FOLLOW US: facebook twitter

Στον Πύργο για την «Πτώση» ο Παντελής Καψής

Ημερομηνία: 22-03-2023 | Συντάκτης:

Το νέο του βιβλίο παρουσιάζει μεθαύριο στις 7μ.μ. στο Λάτσειο ο γνωστός δημοσιογράφος

-Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Πάνος Λουκάκος και η Μαριάννα Σταθοπούλου

-Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το βιβλιοπωλείο Κορκολή και ο δήμος Πύργου, με την ευγενική υποστήριξη της Πρωινής

Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Η Πτώση – 2011 Το έτος Μηδέν της Κεντροαριστεράς» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο θα παρουσιάσει στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης 23 Μαρτίου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου ο γνωστός δημοσιογράφος Παντελής Καψής

Πρόκειται για ένα πολιτικό δοκίμιο που διερευνά τα λάθη και τις σπασμωδικές κινήσεις που οδήγησαν στην κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς το 2011, μόλις δύο χρόνια μετά τον εκλογικό θρίαμβο του 2009. Η εξέλιξη αυτή αποκλήθηκε διεθνώς pasokification για να περιγράψει την παρόμοια πορεία που κατέγραψαν αρκεταά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη.

O Παντελής Καψής θέτει σειρά ερωτημάτων στο βιβλίο του, τα οποία και επιχειρεί να απαντήσει, όπως αν θα μπορούσαν τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά και γιατί δεν είχαν ανάλογη πορεία συρρίκνωσης η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης ψήφισαν μνημόνια. Παράλληλα, σχολιάζει το αν και πόσο κόστισε ο εσωτερικός εμφύλιος των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ποιοι πλήρωσαν ακριβά το «λεφτά υπάρχουν», αν υπήρχαν «Κηπουροί και πρίγκιπες ή οργανωτικό χάος», ποιοι χρειάστηκαν οικονομικό φροντιστήριο, αν ήταν μια ανέτοιμη Ελλάδα σε μια ανέτοιμη Ευρώπη, πώς παίξαμε το παιχνίδι της Μέρκελ και του Σόιμπλε, ποιοι πριμοδότησαν και ποιοι ήταν τα θύματα της βίας και του λαϊκισμού και εντέλει αν θα μπορούσαν τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά.
«Θα μπορούσαν τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Άλλωστε η Ιστορία δεν γράφεται με αν. Σίγουρα το ΠΑΣΟΚ έκανε πολλά και σοβαρά λάθη. Αποδείχθηκε ανέτοιμο και ανεπαρκές για το μέγεθος των προκλήσεων με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπο. Ακόμα πιο ανέτοιμα όμως αποδείχθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα, όπως και η ελληνική κοινωνία. Έτσι, η άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θυσιάστηκε για τη χώρα έχει ίσως βάση. Κατά κάποιον τρόπο έχει δικαιωθεί ηθικά. Στην πολιτική ωστόσο εκτός από την ηθική των προθέσεων υπάρχει και η ηθική των αποτελεσμάτων. Κι εκεί το ΠΑΣΟΚ έχασε τελείως το παιχνίδι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, ο δημοσιογράφος Πάνος Λουκάκος και η δικηγόρος και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μαριάννα Σταθοπούλου. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το βιβλιοπωλείο Κορκολή και ο δήμος Πύργου, με την ευγενική υποστήριξη της εφημερίδας «Πρωινή». Συντονίζει και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος της «Πρωινής», Παναγιώτης Φωτεινόπουλος.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Γεννήθηκε πριν από 60 και κάτι χρόνια στην Αθήνα. Από μικρό παιδί αγαπούσε τον αθλητισμό και μέχρι το πανεπιστήμιο ήταν μια καθημερινή του ενασχόληση. Μετά άρχισαν τα γνωστά, πολιτικές νεολαίες, τσιγάρα, ξενύχτια, έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα στη διάρκεια του οποίου έγινε δημοσιογράφος, ακολουθώντας μια οικογενειακή παράδοση τριών γενεών. Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη του ρεπορτάζ, πέρασε από το ραδιόφωνο και από την τηλεόραση, κατά βάση όμως ήταν άνθρωπος των εφημερίδων, έφτασε να διευθύνει “ΤΑ ΝΕΑ” και μετά “ΤΟ ΒΗΜΑ”.

Όταν έκλεισε τον πρώτο του δημοσιογραφικό κύκλο μπήκε για λίγο στην πολιτική, αρχικά σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος του Λουκά Παπαδήμου και στη συνέχεια στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έχοντας την ευθύνη για την αποτυχημένη τελικά προσπάθεια ανασυγκρότησης της ΕΡΤ με σεβασμό στη δημοσιογραφική της ανεξαρτησία. Σήμερα είναι σχολιαστής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αρθρογραφεί για τα πολιτικά μας πράγματα και ασχολείται ερασιτεχνικά με το τρέξιμο. Τρέχει ο ίδιος και γράφει στην Athens Voice και στο longrun.mediaglobe.gr, το σάιτ που έχει δημιουργήσει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος