FOLLOW US: facebook twitter

Στόχος οι 120 δόσεις για όλα τα «πυροδάνεια»: Η «Πρωινή» αποκαλύπτει τις προτάσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη διευθέτηση του προβλήματος που απασχολεί την ηλειακή επιχειρηματικότητα

Ημερομηνία: 04-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”106834″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Οι δύο επιλογές που εξετάζονται για τις βεβαιωμένες οφειλές και ο δύσκολος «γρίφος» με τις τράπεζες

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση ο νέος νόμος για το ιδιωτικό χρέος και το πτωχευτικό δίκαιο, στον οποίο θα περιλαμβάνεται και η ρύθμιση των οφειλών από δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», η κυβέρνηση κινείται σε δύο κατευθύνσεις, αφενός τη ρύθμιση των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ οφειλών και αφετέρου στην ρύθμιση των οφειλών που παραμένουν ακόμα σε επίπεδο τραπεζικού δανείου.

Για την πρώτη περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει σε δύο επιλογές: είτε τη θέσπιση διάταξης που θα ορίζει ρητά ότι τέτοιου είδους οφειλές στο Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούν να εξοφλούνται σε πολλές δόσεις, πιθανότατα 100 ή 120, είτε τη θέσπιση διάταξης που θα ορίζει ότι οι βεβαιωμένες οφειλές θα μπορούν να ρυθμίζονται με υπουργική απόφαση, πιθανότατα του υπουργού Οικονομικών.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως όποια επιλογή και να προτιμηθεί, οι διαφορές δεν είναι μεγάλες και το πρόβλημα επί της ουσίας επιλύεται, δίνοντας μεγάλη «ανάσα» σε οφειλέτες του Δημοσίου που μέχρι τώρα είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Η πρόταση-ανάχωμα στις καταπτώσεις

Το πιο δύσκολο ζήτημα που απασχολεί το νομικό τμήμα του υπουργείου Οικονομικών, είναι το πλαίσιο ρύθμισης των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, που ακόμα δεν έχουν καταπέσει και που οι τράπεζες αρνούνται να ρυθμίσουν ευνοϊκά.

Οι πληροφορίες της «Πρωινής» αναφέρουν πως στο τραπέζι της συζήτησης έχει τεθεί η εξής πρόταση-ρύθμιση: να υποχρεωθούν οι τράπεζες να προβαίνουν σε ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή που θα ισχύσει για τα βεβαιωμένα δάνεια, δηλαδή σε 100 ή 120 δόσεις. Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι οι τράπεζες έχουν αντιληφθεί πως μια τέτοια ρύθμιση είναι προς το συμφέρον τους, διότι το… σπορ της κατάπτωσης εγγυήσεων δεν έχει αποδώσει αυτά που περίμεναν.
Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό στέλεχος, αρκετά τραπεζικά αιτήματα για κατάπτωση της κρατικής εγγύησης έχουν απορριφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς διαπιστώθηκε στον σχετικό έλεγχο ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν είχαν τηρήσει τους όρους της σύμβασης.

«Μια τραπεζική αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) δεν σημαίνει αυτόματα και άμεση κατάπτωση της εγγύησης υπέρ της τράπεζας. Οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες και μπορεί να φτάσουν τα πέντε και έξι χρόνια. Επίσης τα στατιστικά δείχνουν ότι η πλειονότητα των αιτήσεων απορρίπτονται λόγω μη τήρησης των όρων από τις τράπεζες. Επομένως, είναι και προς το συμφέρον των τραπεζών να προβούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στην «Πρωινή». Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε το Ελληνικό Δημόσιο είναι υπέρμαχος των μαζικών καταπτώσεων εγγυήσεων, αφού κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με δημοσιονομική «βόμβα», δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κατηγορία δανείων εκτιμάται ότι φτάνει τα 3 δις. ευρώ περίπου.

Ο πιθανός νομικός σκόπελος

Ωστόσο, η επιβολή ρύθμισης δανείων σε μια τράπεζα –έστω κι αν αυτά είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο- απαιτεί πολύ προσεκτική μελέτη, καθότι έχουν διατυπωθεί ενστάσεις για το κατά πόσον μπορεί να σταθεί νομικά κάτι τέτοιο. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τη βελτίωση της απόφασης Χουλιαράκη, για την οποία όμως επισημαίνεται ότι, παρά τις καλές προθέσεις και την προσπάθεια να δοθεί λύση στο πρόβλημα, τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά, αφού οι τράπεζες παραμένουν απρόθυμες να ρυθμίσουν ευνοϊκά τα γνωστά και ως «πυροδάνεια».[/vc_column_text][vc_single_image image=”110735″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος εδώ και καιρό είναι σε διαρκή συνεννόηση με τους αρμόδιους υφυπουργούς Θεόδ. Σκυλακάκη και. Γ. Ζαββό, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του ζητήματος κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του φορολογικού σχεδίου νόμου.

«Οι περιπτώσεις δανειοληπτών με κρατική εγγύηση θα αντιμετωπιστούν από το οικονομικό επιτελείο με το νέο νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή και θα αφορά στις ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος. Η πρόβλεψη αυτή κρίνεται αναγκαία, διότι οι κατηγορίες αυτών των πολιτών, όπως είναι οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μου στην Ηλεία, έχουν πληγεί πολλαπλά, λόγω της τεράστιας καταστροφής και ζημίας που υπέστησαν τότε, της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε αλλά και σήμερα λόγω των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης», τόνισε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot