FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη Χρήστου Σπίρτζη στο «Κόκκινο Πάτρας 107,7» για τον Αυτοκινητόδρομο: «Στην Πατρών- Πύργου έχουν γίνει εγκλήματα με μεγαλύτερο εκείνο της κυβέρνησης Σαμαρά»

Ημερομηνία: 14-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”71980″ img_size=”full”][vc_column_text]

Τον Γενάρη του 2019 μπαίνουν οι μπουλντόζες και το έργο θα ξεκινήσει ακόμα και με τις πρώτες 6 εργολαβίες

 

Συνέντευξη στο « Κόκκινο Πάτρας 107,7» για τα έργα υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παραχώρησε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και βεβαίως έδωσε απαντήσεις σε ότι αφορά την Πατρών- Πύργου. Ο κ. Σπίρτζης επισήμανε όταν ρωτήθηκε για το που βρίσκεται αυτή η υπόθεση, καθώς οι κάτοικοι εκφράζουν την ανησυχία τους, ότι στην Πατρών- Πύργου έχουν γίνει εγκλήματα!.

«Οι κάτοικοι σωστά εκφράζουν την ανησυχία τους γιατί έχουν υποστεί μια παραπληροφόρηση και έχουν εισπράξει για δεκαετίες ψεύτικες υποσχέσεις. Στην Πατρών-Πύργου έχουν γίνει εγκλήματα. Εγκλήματα σε σχέση με την υλοποίηση αυτού του τμήματος του οδικού δικτύου, με μεγαλύτερο αυτό του 2013 της κυβέρνησης Σαμαρά, που έβγαλε αυτό το τμήμα από την παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού. Αυτό συνεπαγόταν ότι αυτό το τμήμα   ξεκινάει την αδειοδότηση του από την αρχή. Ήξεραν τους νέους κανονισμούς οι τότε κυβερνήσεις που θα ίσχυαν από τον Ιανουάριο του 2015. Μπήκε λοιπόν το έργο στο μικροσκόπιο για δύο λόγους. Ο ένας λόγος ήταν η έκθεση του Ευρωπαϊκό Ελεγκτικού Συνεδρίου για την περίοδο 2010-2014 η οποία όποιος την βρει, είναι στο διαδίκτυο, θα δει αυτά που λέγαμε και εμείς, τα επιβεβαιώνει πλήρως,  το πολύ μεγάλο κόστος αυτών των υποδομών μέσω των συμβάσεων που είχαν γίνει. Άρα οποιοδήποτε νέο έργο έμπαινε στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και το δεύτερο ήταν ότι έπρεπε από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο και σε οποιοδήποτε νέο οδικό δίκτυο η μελέτη βιωσιμότητας να δείχνει πόσο βιώσιμο, οικονομικά βιώσιμο, είναι ένα έργο. Ξέρετε είναι άλλη η θέληση η δική μας ή  των τοπικών κοινωνιών, ότι ο δρόμος δίνει ασφάλεια στον πολίτη, ότι δίνει ανάπτυξη σε μια περιοχή, και άλλο η έγκριση της χρηματοδότησής του από τα ευρωπαϊκά όργανα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που εξετάζει οικονομικά αυτό το έργο. Αυτό λοιπόν συνεπαγόταν ότι το έργο δεν θα γίνει ως αυτοκινητόδρομος, δηλαδή ότι θα γινόταν μια λωρίδα και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση χωρίς διαχωριστικό διάζωμα. Ήταν πολύμηνες οι διαπραγματεύσεις άρα και η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών προκειμένου να διασφαλίσουμε με πάρα πολλή μεγάλη προσπάθεια την έγκριση του τμήματος αυτού ως αυτοκινητόδρομου. Δεν νομίζω ότι θα ήταν δικός μας στόχος ή δική μας πολιτική να φτιάχναμε έναν δρόμο  που θα ήταν λίγο βελτιωμένος από τη σημερινή κατάσταση. Έτσι τώρα θα έχουμε έναν δρόμο που θα είναι αυτοκινητόδρομος, θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την Κορίνθου – Πατρών, με την Ολυμπία Οδό και θα γίνει πολύ φτηνότερα. Αν ακολουθούσαμε, ξέρετε, την παρότρυνση διαφόρων να βγάζαμε έναν διαγωνισμό οι εκπτώσεις δεν θα ήταν της τάξης του  50%, από ότι φάνηκε και από τις προσφορές που έδωσαν οι μεγάλες εταιρείες. Θα ήταν πολύ μικρότερες. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα παίρναμε ποτέ την έγκριση. Δεν θα εγκρινόταν ποτέ η μελέτη βιωσιμότητας για να φτιάξουμε ένα δρόμο ως αυτοκινητόδρομο».

Γιατί έσπασε σε 8 εργολαβίες ο Αυτοκινητόδρομος

Απάντηση έδωσε ο κ. Σπίρτζης και για ποιο λόγο αποφασίστηκε να σπάσει η εργολαβία σε 8 μικρότερες τονίζοντας:

«Εάν πηγαίναμε σε μια εργολαβία και οι εκπτώσεις ήταν της τάξης του 20-25% ή του 12% που δώσανε στους επιμέρους διαγωνισμούς οι μεγάλες εταιρείες, απλά δεν θα γινόταν ως  αυτοκινητόδρομος.  Θα γινότανε ένας περιφερειακός δρόμος με πολύ μικρότερη διατομή και χωρίς διαχωριστική νησίδα. Υπάρχει όμως και ένα θέμα που πρέπει να δούμε διότι η αντιπολίτευση όλον αυτό τον καιρό ρίχνοντας λάσπη έχει πει πάρα πολλά πράγματα. Ένα από αυτά που έχει πει ήταν ότι βρήκαμε έναν έτοιμο διαγωνισμό. Ο έτοιμος διαγωνισμός όμως που βρήκαμε και είχε προσβληθεί από μια εταιρεία, είχε και κάποια συγκεκριμένα μεγέθη, ποσότητες. Και αυτό που αποδείχθηκε είναι  ότι οι ποσότητες αυτές ήταν υποαξιολογημένες. Χρειάζονται δηλαδή τα διπλάσια αδρανή. Όταν συμπληρώσαμε εμείς τις μελέτες και τροποποιήσαμε τις περιβαλλοντικές διαπιστώσαμε ότι χρειάζονται οι διπλάσιες ποσότητες αδρανών υλικών προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος. Το ερώτημα λοιπόν είναι για ποιον είχε στηθεί το έργο; Ποίοι ήξεραν τις συγκεκριμένες ποσότητες και ποίοι δεν τις ήξεραν; Και γιατί είναι εκατομμύρια τόνοι κυβικά αδρανών υλικών αποθηκευμένα στην ευρύτερη περιοχή πού και από ποιους; Μπαίνουν πολλά ερωτήματα σε σχέση με αυτά που έχει διατυπώσει η αντιπολίτευση και μάλλον τώρα πρέπει να απαντήσουν».

Μπουλντόζες τον Γενάρη του 2019 στο έργο

Παράλληλα ο υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε στην τωρινή πορεία του έργου, επισημαίνοντας ότι οι μπουλντόζες θα μπουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 ξεκινώντας με τις πρώτες 6 εργολαβίες και έπονται οι άλλες δύο. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Οι μπουλντόζες μπαίνουν τους επόμενους μήνες,  μέχρι τον Ιανουάριο δηλαδή. Οι 6 από τις 8 διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν αποσταλεί ή αποστέλλεται η τελευταία στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι 2 έχουν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στην συνέχεια θα κληθούν οι ανάδοχοι για να υπογράψουν τις συμβάσεις. Αυτό είναι μια διαδικασία περίπου ενός μήνα, πριν πρέπει να κοινοποιηθεί στη Βουλή, ας πούμε άλλες 15 μέρες. Και μετά υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο για τους εργολήπτες για να εγκατασταθούν στο εργοτάξιο. Άρα ο προγραμματισμός που έχουμε για τις 6 είναι να ξεκινήσουν ταυτόχρονα και οι 6 μέχρι τον Ιανουάριο. Οι υπόλοιπες 2 υπάρχουν απορρίψεις των αιτιολογήσεων επομένως εάν δεν έχουμε προσφυγές ή άλλες δικαστικές εμπλοκές θα μπορούν να ξεκινήσουν λίγες μέρες αργότερα. Εάν έχουμε προσφυγές θα έχουμε ένα δίμηνο καθυστέρηση, τρίμηνο το πολύ. .

Εάν δεν έχουμε πρόβλημα στις 2 θα ξεκινήσει σε 8 διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα. Διαφορετικά θα ξεκινήσει σε 6 , τον Ιανουάριο και στα υπόλοιπα 2 περί τους  2 με 3 μήνες αργότερα».

Σε ότι αφορά την υπόθεση Καλογρίτσα ο κ. Σπίρτζης ερωτηθείς αν ο εργολάβος που κέρδισε τον διαγωνισμό δεν μπορεί να εκτελέσει το έργο θα απευθυνθούν στους επόμενους μειοδότες, υπογράμμισε:

«Μην παρασύρεστε και εσείς από την παραπληροφόρηση. Θυμάστε τι έλεγαν; «Ο Τοξότης , ο Καλογρίτσας, που ήθελε να πάρει και κανάλια και εφημερίδες, πήρε όλο το έργο κ.τ.λ». Ωραία, από τις 8 διαγωνιστικές διαδικασίες η εταιρεία Τοξότης ήταν προσωρινός μειοδότης στις 4. Στις 2 από αυτές δεν έγινε αποδεκτή η οικονομική προσφορά και η αιτιολόγηση που είχε δοθεί. Κλήθηκε όπως είχαμε πει ο επόμενος και ο επόμενος δεν έδωσε, στην μια τουλάχιστον από ότι γνωρίζω, επαρκή αιτιολόγηση και κλήθηκε ο τρίτος. Και αυτή είναι μια διαδικασία που εξασφαλίζει και  τη διαφάνεια του έργου και απορρίπτει όλα αυτά τα μυθώδη ψέματα που έλεγε η αντιπολίτευση όλο αυτό τον καιρό».

Καταλήγοντας ο κ. Σπίρτζης σχολίασε το ότι η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι είχε εμμονή με τον κ. Καλογρίτσα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ναι, μια χαρά λες και τον φτιάξαμε εμείς τον κ. Καλογρίτσα. Έχουν πολλά να θυμηθούν,  τους επόμενους μήνες,  για μια σειρά από δραστηριότητες που είχε η αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια και αποκαλύπτονται μία-μία…»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot