Συνέντευξη του Μάκη Μπαλαούρα στο Ρ/Σ Alpha: Η κυβέρνηση στηρίζει την εργασία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51237″ img_size=”full”][vc_column_text]Για τη σημαντική ενέργεια αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 8%, από τα 586 στα 633 ευρώ, η οποία επρόκειτο να ανακοινωθεί αργά χτες το μεσημέρι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μίλησε το πρωί ο βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων σε συνέντευξή του προς τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου και τον Ρ/Σ Alpha.
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να πάει και λίγο παραπάνω (σ.σ.: και πράγματι πήγε στο 11% και στα 650 ευρώ,) θα δούμε τι θα βγάλει το υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε ο Μάκης Μπαλαούρας. Το σημαντικό πάντως είναι, συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, ότι το νέο κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου, θα τον πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, άρα και οι νέοι μέχρι 25 χρονών, για τους οποίους η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε θεσπίσει από το 2012 μια ειδική μισθολογική ρατσιστική διάκριση, με αποτέλεσμα να αμείβονται με λιγότερα λεφτά, μόλις 511 ευρώ μικτά. Οπότε ειδικώς οι νέοι θα είναι οι περισσότεροι ευνοημένοι από την αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς αυτοί θα πάρουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, γύρω στα 140 ευρώ.
Να σημειώσω επίσης, συνέχισε ο Μάκης Μπαλαούρας, μιλώντας προς τη Γιάννα Παπαδάκου, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση άλλων 24 επιδομάτων: π.χ. του επιδόματος γάμου, των τριετιών, του επιδόματος ανεργίας, των παροχών μητρότητας, τουεποχικού επιδόματος ανεργίας, τουεπιδόματος επίσχεσης, των αμοιβών στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ–και άρα με αυτό τον τρόπο, θα επηρεάσει θετικά κάπου 1.5 εκατομμύριο εργαζόμενους και ανέργους. «Με τον τρόπο αυτό, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συντελέσει θετικά στη μείωση της μισθολογικής ανισότητας,ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα,καθώς και της εργασιακής φτώχειας», κατέληξε.
Αντιδράσεις των εργοδοτικών οργανώσεων
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας κατέγραψε τις έντονες αντιδράσεις των εργοδοτικών οργανώσεων, που υποστήριξαν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό, όμως είναι τελείως αυθαίρετο, παρατήρησε ο Μάκης Μπαλαούρας. Αντίθετα, είπε, έχουμε διεθνείς εκθέσεις που δείχνουν ότι το εργατικό κόστος είναι 13ο στην ιεραρχία των παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα επειδή υπάρχουν άλλα, πολύ ψηλότερα κόστη. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία μάλιστα, έσπευσε να προσθέσει, τις χώρες που βγήκαν πριν από μας από τα μνημόνια, οι κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις των κατώτατων μισθών περί το 20% ως 22% συνολικά, κι ενώ ακούστηκαν πολλές γκρίνιες για τις επιπτώσεις αυτών των αυξήσεων στην ανταγωνιστικότητα, τελικά λειτούργησαν πολύ θετικά στηρίζοντας την ανάπτυξη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της Γιάννας Παπαδάκου σχετικά με δημοσιεύματα που ανάφεραν αντιδράσεις των θεσμών στις 120 δόσεις για ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και τον προβληματισμό τους σχετικά με τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, ο Μάκης Μπαλαούρας διέψευσε ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα – «η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα γίνει με τις 120 δόσεις, ενώ προς την εφορία με άλλο σχήμα δόσεων», είπε – επιβεβαίωσε όμως τον προβληματισμό των θεσμών ως προς τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού από τις δικαστικές αποφάσεις. («Έχει γίνει αποτίμηση ότι τα αναδρομικά, αν δίνονταν, θα στοίχιζαν στο δημόσιο ταμείο 26 δις ευρώ. Πρέπει όμως να θυμηθούμε ότι οι παλιές κυβερνήσεις προχωρούσαν σε παράνομες περικοπές, σκεπτόμενοι ότι δεν θα είμαστε εμείς τότε κυβέρνηση, αφήστε να τα πληρώσουν οι επόμενοι! Προφανώς όμως έχουμε μόλις βγει από το πρόγραμμα, πρέπει να εξοικονομούμε και το κάθε ευρώ. Θα γίνουν κάποιες κινήσεις αλλά η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει τέτοια φορτία»).
Έξοδος στις αγορές
Τέλος, μιλώντας για την έξοδο στις αγορές – την πρώτη μετά το τέλος του μνημονίου – που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο Μάκης Μπαλαούρας, προεξόφλησε ότι θα πάει πολύ καλά καθώς παρά την κακή διεθνή συγκυρία – κρίση στη Γουόλ Στριτ – οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά και τη συμφωνία με τη γείτονα χώρα για το όνομα, έχουν πέσει στα πρωτοφανή ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 3.5%.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]