FOLLOW US: facebook twitter

Στόχος η «συμπαγής πόλη»

Ημερομηνία: 16-09-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κεντρικά Άρθρα, Νέα

Η «Πρωινή» παρουσιάζει τους βασικούς άξονες του επικρατέστερου πολεοδομικού σεναρίου για τον δήμο Πύργου

-Λιγότερα αυτοκίνητα, ήπιος τουρισμός και επιχειρηματικό πάρκο

-Χρέος μας η βιώσιμη και ορθολογική ανάπτυξη, δήλωσε στην Πρωινή ο δήμαρχος Στάθης Καννής

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Η μετατροπή του Πύργου σε «συμπαγή πόλη» είναι ο βασικός στόχος του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ), από το οποίο η μελετητική ομάδα προκρίνει ως καταλληλότερο το τρίτο «έντονα παρεμβατικό» σενάριο.

Όπως αναφέρουν η Χρύσα Διονυσοπούλου, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος μηχανικός, και ο Γιώργος Πετράκης, αρχιτέκτοντας-μηχανικός, προτεραιότητα για την πόλη του Πύργου αποτελεί η νότια παράκαμψη του σχεδίου πόλης, καθώς θα συμβάλει στην εκτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας, και η ένταξη-πολεοδόμηση μέρους των προτεινόμενων περιοχών επέκτασης του Γ.Π.Σ., τουλάχιστον στις περιοχές της βόρειας και νότιας επέκτασης και της περιοχής Καταραχίου, με διάνοιξη των αναγκαίων συλλεκτήριων οδών – αρτηριών.

Καθοριστικής σημασίας είναι η επέκταση των ποδηλατοδρόμων και των πεζοδρόμων και η διαμόρφωση κυκλικής πορείας σύνδεσης μέρους των σημαντικότερων τοπόσημων της πόλης: κεντρική πλατεία – υπνωτήρια ΟΣΕ- Μανωλοπούλειο – πάρκο Ξυστρή – νέος σιδηροδρομικός σταθμός

Επίσης, θεμελιώδη στόχο της «συμπαγούς πόλης» αποτελεί ο περιορισμός της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας στις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις, με εξασφάλιση των αναγκαίων χώρων στάθμευσης οχημάτων, στον κεντρικό πυρήνα και περιφερειακά.

Επίσης, προτείνεται η σύνδεση του κεντρικού πυρήνα του Πύργου με την περιοχή σχεδίου πόλης Λαμπετίου, το Κατάκολο, κατ’ επέκταση του ήδη διαμορφωμένου ποδηλατόδρομου στο τμήμα Πύργος – Αγ. Ιωάννης, και την περιοχή παραθεριστικής κατοικίας στη «Σπιάτζα», κατά μήκος της οδού Καταραχίου. Στόχος είναι η εξυπηρέτηση των καθημερινών μετακινήσεων μόνιμου και παραθεριστικού πληθυσμού, καθώς και μέρος των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή μέσω του επιβατικού λιμένα του Κατάκολου και έχουν προορισμό τον Πύργο.

Πόλος αστικού τουρισμού

H δεύτερη σημαντική πρόταση του 3ου Σεναρίου είναι η μετατροπή του Πύργου σε πόλο αστικού τουρισμού, λόγω της στρατηγικής θέσης του στον άξονα Κατάκολου – Αρχαίας Ολυμπίας και της απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης με το λιμάνι, την οποία η μελετητική ομάδα αξιολογεί ως κύρια πύλη εισόδου.

«(…) τα μνημεία – σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της πόλης και η δυνατότητα διασύνδεσής τους με δίκτυο βιώσιμης κινητικότητας, αποτελούν πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του Πύργου ως ενδιάμεσου πόλου αστικού τουρισμού. Κύρια πύλη εισόδου» για τον αστικό τουρισμό και αφετηρία δικτύων βιώσιμης κινητικότητας, θα αποτελέσει ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός Πύργου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεδομένου ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη ενίσχυσης των τάσεων εγκατάστασης τουριστικών καταλυμάτων και χρήσεων παραθεριστικής κατοικίας στην περιοχή, το Σενάριο 3 προτείνει τον καθορισμό ζώνης επιτρεπόμενων χρήσεων τουρισμού – αναψυχής, στην περιοχή των οριοθετημένων οικισμών Σκουροχωρίου, Γρανιτσαίικων, Αγ. Ιωάννη και Βυτιναίικων και στα εκτός σχεδίου μεταξύ τους τμήματα. Κατεύθυνση του Σεναρίου 3 είναι η δυνατότητα εγκατάστασης ήπιας κλίμακας τουριστικών μονάδων, με περιορισμό στον αριθμό κλινών και καθορισμό πολεοδομικών – οικονομικών κινήτρων λειτουργίας πολυλειτουργικών αγροκτημάτων του Ν.4235/2014.

Τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα, έχουν απόλυτη συνάφεια με την αγροτική γη και αποτελούν επιθυμητή μορφή τουριστικών καταλυμάτων. Η δυνατότητα εγκατάστασης ήπιας μορφής αγροτουριστικών χρήσεων στις εν λόγω περιοχές, συμφωνεί με την προοπτική επαναπλημμυρισμού των αποξηραμένων υγροβιότοπων της λίμνης Μουριάς και του Έλους Κάστας, που θα διαμορφώσει νέα δεδομένα και ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού.

Νέα επιχειρηματική χωροθέτηση

Εξίσου σημαντικές είναι οι προτάσεις για την προστασία και την εντατικοποίηση της αγροτικής γης, καθώς και για την αλλαγή του μοντέλου χωροθέτησης των επιχειρήσεων.

Οι τάσεις συγκέντρωσης επιχειρήσεων κατά μήκος των κύριων οδικών αξόνων δεν προάγουν τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη, καθώς προκαλείται κυκλοφοριακή επιβάρυνση των οδών, μειωμένη οδική ασφάλεια στις εισόδους – εξόδους των μονάδων και έλλειψη τεχνικών υποδομών.

«Η διάχυση των τάσεων συγκέντρωσης επιχειρήσεων, εντός της περιοχής του Γ.Π.Σ. πρώην Δ. Πύργου, έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση γραμμικού εμπορικού κέντρου υπερτοπικής εμβέλειας κατά μήκος της οδού Πατρών, η οποία αποτελεί φυσική προέκταση της Ε.Ο. Πατρών – Πύργου. Ειδικότερα, η συγκέντρωση εμπορικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών στα γήπεδα με πρόσωπο επί της οδού Πατρών, μεταξύ του σχεδίου πόλης Πύργου και του Γ.Π.Σ. πρώην Δ. Πύργου (1988), καθώς και λοιπών χρήσεων εκπαίδευσης και πολιτισμού, που εξυπηρετούν συνολικά τον Δήμο, θέτουν σε προτεραιότητα τον επανακαθορισμό των χρήσεων γης.

Κομβικής σημασίας θεωρείται επίσης η χωροθέτηση Επιχειρηματικού Πάρκου, με προτεραιότητα την εγκατάσταση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξάρτηση από τις πρώτες ύλες της περιοχής, όπως μονάδες αποθήκευσης – εφοδιαστικής, μεταποίησης, τυποποίησης και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, καθώς και λοιπές επιχειρήσεις «έντασης εργασίας».

Ως περιοχή προτεραιότητας για τη διερεύνηση της σκοπιμότητας και βιωσιμότητας χωροθέτησης Επιχειρηματικού Πάρκου, καθορίζεται η αγροτική περιοχή νότια του ποταμού Αλφειού και του οικισμού του Επιταλίου. Το πάρκο εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τον ρόλο του Πύργου ως του κύριου οικιστικού κέντρου της Ηλείας και ισχυρού παραγωγικού κόμβου στον «Δυτικό Άξονα».

Στ. Καννής: «Στόχος η μέγιστη δυνατή συναίνεση»

Ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, δήλωσε στην Πρωινή ότι επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι η βιώσιμη και η ορθολογική ανάπτυξη του Πύργου, μέσα από την ήπια πολεοδομική οργάνωση των περιοχών κύριας και παραθεριστικής κατοικίας, την ανάσχεση των πιέσεων στο φυσικό περιβάλλον και την αγροτική γη, καθώς και την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης.

«Έχουμε μπροστά μας μια τεράστια πρόκληση: να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις δεκαετιών, που οφείλονται σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο παρωχημένο και ανεπαρκές για τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων. Θέλουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των δημοτών στη διαβούλευση, για να εξασφαλίσουμε ευρεία συναίνεση στην πολεοδομική αναγέννηση του δήμου Πύργου», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia