FOLLOW US: facebook twitter

Στους δρόμους ξανά για τις τιμές οι αγρότες – Νέα κινητοποίηση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας

Ημερομηνία: 11-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”131692″ img_size=”full”][vc_column_text]Με βασικό αίτημα τη στήριξη των αγροτών και την εξασφάλιση ικανοποιητικών τιμών πώλησης των αγροτικών προϊόντων πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προχθές το πρωί στον Πύργο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει σειρά αποφάσεων που θα ενισχύσουν το αγροτικό εισόδημα.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, με τήρηση όλων των μέτρων κατά του κορονοϊού,και συνεχίστηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας, όπου και παραδόθηκε ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, κύρια αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, η ελάχιστη εγγυημένη τιμή για ταπροϊόντα τους και η διάθεση κονδυλίων για προσωπικό στα νοσοκομεία και ενίσχυσητων μικρομεσαίων στρωμάτων.

«Τα χρόνια προβλήματα πουαντιμετωπίζουν οι αγρότες παραμένουν άλυτα. Εξευτελιστικές οι τιμές τωνπροϊόντων, το κόστος παραγωγής συνεχώς ανεβαίνει με αποτέλεσμα να πλήττεται τοαγροτικό εισόδημα και ο αγρότης. Θα πρέπει η κυβέρνηση να σταματήσει αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και να στηρίξει ουσιαστικά τον αγρότη. Εμείς θασυνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, προκειμένου μέσω του αγώνα να διεκδικήσουμεαυτά που δικαιούμαστε και θα μας δώσουν τη δυνατότητα να επιβιώσουμε»,τόνισε ο κ.Βομπίρης.

«Η εξασφάλιση μιας καλής τιμήςδιάθεσης των προϊόντων μας και η καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που ναανταποκρίνονται στις πραγματικές ζημιές που παθαίνουμε, είναι τα βασικά μας αιτήματα», τόνισε ο πρόεδρος της ΤΚΣοπίου, ο Λευτέρης Σταυρόπουλος.[/vc_column_text][vc_single_image image=”131693″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου

Το µέλος του Δ.Σ. της ΟΑΣΗ, Σωτήρης Μητσόπουλος, ανέφερε ότι τους οδήγησαν στον δρόµο τα πολλά και άλυταδιαχρονικά προβλήµατα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσµο, με σημαντικότερο τη µηαποζηµίωση προϊόντων από ζηµιές που έχουν υποστεί λόγω κακοκαιρίας, η ελάχιστηκατώτατη τιµή και το κόστος της καλλιέργειας. Στη συνέχεια οι αγρότες µε τααυτοκίνητά τους έκαναν πορεία έως το Διοικητήριο στον Πύργο όπου παρέδωσανψήφισµα και αποχώρησαν.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα, λόγω και τις πανδημίας τα προϊόντα μας (καρπούζι, πατάτα, κηπευτικά, λάδι, σταφίδα, εσπεριδοειδή, αμνοερίφια κ.ά.) πουλιόντουσαν και συνεχίζουν να πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές, χαμηλότερες και από τις περυσινές. Την ίδια στιγμή βεβαίως φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση πολλαπλάσιες φορές ακριβότερα και έτσι μια χούφτα βιομηχάνων, εμπόρων, μεταποιητών κερδοσκοπεί με τις ευλογίες της κυβέρνησης σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Συνεχίζεται ταυτόχρονα το αίσχος των “ανοιχτών τιμών” που γενικεύεται παντού, την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής παραμένει δυσβάσταχτο και συνεχώς αυξάνει» σημείωσε ο κ.Βομπίρης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θα φέρει νέο νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά την κατάσταση συνολικά στο υπαίθριο εμπόριο και που αν περάσει, δίνει ένα ακόμα μεγάλο χτύπημα στους συναδέλφους παραγωγούς και στους εμπόρους στις λαϊκές αγορές.[/vc_column_text][vc_single_image image=”131694″ img_size=”full”][vc_column_text]«Η κυβέρνηση της ΝΔ, έδειξε -όπως και οι προηγούμενες- πως είναι αντίπαλος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, αφού δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης και προστασίας του πενιχρού εισοδήματός μας. Ζητάμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, τον παγετό.Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, αφού ουσιαστικά πετάει απέξω τους μικρούς παραγωγούς και βάζει τις εταιρείες με ό,τι επακόλουθο στις τιμές για τον λαό.

»Να λειτουργήσουν οι Λαϊκές με όλα τα μέτρα υγιεινής  και ασφάλειας για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και των πωλητών με ευθύνη του κράτους.Να δοθούν άμεσα και ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής ζημιάς οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους.Να προκηρυχθεί πρόγραμμα αναμπέλωσης για την Κορινθιακή σταφίδα με υγιή και πιστοποιημένα φυτά, με κρατική χρηματοδότηση.Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

»Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.Να αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% από όλους τους φυσικούς. Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών», αναφέρει μεταξύ άλλων το σχετικό ψήφισμα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot