Εξαιρετική εκδήλωση από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας: Συγκίνησε το αφιέρωμα «Θυσίας Μνήμη» για τη Μικρασιατική Καταστροφή
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”100133″ img_size=”full”][vc_column_text]Μία άκρως συγκινητική εκδήλωση θεσμός, που ανέσυρε μνήμες του Μικρασιατικού Ελληνισμού αλλά και την άγνωστη σε πολλούς θυσία των Προσκόπων της Κάτω Παναγιάς, Αϊδινίου και Σωκίων Μ. Ασίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου του 1ου Γυμνασίου Πύργου. Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στα δραματικά γεγονότα και στους προσκόπους της Μικράς Ασίας που εκτελέστηκαν αλλά και στις τραγικές μνήμες από τη Μικρασιατική καταστροφή και τη σφαγή χιλιάδων αθώων, που διοργάνωσε για έβδομη συνεχή χρονιά η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, με τίτλο «Θυσίας Μνήμη 2019»
Η εκδήλωση άρχισε με την προβολή σχετικού αφιερώματος με υπόκρουση μουσικής από την «Πολίτικη κουζίνα» που προετοίμασε το μέλος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου Χάρης Μικελόπουλος.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Ηλείας π. Ηλία Παπαγγελή που μίλησε για την ανάγκη της ιστορικής μνήμης και την άντληση τέτοιων παραδειγμάτων από την ιστορία στη σημερινή πραγματικότητα, το Δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο που αναφέρθηκε στις πολλαπλές υπηρεσίες και τον υψηλό κοινωνικό και παιδευτικό ρόλο των Προσκόπων αλλά και του Αρχηγού της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Κώστα Τριανταφυλλόπουλου ο οποίος και στάθηκε στην σημασία της εκδήλωσης που στόχο έχει τη μετάδοση της ιστορικής μνήμης στις νεότερες γενιές.
Η Σοφία Πέττα από τον Μορφωτικό και εξωραϊστικό σύλλογο Γλύφας «Αγία Μαρίνα», παρουσίασε τα ήθη και τα έθιμα που μετέφεραν οι πρόσφυγες της Γλύφας και της Λυγιάς από την Μ. Ασία ενώ ο Αντώνης Σοφιανός Δημοτικός σύμβουλος-Πρόεδρος ΑΕΣ και ΝΑΟ Κυλλήνης, ανέπτυξε τη ζωή της Κ. Παναγιάς Μ. Ασίας και πολλά ιστορικά στοιχεία της, καθώς και τη θυσία των ηρωικών Προσκόπων της, όπως τη μετέφεραν με τις μαρτυρίες τους, οι πρόσφυγες στη σημερινή τους πατρίδα.
Ο κεντρικός ομιλητής, ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής & Βυζαντινής Φιλοσοφίας κ. Χρήστο Τερέζη, ανέπτυξε το Θέμα «Μικρασιατικό Έπος και συνειδητή ανάγνωση των Εθνικών αφηγήσεων» ξεκινώντας την ομιλία του, αναλύοντας το ρητό των Προσκόπων «Αιέν Αριστεύειν» που παρατήρησε στη σημαία τους και με επιδεξιότητα διέτρεξε τις Πανανθρώπινες αρετές των Ελλήνων διαχρονικά μέσα από τα συνταρακτικά συμβάντα, το μεγάλο Έπος, τη ”Μεγάλη Ιδέα ”,τη εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου, την Οθωμανική κατάκτηση, το ρόλο των κοινωνικών τάξεων, με αναφορές στον Επιτάφιο του Περικλή μέχρι τις ημέρες μας και κατέληξε με τα συμπεράσματα και τα διδάγματα που είναι άκρως επίκαιρα και τη σαφή κατεύθυνση του πεπρωμένου του Έθνους. Την ηθική υποχρέωση που θα πρέπει ο καθένας μας να έχει σε πολλές περιπτώσεις στη ζωή του αλλά και το χρέος ολόκληρου του Έθνους με τη σαφή Παγκόσμια Αποστολή του στον Πολιτισμό και τις Αξίες του. Μετά το πέρας της ομιλίας ο Αρχηγός των Παλαιών του επέδωσε εικόνα του Πολιούχου του Πύργου, σε ανάμνηση της βραδιάς.
Η Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου υπό τη διεύθυνση της Κωστούλας Σακκά- Κυρίτση, ερμήνευσε εξαιρετικά, σειρά τραγουδιών που συγκίνησαν τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για την ερμηνεία τους. Μετείχε ο π .Γ.Αναγνωστόπουλος στο βιολί και ο Βασ. Μαχαίρας στο ούτι.
Την συγκινητική εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, ο Δήμαρχος Πύργου, αντιδήμαρχοι και επικεφαλής παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συνεστίαση όπου παλαιοί πρόσκοποι, μέλη της Χορωδίας του Λυκείου και φίλοι της Ένωσης διασκέδασαν με ζωντανή μουσική σε εστιατόριο της πόλης.
Την επόμενη ημέρα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των προσκόπων που εκτελέστηκαν.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]