FOLLOW US: facebook twitter

Συνάντηση Νικολακόπουλου με τον Υφ. Χρ Τριαντόπουλο και υποβολή υπομνήματος για την υλοποίηση μεγάλων έργων στην πυρόπληκτη Ηλεία

Ημερομηνία: 01-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”145298″ img_size=”full”][vc_column_text]

Τι περιλαμβάνει το υπόμνημα του βουλευτή  προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την άμεση θωράκιση αλλά και την  αναπτυξιακή εξέλιξη του τόπου

 

Καθοριστικής σημασίας μέτρα και παρεμβάσεις που μπορούν ευεργετικά ως «συνδετικοί κρίκοι» μιας συγκροτημένης αναπτυξιακής αλυσίδας να βοηθήσουν τον τόπο και την ουσιαστική «αναγέννησή  του», κατέθεσε ως πρόταση στοχευμένων πρωτοβουλιών ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Στην βάση ενός Ειδικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, που έχει ήδη ανακοινωθεί και για το Νομό μας, ο κ. Νικολακόπουλος παρέδωσε αναλυτικό υπόμνημα στον αρμόδιο Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο αναφέροντας μία προς μία τις ενέργειες που από εδώ και στο εξής θα πρέπει να γίνουν, με αποφάσεις για την ανακούφιση των πληγέντων και την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής κάποια από τα οποία βρίσκονται σε αναμονή και από το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, ο Ηλείος βουλευτής  στο προαναφερόμενο υπόμνημα που ήδη έχει στα χέρια του ο κυβερνητικός παράγοντας επισημαίνει τα εξής:

«-Και οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας πρέπει να συμπεριληφθούν στο πακέτο των μέτρων που αφορά στην αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, απαλλαγή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πέραν των άμεσων συνεπειών από τις πυρκαγιές, καταγράφονται και έμμεσες ζημιές από τις πυρκαγιές, που θα προκαλέσουν αλυσιδωτά προβλήματα ως προς την βιωσιμότητα επιχειρήσεων και τον βιοπορισμό των κατοίκων. Ενδεικτικά αναφέρουμε επιχειρήσεις ελαιοτριβείων, οι οποίες ενδέχεται να μην λειτουργήσουν την φετινή και όχι μόνο χρονιά, εξαιτίας του ότι καταγράφεται μεγάλη καταστροφή στα ελαιόδενδρα, καθώς επίσης γαλακτοπαραγωγικές και τυροκομικές μονάδες που στηρίζουν την λειτουργία τους στις κτηνοτροφικές μονάδες εκ των οποίων πολλές καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι τουριστικές μονάδες  όλης της Ηλείας για τις οποίες η τουριστική σεζόν ολοκληρώθηκε πρόωρα και επώδυνα λόγω των πυρκαγιών και αυτό συνεπάγεται και χαμένες θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα να αυξηθεί και ο αριθμός των ανέργων.

Ως εκ τούτου αντίστοιχα μέτρα στήριξης πρέπει να προβλεφθούν και για αυτές τις επιχειρήσεις».

ΟΙ «ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ» ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Είναι αναγκαίο να υπάρξει σχετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων δανειοληπτών που έχουν λάβει δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τα συγκεκριμένα δάνεια παραμένουν στις τράπεζες, ως εκ τούτου λόγω των οφειλών τους δεν μπορούν να λάβουν δάνειο από τις τράπεζες για να καλύψουν τις ζημιές που υπέστησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Στα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους πυρόπληκτους για την παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτιρίων, προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων.

Ωστόσο, παρά την σημαντική ρύθμιση στην οποία είχε προχωρήσει προ μηνών η κυβέρνηση και την σχετική τροπολογία που αφορά στην ρύθμιση για τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και αφορά και στα δάνεια που έλαβαν οι πυρόπληκτοι το 2007, μεγάλος αριθμός αυτών των δανείων βρίσκεται εκτός ρύθμισης καθώς δεν έχουν βεβαιωθεί ακόμη από το Ελληνικό Δημόσιο και οι τράπεζες αρνούνται να προβούν στις σχετικές ρυθμίσεις με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να είναι εγκλωβισμένοι.

Ο ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ

-Οι πληγείσες περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας και του δήμου Πύργου πρέπει να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης.

Οι μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, θα επηρεάσουν την οικονομία και ανάπτυξη του τόπου.

Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί παγκόσμιο χώρο για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό  και η πολιτεία καλείται πλέον να συμβάλλει τα μέγιστα για την ανάδειξη της παγκόσμιας ταυτότητάς της, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που φέρουν ιδιαίτερη ιστορική και ιδεολογική βαρύτητα.

Η επόμενη ημέρα των πυρκαγιών πρέπει να περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομής για την περιοχή και στο πλάνο που θα εκπονηθεί κυρίαρχο έργο πρέπει να αποτελέσει η κατασκευή του Συνδετηρίου δρόμου της Αρχαίας Ολυμπίας με την θάλασσα.

Η σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με την θάλασσα θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο για τους επισκέπτες ώστε να έχουν πρόσβαση στις υπέροχες παραλίες του νομού μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, συμβάλλοντας έτσι και στην αύξηση του χρόνου παραμονής τους στην περιοχή.

Σε συνδυασμό με την κατασκευή του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, ένα έργο το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της Ηλείας, ο νομός και κατ’ επέκταση η περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας θα αποτελέσουν ασφαλή προορισμό για τους επισκέπτες.

Για την κατασκευή της Συνδετήριας οδού της Αρχαίας Ολυμπίας με την θάλασσα έχουν γίνει σημαντικά βήματα μέχρι σήμερα, έχει κατατεθεί σχετικός φάκελος στο Υπουργείο Υποδομών προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την χρηματοδότηση, εκπόνηση και δημοπράτηση της μελέτης.

Ως έργο υποδομής για την Αρχαία Ολυμπία θα πρέπει να εξεταστεί και η κατασκευή σύγχρονου αθλητικού κέντρου.

Επιπλέον, θα πρέπει να δρομολογηθεί και να προχωρήσει η κατασκευή εγκαταστάσεων για την λειτουργία Πανεπιστημιακής σχολής, η οποία έχει ήδη προαναγγελθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ ΤA ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ

Εν όψει της χειμερινής περιόδου  αναδεικνύεται ως επιτακτική ανάγκη πλέον να προχωρήσει η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, για την προστασία των πληττόμενων και όχι μόνο περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα.

Ειδική μνεία έκανε στο αίτημα χρηματοδότησης της ΠΔΕ με 20 εκ. ευρώ για την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας.

Πάγια αιτήματα για το Νομό Ηλείας είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις τόσο στο φράγμα Πηνειού όσο και στο φράγμα του Αλφειού, τα οποία χρίζουν ουσιαστικών έργων συντήρησης και προστασίας, προκειμένου να επιτευχθεί η ασφαλής λειτουργία τους και ο ρόλος για τον οποίο έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν στο νομό.

Για το μεν φράγμα Πηνειού στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών έχει ενταχθεί η προκήρυξη της μελέτης με τίτλο: «Μελέτες συμπληρωματικών έργων φράγματος Πηνειού για ανακαίνιση προσβασιμότητα ασφάλιση και ανάδειξή του και μελέτες έργων ταμίευσης άρδευσης και ύδρευσης τ. Δήμου Ωλένης Ηλείας», με προεκτιμώμενη αμοιβή 8.750.000,00€, και εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η αρχική εκτίμηση ήταν ότι η δημοπράτηση θα γινόταν το Β’ τρίμηνο του 2021.

Η εν λόγω μελέτη περιλαμβάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις για την προστασία και ενίσχυση του φράγματος, βελτίωση λειτουργίας και συντήρησης των υπαρχόντων δικτύων του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, αλλά και κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων στην περιοχή της Μανωλάδας, καθώς και νέα έργα άρδευσης και ύδρευσης του τ. Δήμου Ωλένης.

Το Φράγμα του Αλφειού βρίσκεται στην περιοχή Φλόκα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Στην περιοχή έχουν σημειωθεί αλλοιώσεις από διάφορες παρεμβάσεις και με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Αλφειού, κάθε χρόνο κατά τους χειμερινούς μήνες παρατηρούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένεται να ενταθούν κατά την προσεχή χειμερινή περίοδο εξαιτίας των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ήδη έχουν εγκριθεί σε πρώτη φάση δύο μελέτες: «Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτηση ποταμού Αλφειού Π.Ε. Ηλείας από το φράγμα Φλόκα έως τις εκβολές του», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ και «Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτηση ποταμού Νέδα Π.Ε. Ηλείας σε μήκος 7,00 χλμ. ανάντη των εκβολών αυτού», προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, και αναμένεται να ακολουθηθεί η διαδικασία ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με την ολοκλήρωση της μελέτης προβλέπεται να ενταχθεί ως έργο στην προγραμματική περίοδο 2021-2027 για να προχωρήσει η υλοποίησή του.

Με βάση και τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, η κατασκευή ενός ολοκληρωμένου έργου, εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του φράγματος Αλφειού, σε συνδυασμό με στοχευμένα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και τη διευθέτηση της κοίτης του ποταμού, λαμβάνοντας ως παράμετρο και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Επιπλέον, στον τομέα της ενέργειας μπορούν να υπάρξουν σημαντικά οφέλη από την βελτίωση και την μέγιστη απόδοση του υδροηλεκτρικού εργοστασίου και κάτι αντίστοιχο μπορεί να αξιοποιηθεί και στο Φράγμα του Πηνειού».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia