FOLLOW US: facebook twitter

Στόχος η ίδρυση κέντρου μελέτης «Ανδρέας Καρκαβίτσας» στα Λεχαινά

Ημερομηνία: 11-11-2022 | Συντάκτης:

-Τα επόμενα σχέδια του τοπικού Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης μετά το επιτυχημένο συνέδριο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Η ίδρυση ενός κέντρου μελέτης του έργου του Ανδρέα Καρκαβίτσα είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών, μετά την απόλυτη επιτυχία με την οποία στέφθηκε το τετραήμερο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Κινηματοθέατρο «Άστρον» της πρωτεύουσας του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Όπως αποκάλυψε στην «Πρωινή» η συνταξιούχος φιλόλογος και πρόεδρος του Ομίλου, Μαργαρίτα Αργυράκη, πρόθεση των μελών είναι να εκδοθούν τα πρακτικά του συνεδρίου και όραμά τους να δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης των μελετητών του Ανδρέα Καρκαβίτσα στα Λεχαινά.

«Όπως προέκυψε από τις ομιλίες των συνέδρων, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια προβολής και ανάδειξης του έργου του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Πέρα από την έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου, στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε ό,τι υλικό υπάρχει σχετικά με τον Ανδρέα Καρκαβίτσα, ούτως ώστε να ιδρυθεί ένα κέντρο μελέτης του έργου του στα Λεχαινά, όπου θα συγκεντρώνονται όλοι οι μελετητές είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Όπως έχει συνδεθεί ο Παπαδιαμάντης με τη Σκιάθο, έτσι θέλουμε να συνδεθεί στη συνείδηση των πολιτών η πόλη των Λεχαινών με τον Καρκαβίτσα», τόνισε στην «Πρωινή» η κ. Αργυράκη, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή και την ανταπόκριση του κοινού σε ένα εγχείρημα δύσκολο και φιλόδοξο.

«Θέλαμε να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Καρκαβίτσα και εδώ και τρία χρόνια, μπροστά σε αυτή την προοπτική, προετοιμάζουμε αυτό το συνέδριο, το οποίο ξεπέρασε τις προσδοκίες μας αρχικά σε συμμετοχή συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στη συνέχεια και σε συμμετοχή κόσμου. Σε μόνιμη βάση, πάνω από 50 άτομα παρακολουθούσαν το συνέδριο, με αποκορύφωμα τις εργασίες του Σαββάτου, που ήταν πάνω από 150 άτομα. Κορωνίδα φυσικά ήταν η Κυριακή  με τη με συμμετοχή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος συμμετείχε ως σύνεδρος. Ήταν συγκλονιστική η προσέλευση των ανθρώπων και τους ευχαριστούμε πολύ. Επίσης ήταν εξαιρετικό επίπεδο των παρεμβάσεων και των ομιλιών, ενώ τα σχόλια που έκαναν οι συμμετέχοντες ήταν εγκωμιαστικά. Μας βάζει μπροστά σε νέες προκλήσεις κα μας ανοίγει έναν νέο δρόμο για περαιτέρω μελέτη και διερεύνηση των έργων του Καρκαβίτσα, καθώς το συνέδριο άνοιξε νέα πεδία για τη μελέτη και την επανεκτίμηση του έργου του στα νέα δεδομένα», εξήγησε.

«Έγινε πράξη ένα όραμα ετών»

Τη συναισθηματική της πληρότητα για την επιτυχία του συνεδρίου υπογράμμισε στην «Πρωινή» η  φιλόλογος-ιστορικός και γραμματέας του ομίλου, Ευγενία Αδαμοπούλου, η οποία είναι εγγονή της αδελφής του Ανδρέα Καρκαβίτσα, Ευγενίας.

 «Είναι ένα όνειρο χρόνων που τώρα τελεσφόρησε και επιτεύχθηκε. Έχουν γίνει στο παρελθόν εκδηλώσεις με καθηγητές και μελετητές, όμως δεν είχε γίνει ποτέ ένα τέτοιο συνέδριο στη γενέτειρα του Ανδρέα Καρκαβίτσα, στο οποίο συγκεντρώθηκαν σπουδαίοι επιστήμονες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από όλο τον κόσμο, καθώς και νεότεροι μελετητές που αξιοποιούν τα σύγχρονα εργαλεία της επιστήμης», τόνισε και σημείωσε ότι παρά την επικρατούσα κατάσταση υποχώρησης της ενασχόλησης με τη λογοτεχνία και γενικότερα την ανάγνωση, η πανεπιστημιακή κοινότητα εξακολουθεί να ασχολείται και να μελετά τον Ανδρέα Καρκαβίτσα.

«Από τις συμμετοχές στο συνέδριο αποδείχθηκε ότι γίνεται δουλειά στα πανεπιστήμια, εφόσον τόσοι  επιστήμονες και πανεπιστημιακοί που μίλησαν, έχουν ασχοληθεί και έχουν γράψει για τον Ανδρέα Καρκαβίτσα. Απλώς εμείς θέλαμε όλα αυτά να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό και να δοθεί το έναυσμα για να συνεχιστούν οι μελέτες. Όπως επισήμαναν οι καθηγητές Ρόντερικ Μπίτον, Γεωργία Γκότση και Γιώργος Ανδρειωμένος στην καταληκτήρια συνεδρίαση, στη στρογγυλή τράπεζα», επισήμανε.

 Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάδειξης της πολιτιστικής παρακαταθήκης του Ανδρέα Καρκαβίτσα, αφού υπάρχει πεδίο ανεξερεύνητο.

«Όπως αποδείχθηκε από το συνέδριο, λέμε πολλά για τον Ανδρέα Καρκαβίτσα, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά που δεν τα γνωρίζουμε και μπορούν να αναδειχθούν σε σχέση με την περιοχή, γιατί από εδώ ξεκίνησε και εδώ ήταν έναυσμά του. Όχι μόνο στα Λεχαινά, αλλά όλη την ευρύτερη περιοχή μέχρι τον Πύργο, όπου είχε και συγγενείς», σχολίασε η κ. Αδαμοπούλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot