FOLLOW US: facebook twitter

Σύσκεψη για την νέα αρδευτική περίοδο στην ΠΕ Ηλείας: Νερό σε όλους τους ΤΟΕΒ εντός δύο εβδομάδων

Ημερομηνία: 08-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”86137″ img_size=”full”][vc_column_text]Με πρωταρχικό στόχο να δοθεί νερό σε όλους τους ΤΟΕΒ, σταδιακά μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, για να προχωρήσει όσο πιο ομαλά γίνεται η αρδευτική περίοδος που έχει ξεκινήσει, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί έκτακτη σύσκεψη στην ΠΕ Ηλείας με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, με την συμμετοχή όλων των προέδρων και μελών ΔΣ του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ του νομού. Το πλάνο της νέας αρδευτικής περιόδου παρουσίασε ο νέος πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού Τάκης Παρασκευόπουλος που αναφέρθηκε και σε όλες τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την συντήρηση του δικτύου μέσω εργολαβιών σε πρώτη φάση και παράλληλα τις διαδικασίες που τρέχουν για την πρόσληψη του εποχικού προσωπικού που δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να γίνει πριν από τον Ιούνιο.

Στην σύσκεψη επικράτησε ενωτικό κλίμα γιατί όπως ειπώθηκε χωρίς διάθεση συνεργασίας και κοινό αγώνα,  αφήνοντας στη άκρη τις όποιες αντιθέσεις υπάρχουν δεν θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τα προβλήματα που διαιωνίζονται και είναι λίγο πολύ γνωστά.

Το λόγο πήρε πρώτος ο κ.  Γ. Γεωργιόπουλος, που ευχαρίστησε όλους τους πρόεδρους και τα Δ.Σ των ΤΟΕΒ όπως και το νέο Δ.Σ του ΓΟΕΒ που κάθισαν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που αποτελούν «τροχοπέδη»  για την ομαλή έναρξη της αρδευτικής περιόδου. Κυρίαρχο είναι αυτό των οφειλών προς την ΔΕΗ, όπου ωστόσο η εικόνα έχει βελτιωθεί με διακανονισμούς ανά ΤΟΕΒ που δίνουν μια μικρή ανάσα στο πρόβλημα και βεβαίως της συντήρησης του δικτύου, που έχει πολλά θέματα καθώς πολλά αντλιοστάσια είναι χωρίς ρεύμα εδώ και μήνες και η επανεκκίνηση τους θα είναι δύσκολη. Επισήμανε ακόμα ότι σκοπός και της νέας διοίκησης του ΓΟΕΒ και όλων των εμπλεκομένων και σαφώς της περιφέρειας, είναι να εξασφαλιστεί ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα το επόμενο εξάμηνο ενώ επισήμανε ότι τα δίκτυα  και στις δύο ζώνες, θα έχουν όλα δώσει νερό σε διάστημα το πολύ δυο εβδομάδων, γιατί αυτή την στιγμή επείγουν να ποτιστούν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στη ζώνη του Πηνειού, στο κάμπο.

Ο κ. Απόστολος  Κατσιφάρας χαρακτήρισε από την πλευρά του  τη σύσκεψη αυτή ως «τραπέζι εργασίας»  που στοχεύει στην εξεύρεση λύσεων για να δοθεί άμεσα και παντού νερό σε όλους τους καλλιεργητές του νομού, αναγνωρίζοντας ότι ο ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ βιώνουν δύσκολες καταστάσεις με τα χρέη και την συντήρηση του δικτύου που έχει καθυστερήσει. Τόνισε ωστόσο ότι ο σχέδιο του νέου προέδρου του ΓΟΕΒ κ. Τ. Παρασκευόπουλου και της νέας διοίκησης του Οργανισμού  αν και είναι μεταβατικό είναι άκρως ρεαλιστικό , ολοκληρωμένο και στοχευμένο και θεωρεί ότι με την συνεργασία και θετική στάση όλων των εμπλεκομένων θα προχωρήσει χωρίς πρόβλημα ενώ θα έχει την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας σε ότι χρειαστεί. Τέλος ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι θα πρέπει να αλλάξει όλο το θεσμικό πλαίσιο που διέπει αυτούς τους οργανισμούς και είναι απαρχαιωμένο γιατί υπάρχουν πλέον νέες ανάγκες αλλά και καινοτόμα βήματα στην τεχνολογία που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν οι καλλιεργητές, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μην είναι για πάντα όμηροι της ΔΕΗ. Γι αυτό και η Περιφέρεια έχει ένα business plan που περιλαμβάνει ένα σύγχρονο και ανανεωμένο δίκτυο και θα δώσει λύσεις οριστικές σε πολλά προβλήματα.

Το χρονοδιάγραμμα του ΓΟΕΒ για να δοθεί το νερό σε όλους τους ΤΟΕΒ

Ο νέος πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού κ. Τάκης Παρασκευόπουλος, τόνισε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια απ’ όλους τους εμπλεκόμενους να δοθεί νερό το συντομότερο δυνατό, γι αυτό και έχει καταρτιστεί ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου ένα συγκριμένο πλάνο και καθυστερημένα τώρα κάνουν έναν αγώνα δρόμου. Αυτό θα γίνει εφικτό σταδιακά όπου με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουν κάνει, με φυσική ροή τα Σαβάλια έχουν στο μεγαλύτερο μέρος, μέσα στην εβδομάδα με φυσική ροή θα μπορέσει να δοθεί νερό και στην περιοχή Βαρθολομιού και στην συνέχεια στην Βόρεια Ζώνη που φτάνει μέχρι Καπελέτο και Βάρδα, στον ΤΟΕΒ Μυρτουντίων. Στο επόμενο 10ήμερο πιστεύει ότι μπορούν να δρομολογήσουν την παροχή νερού και στην ζώνη του Αλφειού, σε όλους τους ΤΟΕΒ. Τέλος να σημειώσουμε ότι εντός της εβδομάδας θα πρέπει να λήξει η διαδικασία για την ανάδειξη των εργολάβων που θα αναλάβουν τα έργα συντήρησης του αρδευτικού δικτύου για να προχωρήσει κατόπιν και η πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot