμου Κατσέλη, ο οποίος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα παραταθεί για 6 μήνες, ώστε να ετοιμαστεί το διάδοχο σχήμα. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, επεξεργάζεται το σχέδιο εθνικής στεγαστικής πολιτικής.

«Πέρα από τη συνέχιση της προστασίας αυτής και μάλιστα σε μόνιμη βάση, οφείλουμε να αναπτύξουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη στέγη, για να καλύψει το κενό στεγαστικής πολιτικής. Μια πολιτική που να απαντά στο πρόβλημα της στέγης ως δικαίωμα, σε ένα πλαίσιο μόνιμο, ανεξάρτητα από την κρίση» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης σε ημερίδα με θέμα «Συζήτηση για την εθνική στρατηγική για τους αστέγους».

Οπως είπε, η πολιτική αυτή πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο καθολική και στοχευμένη για ειδικές ομάδες, όπως άστεγοι, φοιτητές, νέοι χωρίς ιδιόκτητη στέγη, γιατροί και εκπαιδευτικοί σε νησιά κ.α. Μία πολιτική όσο γίνεται πιο καθολική και στοχευμένη για ειδικές ομάδες, όπως οι άστεγοι, οι φοιτητές, οι νέοι χωρίς ιδιόκτητη στέγη κ.λπ.

«Τα προγράμματα για τη φοιτητική εστία, για τους Ρομά για τους άστεγους, εκτός του ότι λύνουν ένα κοινωνικό πρόβλημα γίνονται και μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας. Ενώ πριν από την κρίση η οικοδομή είχε φτάσει στο 11% του ΑΕΠ, σήμερα είναι κάτω από το 1%, άρα αν πάμε στο 2%, 3%, 4% θα είναι ένας ισχυρός οικονομικός μηχανισμός», ανέφερε ο Γ. Δραγασάκης.

Επιπρόσθετα, όπως είπε ότι πέραν της οικονομικής διάστασης, η ολοκληρωμένη πολιτική για τη στέγη έχει κοινωνική διάσταση καθώς η στέγη είναι αναγνωρισμένο δικαίωμα «επομένως έχουμε χρέος να δώσουμε μια απάντηση σε αυτό άμεσα και προοπτικά».

Παράλληλα, υπάρχει και πολιτισμική διάσταση και ίσως είναι ευκαιρία, όπως είπε ο Γ. Δραγασάκης, να δούμε τον τρόπο με τον οποίο παράγεται και αναπτύσσεται η κατοικία στη χώρα και τη δυνατότητα να συνδεθεί με αναπλάσεις, δημιουργία ελεύθερων χώρων και πρασίνου. Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει θέσει σε διαβούλευση σχέδιο επαναχρησιμοποίησης κενών κτιρίων αλλά και οργανωμένων κατεδαφίσεων παλαιών πολυκατοικιών.

Το κενό στεγαστικής πολιτικής  πρέπει να καλυφθεί ενώνοντας δύο άκρες: «Η μία είναι το τμήμα της κοινωνίας που έχει σπίτι με δάνειο το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει – άρα έχουμε χρέος να έχουμε μία πολιτική προς αυτό. Η άλλη είναι το τμήμα της κοινωνίας που δεν έχει σπίτι, δεν έχει δάνειο, αλλά έχει πρόβλημα στέγης. Η ενοποίηση σε πρώτο επίπεδο μπορεί να γίνει με ένα επίδομα ενοικίου, που έχουμε εξαγγείλει, και επίδομα εξυπηρέτησης δανείου. Άρα, περνάμε σε ένα νέο στάδιο τριμερούς χρηματοδότησης. Αν κάποιος έχει ένα δάνειο, ο ίδιος υφίσταται ένα κόστος με την αποπληρωμή του, η τράπεζα πρέπει να υποστεί ένα κόστος “κουρεύοντας” ένα κομμάτι του δανείου και το κράτος να συμβάλει, επίσης, με ένα ποσοστό σε αυτούς που έχουν ανάγκη», υπογράμμισε ο Γ. Δραγασάκης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot