Στον «πάγο» φέτος οι μισθοί
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”135692″ img_size=”full”][vc_column_text]
Αντίθετοι σε αύξηση του κατώτατου μέσα στο 2021 οι περισσότεροι εργοδοτικοί φορείς, ακολουθώντας τη «σύσταση» της Τραπέζης της Ελλάδος.
Του χρόνου και… βλέπουμε η αύξηση για τον κατώτατο μισθό, υποστηρίζουν οι περισσότεροι από τους εργοδοτικούς φορείς, ακολουθώντας την αυστηρή υπόμνηση της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως προκύπτει από τα υπομνήματα που κατέθεσαν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ο οποίος αποτελεί τον αρμόδιο φορέα για τον συντονισμό της διαδικασίας.
Παρότι εκκρεμεί η προφορική διαβούλευση η οποία θα γίνει στις 24 Μαΐου, από τα υπομνήματα που έχουν ήδη αποσταλεί στους φορείς προκύπτει ότι από τους κοινωνικούς εταίρους μόνο η ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ενώ θετικό με δυο εναλλακτικές προτάσεις εμφανίζεται και το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΑΔ). Όμως, ακόμη και η φιλεργατική ΓΣΕΒΕΕ διστάζει να διατυπώσει πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού, δίνοντας έμφαση σε μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
«Η καθίζηση της οικονομίας και οι δυσμενείς επιπτώσεις που έχει καταφέρει η πανδημία στην οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων προτεραιοποιούν τη λήψη μέτρων για τη στήριξή τους κατά το διάστημα της σταδιακής επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας», αναφέρει στα συμπεράσματά του το πόρισμα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ.
Το υπόμνημα ΓΣΕΒΕΕ
Ωστόσο στο πολυσέλιδο υπόμνημα ο εργοδοτικός φορέας παραδέχεται και αναδεικνύει τη σημαντική πτώση του εισοδήματος των εργαζομένων και των νοικοκυριών το 2020. Υποστηρίζει ότι η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και η εισοδηματική πόλωση είναι από τις σημαντικές επιπτώσεις παραθέτοντας και τα εξής στοιχεία:
■ Περίπου 4 στα 10 νοικοκυριά (37,5%) δήλωσαν πως το εισόδημά τους μειώθηκε, έναντι ποσοστού μόλις 8,1% που δήλωσε πως το εισόδημά του αυξήθηκε. Για τα μισά περίπου (54,3%) νοικοκυριά το εισόδημα παρέμεινε αμετάβλητο.
■ Το εισόδημα των νοικοκυριών που στηρίζονται στα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκε το 2020 μεσοσταθμικά κατά 27,2%, έναντι μείωσης 11,5% στο σύνολο των νοικοκυριών. Για τα νοικοκυριά που κύρια πηγή εισοδήματος είναι ο μισθός καταγράφηκε μεσοσταθμική μείωση του εισοδήματός τους κατά 10,5%.
■ Μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών παραμένει σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς 1 στα 4 νοικοκυριά (25,1%) δηλώνει πως διαβιοί με εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
Επίσης σημειώνει ότι εκτός από τη συνολική μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών και τη διατήρηση ενός υψηλού ποσοστού σε συνθήκες σχετικής φτώχειας, φαίνεται πως η πανδημική κρίση έχει δημιουργήσει τάσεις διεύρυνσης των εισοδηματικών ανισοτήτων.
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αυξήθηκαν τόσο τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ (6% το 2020, έναντι 4,6% το 2019), όσο και τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ (6,7% το 2020, έναντι 5,8% το 2019). Παράλληλα, μειώθηκαν τα νοικοκυριά που ανήκουν στις μεσαίες εισοδηματικά κατηγορίες και ιδιαίτερα εκείνα που κατατάσσονται στην κατηγορία με εισόδημα 18.001 έως 25.000 ευρώ όπου υποχώρησαν κατά σχεδόν 5 μονάδες (16% το 2020, έναντι 20,9% το 2019).
Η ΤτΕ προειδοποιεί ότι μια αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει αρνητικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στους κλάδους με υψηλό ποσοστό αμειβομένων με κατώτατα όρια και άρα ευθεία επίπτωση στην αύξηση της ανεργίας. Ακριβώς επειδή «οι θέσεις εργασίας σε αναστολή είναι συγκριτικά περισσότερες σε κλάδους και επιχειρήσεις όπου το ποσοστό των αμειβομένων με κατώτατο μισθό είναι, επίσης, υψηλό, στην παρούσα συγκυρία μια αύξηση του κατώτατου μισθού θα αύξανε την πίεση σε κλάδους που ήδη πλήττονται από την πανδημία, με πιθανές σημαντικές επιπτώσεις στην απασχόληση».
Για την ΤτΕ ο κίνδυνος αρνητικής επίδρασης της αύξησης των κατώτατων μισθών στην απασχόληση αφορά περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις, το εμπόριο και την εστίαση καθώς και «τις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι νέοι και οι εργαζόμενοι χαμηλής εξειδίκευσης».
Κατηγορηματικά αντίθετος με ενδεχόμενο ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό είναι και ο ΣΕΒ, καθώς στο πόρισμα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) όχι μόνο αντιτίθεται σε αυξήσεις, ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας, αλλά «μεσοπρόθεσμα κρίνεται σκόπιμο αυξήσεις του κατώτατου μισθού να συνυπολογίζουν τον ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας».
Ακτίνα φωτός για αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2022 αφήνει το πόρισμα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), εκτιμώντας ότι «το 2022 η ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η συμβολή των νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων θα οδηγήσουν σε μια σημαντική βελτίωση του ΑΕΠ και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και θα δημιουργήσουν ένα προσφορότερο και ευνοϊκό πλαίσιο για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού».
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]