FOLLOW US: facebook twitter

Συστήματα υπόγειων κάδων: Μία λύση υψηλής αισθητικής και αποτελεσματικότητας για τις πόλεις μας

Ημερομηνία: 23-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”76322″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα συστήματα υπόγειων κάδων, που απαντώνται όλο και πιο συχνά σε κεντρικά σημεία ελληνικών πόλεων, είναι από τις πλέον καλαίσθητες υποδομές προσωρινής αποθήκευσης στερεών αποβλήτων. Το γεγονός ότι καθίσταται μία ολοένα δημοφιλέστερη επιλογή οφείλεται τόσο στην αισθητική αναβάθμιση που προσφέρουν στον περιβάλλοντα χώρο όπου εγκαθίστανται, όσο και στην αποτελεσματικότητα και πρακτικότητά τους.

Τεχνικά χαρακτηριστικά και εγκατάσταση

Το σύστημα προσφέρει εύκολη εγκατάσταση, αισθητική ενσωμάτωση στο αστικό περιβάλλον, απλότητα στη διαδικασία αποκομιδής και συντήρησης καθώς και μακρόχρονη και αξιόπιστη λειτουργία. Η εγκατάσταση του συστήματος είναι εύκολη καθόσον απαιτείται μόνο η διαμόρφωση μιας τάφρου κατάλληλων διαστάσεων εντός της οποίας τοποθετείται το πλήρες “kit” του υπόγειου κάδου έτοιμο για λειτουργία και χρήση.

Όλη η συγκρότηση του συστήματος υπόγειων κάδων “SOTKON” προσφέρει συνολική αποθηκευτική χωρητικότητα 3 κ.μ. περίπου που επιτρέπει την αντικατάσταση 3-4 κοινών τροχήλατων κάδων 1.100 λίτρων.

Η συγκρότηση του συστήματος υπόγειων κάδων αποτελείται από:

– Ένα προστατευτικό υπόγειο φρεάτιο πλήρως στεγανό κατασκευασμένο από προκατασκευασμένο οπλισμένο σκυρόδεμα (C30/37) το οποίο εγκαθίσταται μέσα σε μια τάφρο ανάλογων διαστάσεων κατόπιν εργασιών εκσκαφής εδάφους. Εντός του φρεατίου υπάρχει μηχανισμός πλατφόρμας ασφαλείας.

– Ένα πλαστικό κάδο, ολόσωμης κατασκευής με πλήρως στεγανό πυθμένα κατασκευασμένο από πολυαιθυλένιο. Ο κάδος είναι εφοδιασμένος με τις απαραίτητες διατάξεις για παραλαβή από γερανό με σύστημα απλού αγκίστρου καθώς και με δύο πλευρικούς πείρους οι οποίοι προσαρμόζονται στους πλευρικούς βραχίονες του ανυψωτικού μηχανισμού για την εκκένωσή του μέσα στην οπίσθια χοάνη των απορριμματοφόρων τύπου «πρέσας».

– Το υπόγειο τμήμα καλύπτεται με μια πλατφόρμα κάλυψης (πλατφόρμα πεζοδρόμου) κατασκευασ- μένη από μεταλλικό σκελετό και με επιφανειακή επένδυση πλακιδίων γρανίτη. Η πλατφόρμα παρέχει την απαιτούμενη στεγανότητα κατά των οσμών και των βρόχινων νερών, και ανοιγοκλείνει με την βοήθεια δύο αεροελατηρίων και ασφαλίζει σε κλειστή θέση με κατάλληλη κλειδαριά.

Το πρόσφατα εγκατεστημένο σύστημα υπόγειων κάδων στο Περιστέρι (Μπουρνάζι)

 

Στο κέντρο και πάνω στην πλατφόρμα πεζοδρόμου προσαρμόζεται ένας καλαίσθητος ανοξείδωτος “πύργος/χοάνη” τροφοδοσίας. Επί του “πύργου/χοάνης” τροφοδοσίας δύναται να τοποθετηθούν καλαίσθητες επιγραφές που προσδιορίζουν τις κατηγορίες συλλεγομένων απορριμμάτων (οικιακά – ανακυκλώσιμα).

Με χρήση γερανού εγκαθίστανται εντός της τάφρου τα υπόγεια φρεάτια τα οποία περιέχουν την πλήρη προσυναρμολόγηση των μηχανισμών των κάδων, τα κενά μεταξύ των τοιχωμάτων της τάφρου και των φρεατίων πληρούνται με αδρανές υλικό. Στη συνέχεια, στην άνω περίμετρο των φρεατίων κατασκευάζονται κατάλληλα κανάλια αποστράγγισης για τα βρόχινα νερά και αποκαθίσταται η πλακόστρωση του περιβάλλοντα χώρου του σκάμματος.

Σύστημα υπόγειων κάδων στην πόλη του Βόλου

Το σύστημα αποκομιδής

Οι υπόγειοι κάδοι συνεργάζονται με κλασσικού τύπου 2αξονικά ή 3αξονικά απορριμματοφόρα τύπου «πρέσας» με εγκατάσταση στην οροφή ενός υδραυλικού γερανού τύπου «παπαγάλου» με απλό γάντζο που χρησιμεύει για την εξαγωγή του κάδου από το υπόγειο φρεάτιο και την προσαρμογή του στον ανυψωτικό μηχανισμό (τοποθέτηση των πλευρικών πείρων του κάδου στους πλευρικούς βραχίονες του ανυψωτικού μηχανισμού) ώστε να εξασφαλισθεί η ανατροπή του μέσα στην χοάνη του απορριμματο- φόρου.

Σημειώνεται ότι ο ανυψωτικός μηχανισμός θα εξακολουθεί να ανατρέπει τους κοινούς πλαστικούς ή μεταλλικούς 4τροχους κάδους που διαθέτει ένας Δήμος.

Για τον χειρισμό των υπόγειων κάδων απορριμμάτων, απαιτείται να εγκατασταθεί στην οροφή της κιβωτάμαξας του απορριμματοφόρου ένας υδραυλικός γερανός σχετικά συμπαγών διαστάσεων κατάλληλης ανυψωτικής ικανότητας.

Σε αυτή τη κατηγορία ανυψωτικής ικανότητας, η περιστρεφόμενη βάση του υδραυλικού γερανού μπορεί να εδράσει με πλήρη ασφάλεια πάνω στην οροφή της κιβωτάμαξας του απορριμματοφόρου. Το συνολικό βάρος του υδραυλικού γερανού μαζί με όλα τα λειτουργικά του όργανα είναι περίπου 500- 600 κιλά, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται το εκμεταλλεύσιμο ωφέλιμο φορτίο σε απορρίμματα. Επιπλέον, δεν επηρεάζεται το κέντρο βάρους του οχήματος και δεν χρειάζεται το απορριμματοφόρο να εφοδιάζεται με σύστημα “ποδαρικών” σταθεροποίησης.

Πηγή: ypodomes.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia