Στόχος η παρουσία της Ολυμπίας στον ακαδημαϊκό χάρτη
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”125677″ img_size=”full”][vc_column_text]
Τη φιλοξενία μεταπτυχιακού προγράμματος του Παν/μίου Πατρών επιδιώκει η δημοτική αρχή
Την παρουσία του στον ακαδημαϊκό χάρτη επιδιώκει ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, έχοντας ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας τόσο με το Πανεπιστήμιο Πατρών όσο και με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Η επίσημη ανακοίνωση του πανεπιστημίου ήταν λιτή, ωστόσο πίσω από αυτές τις λίγες γραμμές κρύβεται η «στροφή» που έχει κάνει το ίδρυμα το τελευταίο διάστημα όσον αφορά την εξακτίνωσή του και τη συνεργασία του με την –εκτός Αχαΐας- τοπική αυτοδιοίκηση. Επιδίωξη της διοίκησης του Πανεπιστημίου είναι ένα ίδρυμα «επώνυμο και αναγνωρίσιμο», κάτι που θεωρείται ότι το προσφέρει –και με το παραπάνω- η Αρχαία Ολυμπία.[/vc_column_text][vc_single_image image=”125552″ img_size=”full”][vc_column_text]Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρύτανης Χρ. Μπούρας έθεσε αρχικά το ζήτημα της ανάπτυξης της μεταλυκειακής βαθμίδας με προσανατολισμό στην τουριστική κατάρτιση, κάτι που είναι και επιθυμία της περιφερειακής αρχής. Στόχος είναι να δοθεί σε απόφοιτους Λυκείου η δυνατότητα για μεταλυκειακές σπουδές που ως πρώτιστο κριτήριο θα έχουν την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων.
Αναλυτικά συζητήθηκε και η δυνατότητα να φιλοξενηθεί στην Αρχαία Ολυμπία ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, πιθανότατα στον ανθρωπιστικό κλάδο (Αρχαιολογία, Φιλοσοφία, κλπ) ώστε να αξιοποιήσει και το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Από την πλευρά του δημάρχου Γιώργου Γεωργιόπουλου τέθηκε στη συζήτηση και η δυνατότητα το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα να είναι ξενόγλωσσο και να μπορεί να προσελκύσει σπουδαστές από το εξωτερικό. Υπενθυμίζεται πως αυτή η δυνατότητα έχει θεσμοθετηθεί ήδη από τον νόμο Γαβρόγλου, προκειμένου να συμβάλει στην εξωστρέφεια του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, και πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να διασαφηνιστεί και να εξειδικευτεί το ακριβές θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας τέτοιων προγραμμάτων σπουδών.
Από την πλευρά του δήμου έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την εξεύρεση της κατάλληλης δομής που θα στεγάσει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα αξιοποιηθεί το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΟΧΕ, καθώς ο δήμος έχει ήδη καταλήξει σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις για τη στέγαση.
«Διακρίναμε τη θετική κατεύθυνση του Πανεπιστημίου Πατρών για τη συνεργασία με τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ώστε να φιλοξενηθούν σε εγκαταστάσεις μεταπτυχιακά ή μεταλυκειακά τμήματα του ιδρύματος. Ο δήμος επιθυμεί την παρουσία του στον ακαδημαϊκό χάρτη», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος.
Προχωρημένες συζητήσεις με το ΕΑΠ
Παράλληλα, ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας συνεχίζει τις επαφές με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο που είχε θέσει τον περασμένο Ιούλιο ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας. Στη συζήτηση με τον ηλειακής καταγωγής πρόεδρο, Οδυσσέα-ΙωάννηΖώρα, είχε εκφραστεί η πρόθεση να ιδρυθεί μια δομή εκπαίδευσης στην Αρχαία Ολυμπία, η οποία κρίνεται αναγκαία λόγω του μεγέθους του ιστορικού και πολιτιστικού της κεφαλαίου.
Στο τραπέζι έχουν τεθεί η ίδρυση ενός Ινστιτούτου Αρχαίου Πολιτισμού αλλά και ενός Ινστιτούτου για την Κλιματική Αλλαγή και τα Αρχαιολογικά Μνημεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο βλέπει «ζεστά» τη συγκεκριμένη δομή, καθώς ο δήμαρχος Γ. Γεωργιόπουλος είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον κ. Ζώρα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]