Στον τουρισμό επενδύει η Ηλεία
-Πεντάστερο ξενοδοχείο στον Άγιο Ηλία, πληθώρα σχεδίων για καταλύματα σε Κουρούτα και Λεβεντοχώρι-Σκαφιδιά
-Αναγκαιότητα η τουριστική ανάκαμψη στον νομό, επισημαίνουν στην «Πρωινή» ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κ. Λεβέντης και η γ.γ. του Οικον. Επιμελ. Ηλείας, Εύη Βεργοπούλου
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Μέσα από τον τουρισμό περνά η ανάπτυξη στην Ηλεία στη μετα-covidεποχή, όπως προκύπτει από τον αριθμό των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί για ένταξη είτε στον αναπτυξιακό νόμο είτε σε σχετικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Πρωινή», τα πρωτεία τα κατέχει η περιοχή της Κουρούτας με τουλάχιστον 10-15 προτάσεις για την ίδρυση επιχειρήσεων φιλοξενίας, ενώ στα όρια του δήμου Πύρου ξεχωρίζει η πολύ μεγάλη επένδυση πεντάστερου ξενοδοχείου στον Άγιο Ηλία.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή», στην περιοχή προγραμματίζεται μία από τις ακριβότερες –αν όχι η ακριβότερη- επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ηλεία, καθώς σχεδιάζεται η ανέγερση ξενοδοχείου δυναμικότητας 100 κλινών (με 30 σουίτες) και πέντε αστέρων κοντά σε αγροτικό δρόμο κοντά στον Άγιο Ηλία. Πρόσφατα το σχέδιο υπήχθη σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί του όροι, ενώ ήδη έχει πάρει θετικές γνωμοδοτήσεις από την υπηρεσία δόμησης του δήμου Πύργου και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων και εντός ορίων οικισμών» και υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα πέντε εκατ. ευρώ, εφόσον πάρει και την τελική έγκριση για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο.
Τουριστικές επενδύσεις σε Λεβεντοχώρι και Σκαφιδιά
Δεδομένου ότι στη ζώνη της Σπιάντζας το καθεστώς δόμησης παραμένει ασαφές και θολό, το ενδιαφέρον έχει στραφεί στις περιοχές του Λεβεντοχωρίου και Σκαφιδιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, στο Λεβεντοχώρι σχεδιάζεται η κατασκευή τεσσάρων επιπλωμένων κατοικιών με σκοπό την τουριστική εκμετάλλευσή τους και η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε συνεργασία με τοπικό ταξιδιωτικό πρακτορείο, συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ περίπου.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η ίδρυση ενοικιαζομένων δωματίων στη Σκαφιδιά, δράση προϋπολογισμού 378.187 ευρώ και ένα ακόμα συγκρότημα τουριστικών ενοικιαζομένων επιπλωμένων διαμερισμάτων κατηγορίας τριών κλειδιών, ύψους 289.630 ευρώ
Πληθώρα σχεδίων για την Κουρούτα
Η περιοχή της Κουρούτας του δήμου Ήλιδας εξελίσσεται σε «μαγνήτη» μικρών επενδύσεων, αφού έχουν υποβληθεί δεκατέσσερα για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, τα οποία αφορούν την ίδρυση ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων, κυρίως κατηγορίας τριών κλειδιών με προϋπολογισμό τις 100.000 ή τις 200.000 ευρώ περίπου, ενώ μία εξ αυτών θα υλοποιηθεί στην Αγία Μαρίνα Δουνεΐκων. Η πλειονότητά τους αφορά επιχειρήσεις φιλοξενίας με δυναμικότητα 12 κλινών, κάτι που δείχνει πως οι περισσότερες επενδύσεις είναι μικρού ή μικρομεσαίου χαρακτήρα.
Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» επαγγελματίας του τουρισμού, η υπάρχουσα δυναμικότητα καταλυμάτων στην Κουρούτα αξιολογείται ως πολύ μικρή για να καλύψει την επισκεψιμότητα της περιοχής, η οποία απολαμβάνει υψηλή αναγνωρισιμότητα και ανήκει στις προτεραιότητες τους επιχειρησιακού σχεδιασμού του Δήμου Ήλιδας.
Αναγκαιότητα για την Ηλεία η τουριστική ανάκαμψη
Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η Ηλεία πρέπει σταδιακά να ακολουθήσει το πανελλαδικό ρεύμα τουριστικής ανάκαμψης και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της.
«Οι επενδύσεις στον τουρισμό είναι απόλυτα θετική εξέλιξη, καθώς η Ηλεία δεν έχε αποκτήσει το μερίδιο που της αναλογεί στην ελληνική αγορά παρότι έχει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πιστεύω ότι με τη δημιουργία νέων καταλυμάτων, ειδικά στην παραλιακή ζώνη των δύο μεγάλων πόλεων, και με την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου, μπορούμε να αποκτήσουμε καλύτερη θέση στον τουριστικό χάρτη της χώρας», τόνισε ο κ. Λεβέντης.
Η οικονομολόγος και γ.γ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Εύη Βεργοπούλου δήλωσε στην «Πρωινή» ότι ο προγραμματισμός επενδυτικών πλάνων στον τουρισμού αποτελούν θετική εξέλιξη για να μετατραπεί η Ηλεία σε υπολογίσιμο «παίκτη» του κλάδου.
«Είναι ενθαρρυντική εξέλιξη η υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων διότι πρέπει η Ηλεία να αποκτήσει ισχυρό μερίδιο στην αγορά τουρισμού στη μετα-covidεποχή, ειδικά όταν διαπιστώνουμε την πολύ γρήγορη ανάκαμψη του κλάδου και με δεδομένη την κατασκευή της νέας Πατρών-Πύργου. Αν ο τουρισμός συνδεθεί και με τον πρωτογενή τομέα, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να παράγουμε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία. Θα πρέπει όμως να διευθετηθεί οριστικά το πρόβλημα με τις χρήσεις γης και τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, για να μην αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που βλέπουμε σε νησιά λόγω του ανεξέλεγκτου τουρισμού», εξήγησε.