Στόχος ο «Ισχυρισμός Διατροφής και Υγείας» για τη σταφίδα
-Ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Σταφίδας, Ηλ. Ανδριόπουλος εξηγεί στην «Πρωινή» την προσπάθεια για τη διάσωση του προϊόντος
-Κατά 50% έχει μειωθεί η παραγωγή μέσα σε 15 χρόνια
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Η τεκμηρίωση και η καθιέρωση του «ισχυρισμού διατροφής και υγείας» στη σταφίδα είναι ένας από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας, προκειμένου να διασωθεί η παραγωγή και να επανακτήσει ανταγωνιστικό μερίδιο στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Ομίλου, Ηλίας Ανδριόπουλος, έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών για να τεκμηριωθεί επιστημονικά η θρεπτική αξία της σταφίδας και η συνεισφορά της στην ανθρώπινη υγεία.
«Επιδίωξή μας είναι η ανάδειξη της θρεπτικής αξίας της. Η σταφίδα είναι superfood και πρέπει να το κατοχυρώσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο διότι θα αυξήσει την παγκόσμια ζήτηση. Έχουν γίνει μελέτες από το Χαροκόπειο και την Ιατρική του ΕΚΠΑ και περιμένουμε να χρηματοδοτηθούν και να γίνουν και τα σχετικά πειράματα. Αν αναδειχθούν τα πλεονεκτήματά της και οι φαρμακευτικές της ιδιότητες, θα κατοχυρώσουμε τον ισχυρισμό Υγείας στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και θα αυξηθεί εκ νέου η ζήτηση», τόνισε και πρόσθεσε πως η παραγωγή είναι σε οριακό σημείο εξαιτίας της διαρκούς συρρίκνωσης.
«Η μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων έχει φτάσει στο 50% στην Ηλεία, ενώ σε άλλες περιοχές όπως η Μεσσηνία, ακόμα περισσότερο. Τα νούμερα λένε ότι έχουμε φτάσει πανελλαδικά στους 18.000 τόνους από 100.000. Το 2008 στο σταφιδικό μητρώο και στο ΟΣΔΕ ήταν 157.000 τα καλλιεργούμενα στρέμματα και τώρα ειμαστε στα 85.000. Κάποτε η σταφίδα κάλυπτε το 70% των εξαγωγών όλου του ελληνικού κράτους. Τώρα δυστυχώς την ξεριζώνουν γιατί η τιμή έχει κανιβαλιστεί. Έχει πάει στα 0,70€ όταν το ελάχιστο κόστος είναι στο 1,15€. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα σβήσει η καλλιέργεια», επισήμανε ο κ. Ανδριόπουλος.
Παράλληλα, τόνισε ότι ο Όμιλος έστειλε εκ νέου υπόμνημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να προχωρήσει η απόφαση για επανεκκίνηση στην καλλιέργεια, προκειμένου να είναι βιώσιμη.
«Είναι κρίμα να ξεριζωθεί ένα προϊόν ιστορικό και εμβληματικό για την Ηλεία, από το οποίο έχουν ζήσει γενιές και γενιές εδώ και 200 χρόνια. Με τη σταφίδα μεγαλώσαμε και σπουδάσαμε τα παιδιά μας, για αυτό και έχουμε αυτή την αγωνία. Πρέπει να προστατεύσουμε το προϊόν. Ελπίζω να ακολουθήσουν και οι παραγωγοί και να μπουν σε συλλογικές δράσεις με ομάδες παραγωγών, ώστε να ενταχθούν αρμονικά στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πλαίσιο. Είναι σημαντική η συνεργασία και η οργάνωση μιας διεπαγγελματικής για τη σταφίδα», σημείωσε και υπογράμμισε την ανάγκη να αναστραφεί η τάση συρρίκνωσης της καλλιέργειας.
«Είμαστε σε οριακό σημείο, γιατί αν μειωθεί κι άλλο η παραγωγή δε θα υπάρχει η κρίσιμη μάζα που θα συμφέρει στην τυποποίηση και στη διάθεση του προϊόντος στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά και αναπόφευκτα θα εξαφανιστεί. Μόνο φέτος μας είπαν παραγωγοί ότι έχουν ξεριζωθεί 200 στρέμματα στα σταφιδοχώρια της Ωλένης. Αν χαθεί η τεχνογνωσία, δεν ανακτάται εύκολα. Τα εδάφη εκεί είναι οριακά, είναι μονοκαλλιέργεια η σταφίδα. Δεν είναι τόσο απλό να πεις ότι την ξεριζώνεις και βάζεις κάτι άλλο», εξήγησε ο κ. Ανδριόπουλος.
Τι είναι ο ισχυρισμός Διατροφής Υγείας
Είναι ο ισχυρισμός που αναφέρεται στις επιπτώσεις που έχει στον άνθρωπο η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, τροφίμων ή διατροφικών προϊόντων
Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί μαζί με άλλα στοιχεία συγκροτούν τις επισημάνσεις ενός προϊόντος και, όπως είναι αυτονόητο, προκαλούν το ενδιαφέρον των καταναλωτών οι οποίοι, κατά σφοδρή πιθανολόγηση, θα παρακινηθούν και εν τέλει πειθόμενοι σε αυτούς τους ισχυρισμούς, θα αγοράσουν αυτά τα προϊόντα.
Σε διεθνές δε επίπεδο, έχουν θεσπισθεί κατευθυντήριες γραμμές για τους ισχυρισμούς υγιείας ήδη από το 1991 και για τους ισχυρισμούς διατροφής από το 1997. Η Ε.Ε. θέλοντας να εξασφαλίσει υψηλού επιπέδου προστασία των καταναλωτών στην «επικράτειά» της, ομαδοποίησε όλες αυτές τις δηλώσεις και τις ονόμασε «Ισχυρισμούς Διατροφής» και «Ισχυρισμούς Υγιείας» εκδίδοντας και τον σχετικό ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (Ε.Κ.) ΑΡΙΘ.1924/2006, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα το βασικό ευρωπαϊκό νομοθέτημα που ρυθμίσει το καθεστώς χρήσεως αυτών των ισχυρισμών.