FOLLOW US: facebook twitter

Στους δρόμους για τη «Μακεδονία» με έντονο παρασκήνιο – Μαθητική πορεία διαμαρτυρίας και εντάσεις με κομματικό πέπλο

Ημερομηνία: 27-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Πρωτοφανή είναι τα όσα συνέβησαν χθες το πρωί στον Πύργο με αφορμή την κινητοποίηση μαθητών για την Μακεδονία. Στην Ηλεία 11 γυμνάσια και λύκεια τελούν υπό κατάληψή, κάτι που διοργανώθηκε μέσω του Facebook και του διαδικτύου αρχικά ως διαμαρτυρία για το θέμα της Μακεδονίας και των Σκοπίων και που πολύ γρήγορα καλύφθηκε από τον μανδύα της πολιτικής με σαφή εκμετάλλευση από το χώρο της ακροδεξιάς και τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο φιλοξενεί εκτενές φωτορεπορτάζ και βίντεο από τη χθεσινή κινητοποίηση στον Πύργο. Στον αντίποδα νωρίς το πρωί έξω από το χώρο του 1ου γυμνασίου Πύργου, σημειώθηκε ένταση όταν άτομα που φέρονται να ανήκουν στο χώρο της ΚΝΕ, μοίραζαν φυλλάδια κατά της φασιστικής δράσης ιδίως στους σχολικούς χώρους, με αποτέλεσμα να έλθουν σε αντιπαράθεση με μαθητές και γονείς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο χώρο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται να χαρακτήρισαν τους μαθητές ως «χρυσαυγίτες» γεγονός που όξυνε τα πνεύματα. Να σημειώσουμε πως σε κατάληψη χθες βρίσκονταν 11 σχολεία στο νομό, τα γυμνάσια 1ο, 2ο 4ο Πύργου και Πελοπίου και τα ΓΕΛ: 1ο, 2ο, 3ο, 4ο Πύργου, Καράτουλα και 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Πύργου.

Η πορεία

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας, λίγο μετά τις δέκα το πρωί και στη συνέχεια με συνθήματα πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία. Σε δηλώσεις τους προσπάθησαν να προστατέψουν στην κινητοποίησή τους πέρα από κάθε πολιτική εκμετάλλευση σχολιάζοντας πως η κινητοποίησή τους είναι μακριά από κόμματα και ταμπέλες, μόνο για τη Μακεδονία.

«Αρχικά οργανωθήκαμε αυτόνομα και χωρίς  κανένα κόμμα να μας έχει χρησιμοποιήσει για να περάσει τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες. Ήταν καθαρά μία ιδέα μαθητών οι οποίοι από ένθερμο ζήλο έρχονται σήμερα να διαδηλώσουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας διατρανώνοντας την γνώμη τους στην συμφωνία των Πρεσπών που ουσιαστικά παραδίδει το όνομα της αρχαίας Ελληνικής γης στου Σκοπιανούς.  Στηρίζουμε ως μαθητές τις κινητοποιήσεις των μαθητών όλης της Ελλάδας θέλοντας να δείξουμε ότι η νεολαία δεν παραμένει παθητική, αλλά έχει την δύναμη να διαδηλώσει και να κάνει την φωνή της να ακουστεί. Να καταγγείλω ότι αυτές τις μέρες όπου πραγματικά χωρίς την στήριξη ή την χρηματοδότηση κάποιου κόμματος οι αφίσες που κολλούσαμε μέσα σε λίγα 24ωρα είχαν σκιστεί και ξέρουμε ποιοι το έκαναν. Σε τυχόν επεισόδια που θα ακολουθήσουν, αυτοί θα είναι οι ηθικοί αυτουργοί» » ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χ.Β από το 2ο ΓΕΛ Πύργου.

Ο Β.Π από το 4ο ΓΕΛ Πύργου, τόνισε ότι «… μαζευτήκαμε εδώ εντελώς ακομμάτιστοι, αχρωμάτιστοι απλά μαθητές. Μας χαρακτήρισαν αρκετοί φασίστες πράγμα το οποίο δεν είμαστε και θέλουμε να φωνάξουμε για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και δεν διαπραγματευόμαστε με τίποτα αυτό το όνομα. Σήμερα στο 1ο γυμνάσιο έγινε ένας χαμός. Όσο και να θέλουν κάποιοι να χρησιμοποιήσουν την κίνηση αυτή που κάναμε εμείς ως μαθητές δεν σημαίνει ότι κάποιοι μας το έχουν πει να το κάνουμε αυτό».

Τέλος ο Δ.Α από το 2ο ΕΠΑΛ, τόνισε πως «… οι μαθητές  του Πύργου διαδηλώνουμε στους δρόμους για να θυμίσουμε σε όλους ότι εμείς οι νέοι σεβόμαστε την ιστορία. Καλούμε τους Ηλείους βουλευτές να αποκρούσουν την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών».

Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται στα σχολεία μας

Ανησυχητική κλιμάκωση παρατηρείται στις μαθητικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από σχολεία της Βόρειας Ελλάδας που εστιάζουν στο Μακεδονικό και επεκτάθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Ενας «περιοδεύων» ακροδεξιός πυρήνας από τη μία και το πολιτικό υπόβαθρο που καλλιεργήθηκε με τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό θεωρούνται οι υποκινητές του κύματος καταλήψεων που έχει ξεσπάσει το τελευταίο δεκαπενθήμερο.   Το γεγονός από μόνο του, έχει καθαρά πολιτική διάσταση και μάλιστα υψίστης σημασίας, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν παιδιά 14 και 15 χρονών που είναι εύκολα «θύματα» της παραπληροφόρησης και τις πλύσης εγκεφάλου που γίνεται με το πρόσχημα της Μακεδονίας από ακροδεξιούς χώρους.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μια «καμπάνια» με μηνύματα sms και events στο Facebook, με την οποία οι μαθητές καλούνται να προβούν σε πανελλαδικές καταλήψεις την προσεχή Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου καθώς και στην πραγματοποίηση πορείας.

Στο σχετικό sms, που φέρεται ότι διακινείται από… κινητό σε κινητό και φέρει τρομακτικές ομοιότητες με την ατζέντα της Χρυσής Αυγής, τονίζεται: «Εκτακτο. Την επόμενη Πέμπτη 29/11 κάλεσμα για πανελλαδική κατάληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας με θέμα εθνικά θέματα, Μακεδονικό, Κατσίφας και Β. Ηπειρος. Μιλήστε με όλοι με τα 15μελή σας και τους συλλόγους γονέων και κανονίστε την κατάληψη. Μην φοβάστε για ποινικά θέματα. Δεν υπάρχει ανησυχία».

Την ίδια στιγμή, μια ομάδα στο Facebook που υπογράφει ως «Συντονιστική Μαθητική Επιτροπή για τη Μακεδονία» απευθύνει κάλεσμα για πραγματοποίηση πορείας, επίσης, στις 29 Νοεμβρίου. Η εν λόγω ομάδα, όπως αναφέρεται στις σελίδες τους, δημιουργήθηκε από το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, το 3ο και 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης και το 1ο και 2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου. Το «ραντεβού» που δίνουν είναι για τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης, στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του… event για την πορεία, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης άρχισαν να εντείνονται τα καλέσματα για πανελλαδικές καταλήψεις. Χθες το «φαινόμενο» της εκκόλαψης του φιδιού χτύπησε και στην Ηλεία, με καταλήψεις σε 11 σχολεία, πορεία στους δρόμους της πόλης αλλά και εντάσεις έξω από σχολεία, γεγονός που έχει ανησυχήσει γονείς και εκπαιδευτικούς.

Είναι φανερό ότι κάποιοι ακροδεξιοί κύκλοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον πατριωτικό αυθορμητισμό των μαθητών. Φαίνεται να έχουν περιορισμένο ακροατήριο, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει.

Πρώτη φορά οι καταλήψεις δεν έχουν θέμα που άπτεται προβλημάτων ενός σχολείου ή μιας ολόκληρης εκπαιδευτικής κοινότητας και δυστυχώς φαίνεται ότι ο ρατσισμός και η Ακροδεξιά βρίσκουν έδαφος να αναπτυχθούν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος