«Στόχος ο χαρακτήρας της Τεχνολογίας του μέλλοντος να είναι ανθρωποκεντρικός»
Ο Δ/ντής του Δημόκριτου Γ. Νούνεσης διαδικτυακός ομιλητής χθες στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου σε εκδήλωση για την Τεχνολογία
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εκδήλωση για τους μαθητές με θέμα “H Τεχνολογία και η επίδρασή της στη διαμόρφωση του μέλλοντος», συνδιοργάνωσαν χθες το πρωί το 1ο Γυμνάσιο Πύργου- στο αμφιθέατρο του σχολείου- μαζί με το Γυμνάσιο Λάλα με επίτιμο διαδικτυακό προσκεκλημένο ομιλητή τον Δ/ντή και πρόεδρο του ΔΣ του Ε..Κ. Ε. Φ. Ε «Δημόκριτος» κ. Γιώργο Νούνεση ο οποίος είναι και Δ/ντής Ερευνών στο Εργαστήριο Βιομοριακής Φυσικής.
Ο κ. Νούνεσης μιλώντας προς τους μαθητές τόνισε ότι οι αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στην καθημερινότητά μας είναι ραγδαίες. , έρχονται με διαρκώς με αυξανόμενη επιτάχυνση και όταν κάτι μεγαλώνει εκθετικά είναι πολύ δύσκολο να το μοντελοποιήσεις, για να μπορείς να κάνεις μελλοντικές προβλέψεις . Γι αυτό οι άνθρωποι πρέπει να μην την απορρίπτουν, να μην φοβηθούν αλλα να είναι πανέτοιμοι. να προσαρμόζουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η τεχνολογία του μέλλοντος να έχει χαρακτήρα ανθρωποκεντρικό για να καλυτερεύσει την ζωή του ανθρώπου. Να έχει στόχο το περιβάλλον, τα βιωσιμότητα, την συμπεριληπτικότητα, την διαφύλαξη της δημοκρατίας και αυτό είναι το πολύ σημαντικό. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι η τεχνολογία είναι το κλειδί για τη μεγάλη, την οικουμενική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του πλανήτη και ο ίδιος είναι της αποψης ότι οδηγούμαστε σε έναν μετασχηματισμό της παγκόσμιας κοινωνίας που θα μας σταθεροποιήσει σε μια νέα κατάσταση, με υψηλότερη συλλογική νοημοσύνη, με αυξημένη συλλογική ενσυναίσθηση.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στη λειτουργία και το ρόλο του «Δημόκριτου τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια πολύ έντονη και συστηματική υλοποίηση της στρατηγικής του για μετασχηματισμό, όσον αφορά στην αξιοποίηση τόσο της έρευνας που παράγει, όσο και των αναδυόμενων, ανατρεπτικών τεχνολογιών που αγκαλιάζει.. Είναι ένα διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο με πέντε ινστιτούτα που θεραπεύουν πολύ διαφορετικά επιστημονικά πεδία: από τις επιστήμες ζωής, στη νανοτεχνολογία, στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια και το περιβάλλον, στην πυρηνική και σωματιδιακή φυσική. Σήμερα βλέπουμε ότι η μεγάλη επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος επιτυγχάνεται με διεπιστημονικές προσεγγίσεις και από αυτήν τη σκοπιά ο «Δημόκριτος» έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Το περιβάλλον του είναι ιδανικό για παραγωγή νέας γνώσης και η περιπλοκότητά του ιδιαίτερα ελκυστική.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Δ/ντής του 1ου Γυμνασίου Πύργου κ. Γιώργος Μπίρμπας ο οποίος αναφέρθηκε στον κόσμο της τεχνολογίας που αποτελεί τον κύριο μοχλό κύριο μοχλό απελευθέρωσης της ανθρώπινης επινοητικότητας, αναφέροντας ωστόσο ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας πρέπει να σέβεται και να είναι φιλική προς το περιβάλλον.
Στην σχολική εκδήλωση παρευρέθηκε από την Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνιτών Τηλεπικοινωνίας ΣΕΤΤΗΛ Πύργου ο κ. Λαμπρόπουλος, τομέλος του ΔΣ της Ένωσης Χημικών, Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, καΚωνστνατίναΜπούρα και ο Δ/ ντής Γυμνασίου Λάλα κ. Δεληγιάννης, ενώ σημαντική για την διοργάνωση ήταν η συνεισφορά του καθηγητή πληροφορικής κ. Α Μαρίτσα.
Τέλος κατά την διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύχθηκαν από το 1ο Γυμνάσιο Πύργου, τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική πρακτική, από τη λειτουργία αισθητήρων – μετρητών μικροσωματιδίων αέρα που έχουν εγκατασταθεί στο σχολείο και από το Γυμνάσιο Λάλα, τα παιδαγωγικά οφέλη – ιδιαίτερα στην κουλτούρα του σχολείου – από την ανάδειξη της Ρομποτικής.