FOLLOW US: facebook twitter

Σύσκεψη για τα επικίνδυνα κτίρια του Δήμου Πύργου: Καταγράφουν όλα τα επικίνδυνα κτίρια

Ημερομηνία: 27-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”125018″ img_size=”full”][vc_column_text]Εν αναμονή της ψήφισης του νέου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Δήμος Πύργου προχωρά στην καταγραφή των επικίνδυνων κτιρίων της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων. Αυτό, μεταξύ άλλων συζητήθηκε στη σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στο Λάτσειο Δημοτικό μέγαρο, παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Αργυρόπουλου, με την συμμετοχή του ΤΕΕ Ηλείας διαμέσου του προέδρου Χρήστου Γεωργακόπουλου και του μέλους του Δ.Σ. Βασίλη Παναγόπουλου, κι ακόμα, του προϊστάμενου της Πελεοδομίας του Δήμου Γιώργου Αντωνόπουλου και της μηχανικού της Πολεοδομίας Νίκης Ρουφηκτού.

«Εν αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης που πρόκειται να φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εμείς προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε στη σημερινή σύσκεψη με αφορμή και την πρόταση του συναδέλφου δημοτικού συμβούλου κ. Γιώργου Ανδριόλα σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου» δηλώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος. Που επίσης ανέφερε:

«Θέλουμε να έχουμε μια στενή συνεργασία με το ΤΕΕ στο θέμα αυτό. Θα προχωρήσουμε από κοινού σε πρωτοβουλίες και δράσεις που θα έχουν ως αντικείμενο την καταγραφή όλων των επικίνδυνων κτιρίων, τόσο στην πόλη του Πύργου όσο και στις τοπικές κοινότητες. Θα συνεργαστούμε επίσης στην δημιουργία των καταλλήλων προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Βεβαίως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε στα χέρια μας και τον νέο νόμο που όπως έχει εξαγγείλει ο αρμόδιος υπουργός κ. Χατζηδάκης θα δίνει τη δυνατότητα και θα διευκολύνει τους Δήμους να προχωρούν σε άμεση κατεδάφιση των συγκεκριμένων κτιρίων. Αλλά μέχρι να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο νόμος εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι άλλο, πέρα από την καταγραφή των κτιρίων ώστε να είμαστε έτοιμοι».

07 | Αύγουστος | 2013 | Dionisis France

Υπενθυμίζεται πως, όπως έχουν γίνει κατ’ επανάληψη σχετικές αναφορές κι από την πλευρά των στελεχών του ΤΕΕ πρόκειται για «Πρόβλημα που ξεκινά από το απαρχαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τη διαδικασία κατεδάφισης  ετοιμόρροπων και αποκατάστασης επικινδύνων οικοδομών (ΦΕΚ 153/Α/1929). Προσκρούει δε, πάνω σε αξεπέραστα εμπόδια, αυτά της απαιτούμενης έγκρισης από τις αρμόδιες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες (Νεοτέρων Μνημείων) αλλά κυρίως στην αδυναμία επίδοσης της εκθέσεως αυτοψίας στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που συνήθως είναι πολλοί κληρονόμοι αγνώστου διευθύνσεως. Συν ταυτόχρονα ότι, οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Δήμων (ΥΔΟΜ) για την σύνταξη της εκθέσεως αυτοψίας είναι αποδεκατισμένες στελεχιακά, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν ικανοί διαθέσιμοι πόροι ούτως ώστε η Πολεοδομική Υπηρεσία να προβαίνει στην άρση του κινδύνου εφαρμόζοντας μέτρα αναγκαστικής εκκένωσης και κατεδάφισης των επικινδύνων μερών της κατασκευής, ακόμα και αν βρεθεί ο ιδιοκτήτης αλλά δεν ανταποκριθεί εμπροθέσμως στην εφαρμογή των υποδεικνυόμενων μέτρων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πύργου έχει ήδη στην κατοχή του με την βοήθεια της Πολεοδομίας και των τεχνικών υπηρεσιών, μια λίστα περί των 25 επικίνδυνων κτιρίων που προκύπτουν από την επεξεργασία αιτημάτων ιδιοκτητών τα τρία τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με όσα ως τώρα έχουν γνωστοποιηθεί, το υπουργείο Περιβάλλοντος προτίθεται να φέρει το προσεχές διάστημα στη Βουλή ενταγμένη στο χωροταξικό νομοσχέδιο, ειδική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα βασίζεται στην αρχή: συντήρηση ή κατεδάφιση όσον αφορά τα ετοιμόρροπα κτίρια. Αναμένεται λοιπόν η τελική εξέλιξη όπως βέβαια κι η όποια επίσημη διατύπωση.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot