FOLLOW US: facebook twitter

Στροφή της Google στα πυρηνικά για τροφοδοσία της AI

Ημερομηνία: 09-11-2024 | Συντάκτης:

Οι εταιρείες τεχνολογίας στρέφονται όλο και περισσότερο σε πυρηνικές πηγές ενέργειας για να παρέχουν την ηλεκτρική ενέργεια

Η Google υπέγραψε συμφωνία για τη χρήση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων για την παραγωγή των τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας που απαιτούνται για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης (AI), γράφει στις στήλες τεχνολογίας το BBC. Η εταιρεία λέει ότι η συμφωνία με την Kairos Power θα τη δει να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον πρώτο αντιδραστήρα αυτή τη δεκαετία και θα φέρει περισσότερους στο διαδίκτυο έως το 2035. Οι εταιρείες πάντως δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο αξίζει η συμφωνία ή πού θα κατασκευαστούν τα εργοστάσια.

Γεγονός είναι πάντως, τονίζει το άρθρο, ότι οι εταιρείες τεχνολογίας στρέφονται όλο και περισσότερο σε πυρηνικές πηγές ενέργειας για να παρέχουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται από τα τεράστια κέντρα δεδομένων που οδηγούν την τεχνητή νοημοσύνη. «Το δίκτυο χρειάζεται νέες ισχυρές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας για την υποστήριξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης» δήλωσε ο Μίκαελ Τέρελ, διευθυντής για την ενέργεια και το κλίμα της Google.

«Αυτή η συμφωνία βοηθά στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών καθαρά και αξιόπιστα και ξεκλειδώνει το πλήρες δυναμικό της τεχνητής νοημοσύνης για όλους» πρόσθεσε. Η συμφωνία με την Google «είναι σημαντική για την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης της προηγμένης πυρηνικής ενέργειας, επιδεικνύοντας την τεχνική και βιωσιμότητα της αγοράς μιας λύσης κρίσιμης για την απαλλαγή των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανθρακούχες εκπομπές» δήλωσε ο Τζεφ Ολσον, στέλεχος της Kairos.

Τα σχέδια πρέπει να εγκριθούν από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των ΗΠΑ καθώς και από τοπικούς φορείς προτού επιτραπεί να προχωρήσουν. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι πέρσι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έδωσαν στην Kairos Power, με έδρα την Καλιφόρνια, την πρώτη άδεια μετά από 50 χρόνια για την κατασκευή ενός νέου τύπου πυρηνικού αντιδραστήρα, ενώ τον Ιούλιο η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή ενός αντιδραστήρα επίδειξης στο Τενεσί. Η καλιφορνέζικη startup ειδικεύεται στην ανάπτυξη μικρότερων αντιδραστήρων που χρησιμοποιούν λιωμένο φθοριούχο άλας ως ψυκτικό αντί για βαρύ ύδωρ, το οποίο χρησιμοποιείται από τα παραδοσιακά πυρηνικά εργοστάσια.

Η πυρηνική ενέργεια, η οποία είναι ουσιαστικά απαλλαγμένη από τον άνθρακα και παρέχει ηλεκτρική ενέργεια 24 ώρες την ημέρα, καθίσταται όλο και πιο ελκυστική για την τεχνολογική βιομηχανία καθώς προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές. Μάλιστα η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τον τραπεζικό κολοσσό της Wall Street, Goldman Sachs.

Ο Τζον Μούρι, υπεύθυνος Τεχνολογίας στον ιστότοπο TechTarget, τόνισε στο BBC ότι τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας τόσο για να τα τροφοδοτήσουν την ΑΙ, όσο και για να διατηρήσουν τον εξοπλισμό δροσερό, καθώς τα μεγάλα κέντρα δεδομένων απαιτούν πολλή ισχύ και εκλύουν πολλή θερμότητα. Μάλιστα στην περσινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή οι ΗΠΑ εντάχθηκαν σε μια ομάδα χωρών που θέλουν να τριπλασιάσουν την πυρηνική τους ενεργειακή ικανότητα έως το 2050 ως μέρος των προσπαθειών να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο οι επικριτές λένε ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ακίνδυνη και παράγει ραδιενεργά απόβλητα μακράς διαρκείας. Παρά ταύτα τον περασμένο μήνα η Microsoft κατέληξε σε συμφωνία για την επανεκκίνηση των εργασιών στο εργοστάσιο ενέργειας του Three Mile Island, τόπο του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος της Αμερικής το 1979, ενώ τον Μάρτιο η Amazon δήλωσε ότι θα αγοράσει ένα κέντρο δεδομένων με πυρηνική ενέργεια στην Πολιτεία της Πενσιλβάνια. «Η συνεργασία της Google με την Kairos Power σηματοδοτεί ένα άλλο σημαντικό βήμα στον τεχνολογικό αγκάλιασμα της πυρηνικής ενέργειας» τόνισε, τέλος, ο Σομνάθ Κνσαμπανίκ από την κορυφαία ερευνητική εταιρεία Rystad Energy.

Αναδημοσίευση από efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia