FOLLOW US: facebook twitter

Συγκινητική η στιγμή των τιμητικών διακρίσεων στους αφανείς ήρωες του ’40: Με μεγάλη επιτυχία η επετειακή εκδήλωση από το “Ηλείων Παράδοσις”

Ημερομηνία: 30-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”74452″ img_size=”full”][vc_column_text]Στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της ΠΕ Ηλείας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, η επετειακή εκδήλωση μνήμης και τιμής των αφανών πρωταγωνιστών του Έπους του 1940, που συνδιοργάνωσαν ο Συνδεσμος τραυματιών πολεμιστών οπλιτών Ν.Ηλείας και ο Λαογραφικός χορευτικός όμιλος Πύργου “Ηλείων Παράδοσις”. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή των τιμητικών διακρίσεων στους εν ζωή αφανείς ήρωες του ‘ 40, όταν ανέβηκαν στη σκηνή οι υπερήλικες Αθηνά Τσιτσή Παπαδοπούλου, 97 ετών σήμερα  και ο 92χρονος  Βασίλειος Παπαδόπουλος με καταγωγή από την Θεσπρωτία που ζουν στον Πύργο όπου έστω και αργά, τους απονεμήθηκε από εκπρόσωπο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τιμητικό μετάλλιο για την προσφορά τους στην πατρίδα. Η Αθηνά Τσιτσή, 18 χρονών τότε ως νεαρή κοπέλα ετοίμαζε και μετέφερε με άλλες γυναίκες της Ηπείρου τρόφιμα και ρούχα για τους στρατιώτες στο μέτωπο, ενώ ο Βασίλειος Παπαδόπουλος, ένα 12χρονο τότε τσοπναόπουλο, μετέφερε μηνύματα του Ελληνικού Στρατού και στα σύνορα Θεσπρωτίας- Αλβανίας. Και οι δύο, βραβεύτηκαν μέσω των δύο Συλλόγων από την Ελληνική Πολιτεία με τιμητικές πλακέτες, ενώ ο κόσμος χειροκροτούσε θερμά.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωση τιμήθηκαν από το ΥΕΘΑ η 96χρονη σήμερα Αθηνά Τσιτσή Παπαδοπούλου και ο 92χρονος Βασίλειος Παπαδόπουλος από την Θεσπρωτία, καθώς και οι  Ηλείοι τεθνεώτες Πραξιτέλης Κονδύλης και Διονύσιος Γουρέλης

 

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν ακόμα οι  τεθνεώτες  Πραξιτέλης Κονδύλης – Λοχαγός, – το ιστορικό του στο μέτωπο διάβασε ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Αρχαίας Ολυμπίας  Χάρης Σπηλιώπουλος τονίζοντας ότι ο δήμος της Ολυμπίας έχει τιμήσει τον Πραξιτέλη Κονδύλη και υπάρχει και προτομή του στην Πόλη  και  ο Διονύσιος Γουρέλης– Λοχίας, για τον οποίο μίλησε ο φιλόλογος Γιώργος Κουρκούτας. Τις τιμητικές πλακέτες των τεθνεότων  Ηλείων ηρώων του ’40 παρέλαβαν συγγενικά τους πρόσωπα, για τον πρώτο η δισέγγονή του Σοφία Τόγια και για τον δεύτερο η κόρη του Κατερίνα Γουρέλη.  Τις τιμητικές πλακέτες του ΥΕΘΑ επέδωσε εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Σμήναρχος (Ι) κ. Κωνσταντίνος. Ζολώτας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα με χαιρετισμούς και ακολούθως ο Νώντας Κωνσταντακόπουλος ποιητής και εικαστικός, διάβασε  το ανάγνωσμα «Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ» από το «ΆΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» του Οδυσσέα Ελύτη. Ακολούθησαν ομιλίες για τους τιμώμενους από τον Γ. Κουρκούτα και Χ. Σπηλιόπουλο , ενώ ένα δικό του ποίημα διάβασε  ο δημοσιογράφος Ανδρέας Καπογιάννης. Στην συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση της θεματικής ενότητας των τιμητικών διακρίσεων ο πρόεδρος του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Πύργου ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ ανέβηκε στο βήμα και κάλεσε τον κόσμο να αποδώσουν φόρο τιμής στους ήρωες με ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε το χορευτικό μέρος, όπου τα χορευτικά τμήματα του Ομίλου χόρεψαν με παραδοσιακές στολές, ηπειρώτικους για αρχή και παραδοσιακούς χορούς στην συνέχεια, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό μια όμορφη και συγκινητική βραδιά.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1541066747650-499cd87d-2fce-0″ include=”74453,74454,74455,74456,74457,74458,74459″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot