Σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας με κυβερνητικά στελέχη για το Σχέδιο αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”144369″ img_size=”full”][vc_column_text]
Παναγιώτης Αντωνακόπουλος «Πρέπει να τηρήσουμε την αρχή της ισονομίας»
Την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η αρχή της ισονομίας σε προγράμματα χρηματοδότησης και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών από τις πρόσφατες πυρκαγιές ώστε να μην αδικηθεί για άλλη μια φορά η Ηλεία, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (23/8) στην Π.Ε. Ηλείας.
Στη έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν, ο νέος Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης Γρηγόρης Σκάλκος, και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτ.Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε ότι δεν πρέπει να «εργαλειοποιηθεί» πολιτικά αυτή η πρόσφατη συμφορά, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από άλλες δυνάμεις και πως η αρχή τήρησης της ισονομίας στο πρόγραμμα αποκατάστασης κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία για την πολύπαθη Ηλεία. «Πρέπει οπωσδήποτε να τηρήσουμε την αρχή της ισονομίας. Για την ίδια ζημιά, στον ίδιο τόπο και στον ίδιο χρόνο, πρέπει να έχουμε την ίδια συμπεριφορά. Δεν πείθουν τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης αντιμετώπισης, τόσο σε ποσοτικό όσο και ποιοτικό επίπεδο, άλλων περιοχών σε σχέση με τη δική μας περιοχή διότι, σε μια καλλιεργήσιμη γη όπως εδώ, θίγονται πολύ περισσότερα νοικοκυριά».
Ο δήμαρχος Πύργου αναφέρθηκε επίσης και στην εμπειρία του «Ταμείου Μολυβιάτη», η οποία υπήρξε οδυνηρή για την περιοχή. «Η εμπειρία του μοντέλου «Ταμείου Μολυβιάτη» είναι πολύ οδυνηρή, όπου την αρνητική της εκδοχή την υφιστάμεθα εμείς στην Ηλεία. Διαλύθηκε το Ταμείο για να περάσουν τα χρήματα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και εμείς εδώ πήραμε τα ελάχιστα. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί ένας κωδικός που θα «τροφοδοτεί» οικονομικά τις περιοχές. Να κάνουμε αξιόπιστη θεσμική προσέγγιση στο πρόβλημα, αντικειμενική ιεράρχηση της ζημιάς, και να δοθεί βαρύτητα στην κλίμακα πληθυσμού».
Στο σημείο αυτό ο κ. Αντωνακόπουλος έθιξε και με παραδείγματα τους πραγματικούς δείκτες οικονομίας που έχουν θιγεί στην περιοχή με την ολοκληρωτική καταστροφή χιλιάδων ελαιόδεντρων. Τόνισε δε, ότι η Ηλεία είναι και σύμφωνα με το επίσημο κρατικό σχέδιο «Δάρδανος» στις πιο υψηλές θέσεις των πλημμυρόπληκτων περιοχών, ενώ παραμένει πάντα ψηλά και στην κλίμακα των πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων περιοχών. «Παρ’ όλα αυτά όμως, και πάρα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στην κλίμακα των χρηματοδοτήσεων είμαστε πολύ χαμηλά. Αυτός ο τόπος έχει ζήσει οδυνηρές στιγμές γιατί κάποιοι δεν μιλούσαν, δεν απαιτούσαν, δεν διεκδικούσαν», ενώ κατέληξε στην αναγκαιότητα και Ευρωπαϊκής στήριξης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]