FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη Στέλιου Κούλογλου στην «Πρωινή»: «Με την αλλαγή πολιτικής των προοδευτικών δυνάμεων θα ανακοπεί η πορεία της Ακροδεξιάς»

Ημερομηνία: 29-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”85507″ img_size=”full”][vc_column_text]

Ο δημοσιογράφος και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου παρουσιάζει το Σάββατο στη Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας το νέο του βιβλίο «Γιατί μπαμπά είναι κακιά η Ακροδεξιά; »
Συνέντευξη στην Ελένη Παπαδοπούλου

Το βιβλίο του «Γιατί μπαμπά είναι κακιά η Ακροδεξιά;», πρόκειται να παρουσιάσει στην Αμαλιάδα αύριο Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 7.30 το απόγευμα σε ανοιχτή εκδήλωση στο Αναγνωστήριο της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης, ο γνωστός δημοσιογράφος, συγγραφέας και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Η Πρωινή με αφορμή την παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου, είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει σήμερα την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που κάναμε με τον συγγραφέα του Στέλιο Κούλογλου, στην οποία μας εξηγεί τις αιτίες ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου που παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις αλλά και το γιατί είναι απαραίτητο ο κόσμος να κατέβει να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές.

ΕΡ κ. Κούλογλου, θα ήθελα να μου πείτε μέσα από την εμπειρία σας ως ευρωβουλευτής ποια θεωρείται ότι είναι τα αίτια για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και ποιες είναι οι συνέπειες γιατί βλέπουμε ότι οι ακροδεξιοί Ευρωβουλευτές αντιτίθενται και καταψηφίζουν προοδευτικά μέτρα στο Ευρωκοινοβούλιο.  

Σ.Κ: Η εφαρμογή πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη προκάλεσε αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, ανασφάλεια και οργή στους πολίτες, που κλήθηκαν να πληρώσουν την κρίση που ο «καπιταλισμός καζίνο» δημιούργησε. Αυτή την οργή, όπως και την κρίση του πολιτικού συστήματος που εφάρμοσε αυτές τις πολιτικές, έρχεται να εκμεταλλευτεί η ακροδεξιά δίνοντας εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ότι για όλα φταίνε οι πρόσφυγες ή η δημοκρατία.

Η άνοδος της ακροδεξιάς θα επηρεάσει σημαντικά την ζωή μας προς το χειρότερο. Αυτό γιατί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζεται το 70% των κανονισμών που διέπουν την καθημερινή μας ζωή. Σε κάθε προοδευτική ρύθμιση, είτε πρόκειται για εργασιακά δικαιώματα, είτε για τα δικαιώματα των γυναικών, για την ισότητα των φύλων, για τους νέους, για τα μεταλλαγμένα ή ακόμη και για το περιβάλλον, η ακροδεξιά ψηφίζει αρνητικά.

Δείτε τι γίνεται στις χώρες που έχουν ακροδεξιές κυβερνήσεις: Ο ακροδεξιός Βίκτωρ Όρμπαν, που ανήκει στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου ανήκει και η ΝΔ, έφερε στην Ουγγαρία τον «νόμο της σκλαβιάς», σύμφωνα με τον οποίο οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι σε 400 ώρες υπερωριών το χρόνο χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν την πληρωμή τους για αυτές τις ώρες, όπως και ελεύθερες απολύσεις. Στην Αυστρία η ακροδεξιά κυβέρνηση επανέφερε το 12ωρο εργασίας.

ΕΡ: Ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων σε αυτό  το φαινόμενο που κατά την άποψή μου έχει πάρει έως και επικίνδυνες διαστάσεις;

Σ.Κ :Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη έχουν χρέος να ανακόψουν τον κίνδυνο της ακροδεξιάς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αλλαγή πολιτικής. Να πάμε προς μια Ευρώπη πιο κοινωνική και δίκαιη, η οποία θα εστιάζει στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην βελτίωση της ζωής των πολιτών της. Μια Ευρώπη που θα στραφεί και πάλι στις ιδρυτικές της αξίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η σημαντικότερη πολιτική ανακάλυψη του προηγούμενου αιώνα. Έβαλε στο ίδιο τραπέζι λαούς που για  αιώνες πολεμούσαν μεταξύ τους, με δεκάδες εκατομμύρια θύματα. Πρέπει αυτή την ανακάλυψη να την προστατεύσουμε. Αλλά για να το πετύχουμε πρέπει να την αλλάξουμε.

Ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη τα προοδευτικά μέτωπα σχηματίζονται: Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν αντιληφθεί ότι η συνεργασία με την δεξιά και η υποστήριξη των πολιτικών λιτότητας τους οδήγησαν στην πασοκοποίηση -δηλαδή στην πολιτική τους εξαΰλωση. Για τον λόγο αυτό, στρέφονται προς την Αριστερά. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η κυρία Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής.

ΕΡ:   Είναι αντίστοιχα τα αίτια ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα και πώς  μπορούμε να ανακόψουμε αυτήν την ανοδική πορεία της Χρυσής Αυγής που είναι και ο κύριος εκφραστής της;

Σ.Κ: Η Χρυσή Αυγή ενισχύθηκε, όπως και η ακροδεξιά στην υπόλοιπη Ευρώπη, εξαιτίας της οργής που προκάλεσε η χρεοκοπία της χώρας και της κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος, που ήταν υπεύθυνο για αυτή. Η αντιμετώπισή της απαιτεί πλατύτερες συμμαχίες όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Επίσης, όμως, απαιτεί και ενημέρωση των πολιτών. Να εξηγήσουμε πραγματικά τι είναι η ακροδεξιά και ιδίως στους νέους, για τους οποίους είναι ένας όρος αφηρημένος. Αυτό προσπαθώ να πετύχω μέσα από τα δυο βιβλιαράκια «Γιατί Μπαμπά είναι κακιά η ακροδεξιά» και «Γιατί μαμά είναι κακιά η ακροδεξιά» – που εστιάζει περισσότερο στον μισογυνισμό που επιδεικνύουν οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές. Στα βιβλιαράκια αυτά εξηγώ τους λόγους ανόδου της ακροδεξιάς, παραθέτω παραδείγματα για την οπισθοδρομική τους στάση σε σημαντικές ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προτείνω τρόπους αντιμετώπισής της.

EΡ:    Το Μακεδονικό πιστεύετε ότι ενίσχυσε την άνοδο της Ακροδεξιάς και συσπείρωσε κόσμο γύρω από την Χρυσή Αυγή;

Σ.Κ :Η πλειοψηφία των πολιτών  που διαφωνούν με την συμφωνία των Πρεσπών, και είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα να το κάνουν, δεν είναι σε καμία περίπτωση ακροδεξιοί ούτε συνασπίζονται με την Χρυσή Αυγή. Φυσικά, ανάμεσα σε αυτούς, όμως, υπάρχει μια μειοψηφία ακροδεξιών και μελών της Χρυσής Αυγής που βρήκαν την ευκαιρία για να βγουν από τα λαγούμια τους.

Για την ενίσχυση της ακροδεξιάς με αφορμή το μακεδονικό, όμως, ευθύνεται η αντιπολίτευση και ιδίως η αξιωματική. Η Νέα Δημοκρατία που αντιτάχθηκε για μικροκομματικούς σκοπούς στην συμφωνία, ανέχθηκε επίσης τις βίαιες εκδηλώσεις των ακροδεξιών νεοναζί ακόμη και αν χρησιμοποιούσαν συνθήματα όπως ότι «η κυβέρνηση ξεπουλά την Μακεδονία».

Τις προάλλες ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για επιστροφή «σε υγιή πατριωτισμό» αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι η άνοδος της ακροδεξιάς θα στραφεί τελικώς και εναντίον του. Είναι ήδη πολύ αργά.

ΕΡ:   Σε λίγο καιρό θα έχουμε Ευρωεκλογές. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων από τις συγκεκριμένες κάλπες. Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν να πείσουμε τον κόσμο να κατέβει να ψηφίσει στην συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση;

Σ.Κ :Αυτές οι ευρωεκλογές είναι ίσως οι πιο σημαντικές που έχουν γίνει, όχι μόνο γιατί διακυβεύεται η ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου. Γιατί οι ακροδεξιοί δεν θέλουν την ενωμένη Ευρώπη αλλά την επιστροφή στα κλειστά εθνικά σύνορα. Αν δεν κατέβουμε όλοι να ψηφίσουμε, σε λίγα χρόνια η Ευρώπη ίσως να μην υπάρχει τουλάχιστον με την μορφή που την ξέρουμε σήμερα.

ΕΡ:   Οι Ευρωεκλογές του 2019 θα αποτελέσουν βαρόμετρο για τις εθνικές εκλογές;

Σ.Κ :Πάντα μια εκλογική αναμέτρηση αποτελεί μια σφυγμομέτρηση για την αμέσως επόμενη. Παρόλα αυτά η Νέα Δημοκρατία θα απογοητευθεί στις ευρωεκλογές. Φαίνεται, εξάλλου, και από τις δημοσκοπήσεις εάν τις διαβάσουμε σωστά: Η Νέα Δημοκρατία έχει πιάσει «ταβάνι» στην συσπείρωση των ψηφοφόρων της ενώ το 50% περίπου των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν αναποφάσιστοι τηρώντας στάση αναμονής. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει πολιτικό ρεύμα νίκης.

ΕΡ: Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις που πιστεύετε ότι θα παγιωθεί η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ εφόσον η κυβέρνηση ολοκληρώσει την τετραετία;

Σ.Κ :Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της θητείας. Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν νωρίτερα και συν τοις άλλοις αυτό θα είναι και ένα μήνυμα στο εξωτερικό ότι σιγά-σιγά η Ελλάδα γίνεται πάλι μια κανονική χώρα. Στις κανονικές χώρες οι εκλογές γίνονται πάντα στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Οι εκλογές, όταν γίνουν, θα εξελιχθούν σε ντέρμπι καθώς θα έχει αλλάξει το κλίμα επειδή οι πολίτες θα έχουν δει τα θετικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης: Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, αύξηση του κατώτατου, ρύθμιση των κόκκινων δανείων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ΕΝΦΙΑ, ρύθμιση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών. Όσο τα μέτρα θα εφαρμόζονται και θα γίνονται αισθητά στην τσέπη των πολιτών, τόσο το δίπολο ανάμεσα στο ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ, που ονειρεύεται ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, και στις προοδευτικές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνεται πιο σαφές, όπως και το γεγονός ότι εάν ποτέ η Νέα Δημοκρατία έρθει ξανά στην εξουσία μας οδηγήσει πολλά χρόνια -και πολλούς κόπους- πίσω. Πίσω ξανά στην αγκαλιά του ΔΝΤ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia