FOLLOW US: facebook twitter

«Συμμόρφωση και υπό όρους τροποποίηση» για τον Κυπαρισσιακό

Ημερομηνία: 10-11-2020 | Συντάκτης:
Ποια είναι τα σχέδια του ΥΠΕΝ, τι γίνεται με το ΣτΕ και η πρόταση Τζαβάρα

Στο επίκεντρο της συζήτησης επανέρχεται ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, καθώς η θέσπιση του Προεδρικού Διατάγματος έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα ως προς τη διαχείριση του οικοσυστήματος, στα οποία οι πολίτες δεν έχουν ακόμα προσαρμοστεί, όπως συμβαίνει με τους κυνηγούς της νότιας Ηλείας και με μερίδα κτηνοτρόφων που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή των Ραχών του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Παράλληλα, δήμοι της Ηλείας και της Μεσσηνίας (Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Τριφυλίας, κλπ) και άλλοι φορείς έχουν καταθέσει συνολικά εννέα αιτήσεις ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται η έκδοση απόφασης το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ παρόμοια άποψη έχει εκφράσει και η βουλευτής Ηλείας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία ΑΥγερινοπούλου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας μέχρι τώρα δείχνει να κρατά αποστάσεις από τη ρητορική «κατάργησης» και κινείται σε γραμμή συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Διεθνούς Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος, εφόσον προκύψει τέτοια ανάγκη από τις υπό εκπόνηση Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.

«Το Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού κόλπου είναι εν ισχύ και θα εξεταστεί η τροποποίησή του μόνον στην περίπτωση που θα προταθεί από τα παραδοτέα και τη νέα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που θα προκύψει», αναφέρει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος & Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Άννα Ψάιλα, σε απάντησή της προς τον βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα, και προσθέτει ότι το Προεδρικό Διάταγμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του Κυπαρισσιακού κόλπου καλύφθηκαν σε μεγάλο μέρος οι απαιτήσεις που αφορούν τη συμμόρφωση της χώρας στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη δημοσίευση του Σχεδίου Διαχείρισης που θα προκύψει, η χώρα θα έχει συμμορφωθεί πλήρως στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μερική η συμμόρφωση

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά προς το ΣτΕ για τις αιτήσεις ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος, σημειώνοντας ότι «οι αιτιάσεις περί παράβασης νόμου λόγω μη καθορισμού προστατευτέου αντικειμένου και στόχων προστασίας, είναι αβάσιμες».

Όσον αφορά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ελλιπή προστασία της θαλάσσιας χελώνας στον Κυπαρισσιακό το 2016, το Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας διαπίστωσε μερική μόνο συμμόρφωση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η απαγόρευση νέας δόμησης, η επιτυχής απαγόρευση των ομπρελοκαθισμάτων στις περισσότερες παραλίες ωοτοκίας και ο επιτυχής δημοτικός φωτισμός στο Καλό Νερό.

Από την αρμόδια Διεύθυνση επισημαίνεται πως η καταδικαστική υπόθεση δεν έχει ακόμα αρχειοθετηθεί  εν αναμονή της πλήρους εφαρμογής των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος και ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εκτιμάται ότι το πρόστιμο για τη χώρα ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ εφάπαξ και σε 30 έως 70.000 ευρώ ημερησίως μέχρι την πλήρη συμμόρφωση.

«Οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς προστασίας της περιοχής αυτής, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση που να αφορά στα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, θα οδηγήσει σε επιβολή προστίμου από το ΔΕΕ και σε πιθανή ακύρωσης της διαδικασίας από το ΣτΕ», υπογραμμίζεται από την κα Ψάιλα.

Πρόταση για ίδρυση αυτόνομου Φορέα Διαχείρισης

Η εξειδίκευση των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος και η έκδοση των σχετικών εφαρμοστικών αποφάσεων αποτελούν μια δύσκολη διαδικασία, που απαιτεί μελέτη και προσεκτικούς χειρισμούς. Για τον λόγο αυτό, ο Κώστας Τζαβάρας πρότεινε στο υπουργείο την ίδρυση αυτόνομου φορέα διαχείρισης του Κυπαρισσιακού, διότι σήμερα η διοίκησή του ασκείται από φορέα που εδρεύει στον Λάππα Δυτικής Αχαΐας.

«Η χωρική αρµοδιότητα του φορέα διευρύνθηκε µε την ένταξη και του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Η συγκεκριµένη αλλαγή έγινε δίχως να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι διαφορές κάθε περιοχής, δεδοµένου ότι η περιοχή Κοτυχίου-Στροφυλιάς έχει χαρακτηριστεί “Εθνικό Πάρκο”, ενώ ο Κυπαρισσιακός Κόλπος “Περιοχή Προστασίας της Φύσης. Είναι αναγκαία η ίδρυση μιας αυτόνομης μονάδας που θα διαχειρίζεται το οικοσύστημα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, καθώς η εξειδίκευση των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγµατος και η έκδοση εφαρµοστικών αποφάσεων συνιστούν πολύπλοκη διαδικασία που ενίοτε προκαλεί συγχύσεις στη Δημόσια Διοίκηση και στους πολίτες», τόνισε.

Ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Αλεξανδρόπουλος, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον τομέαρχη Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Παππά, επανέφερε το ζήτημα στη συζήτηση, τονίζοντας ότι το ΠΔ έχει προκαλέσει σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνική εξέλιξη των κατοίκων, καθώς απαγορεύει κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα σε όλο το μήκος των 45χλμ. της ακτογραμμής του βόρειου Κυπαρισσιακού κόλπου αναίτια και μάλιστα σε βάθος μέχρι και 3χλμ. από την ακτογραμμή, αποκλείοντας πάνω από 45.000 στρ. παραλιακής έκτασης και πάνω από 100.000 στρ. θάλασσας, από κάθε ουσιαστική αξιοποίηση. «Φτάνει στο σημείο να απαιτεί την κατάργηση μέχρι και αγροτικών δρόμων, δυσχεραίνει τις καλλιέργειες, εκμηδενίζει την οικιστική ανάπτυξη και εξωθεί τους κατοίκους στην εγκατάλειψη του τόπου. Είναι αδιανόητο να στερείται ο τόπος και η χώρα ολόκληρη από οικιστικές, τουριστικές, πολιτιστικές και παραγωγικές επενδύσεις, που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με σκοπό τη δημιουργία ενός μοναδικού πόλου έλξης», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος