Στόχος ο εκσυγχρονισμός των αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Πελοπίου
-Πρόταση για χρηματοδότηση σε πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ θα υποβάλει ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας
Πρόταση για τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Πελοπίου θα υποβάλει ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς η οικονομική επιτροπή του δήμου ενέκρινε τη σχετική εισήγηση του αντιδημάρχου Παναγιώτη Φλέσσα.
Με την προτεινόμενη πράξη ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θα επιδιώξει τον εκσυγχρονισμό, την αποκατάσταση της λειτουργικότητας και τη συνακόλουθη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και υδάτων του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Πελοπίου. Ο όρος εξοικονόμηση ενέργειας αναφέρεται στην προσπάθεια βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των παραγωγικών μέσων και γενικότερα στην εξεύρεση τρόπων μείωσης της ενέργειας που καταναλώνεται σε κάθε επίπεδο.
Όμως έμμεσα η εξοικονόμηση της ενέργειας πραγματοποιείται και από την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των διαφόρων συστημάτων. Πιο συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη πράξη, που περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία σύγχρονου εξοπλισμού στα αντλιοστάσια Β1 και Β2, στόχος είναι να επιτευχθεί η ενίσχυση των υφιστάμενων Αντλιοστασίων, η αναβάθμιση των υποδομών άρδευσης, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και υδάτων και ο έλεγχος των διαρροών νερού.
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στο σύστημα ελέγχου του δικτύου άρδευσης εκσυγχρονίζουν και βελτιώνουν τις υφιστάμενες υποδομές. Αυτή η βελτίωση επιτυγχάνεται μέσω επιλεγμένων λειτουργιών αυτοματοποίησης, τηλεποπτείας και τηλεχειρισμού οι οποίες προσφέρουν αποτελεσματικότερη διαχείριση και εκμετάλλευση του δικτύου άρδευσης.
Το Λογισμικό ενεργειακής προσομοίωσης και βελτιστοποίησης θα αποτελεί ένα εργαλείο για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης επιλεγμένης μονάδας ή ομάδων ηλεκτρολογικού/ μηχανολογικού εξοπλισμού (π.χ. αντλίες σε γεωτρήσεις ή αντλιοστάσια). 3 Για κάθε αντλία θα πρέπει να εντοπίζονται αυτόματα η ωριαία κατανάλωση (ζήτηση νερού) για ημερομηνία αναφοράς που επιλέγει ο χρήστης, καθώς επίσης και πιθανές τιμές που πρέπει να προστεθούν στη ζήτηση νερού ή να πολλαπλασιαστούν με αυτή, κατ’ απαίτηση του χρήστη, στο πλαίσιο εναλλακτικών δοκιμών.
Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ονομαστική παροχή της αντλίας ή των αντλιών. Το λογισμικό θα βασίζεται στα στοιχεία ζήτησης νερού και της παραγωγής των αντλιών ώστε να προσομοιώνει τη λειτουργία του συστήματος. Ακόμα, θα δίνει δυνατότητα καταχώρησης των παραμέτρων λειτουργίας του εξοπλισμού (π.χ. δεξαμενών, αντλιών) σε συνδυασμό με δυνατότητα ανάγνωσης στοιχείων ενεργειακής κατανάλωσης από το SCADA. Το λογισμικό θα διεξάγει αυτοματοποιημένα πρόταση για τη λειτουργία η οποία θα ικανοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζήτηση νερού.