FOLLOW US: facebook twitter

Στόχος η εξάλειψη του έλκους στα πλατάνια

Ημερομηνία: 01-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

-Εγκρίθηκε η μελέτη εργασιών από τη Διεύθυνση Δασών Ηλείας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Εργασίες για την καταπολέμηση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου σε περιοχές των Δήμων Πύργου & Αρχ. Ολυμπίας θα ξεκινήσει σύντομα το Δασαρχείο Πύργου, καθώς η Διεύθυνση Δασών Ηλείας ενέκρινε τη σχετική μελέτη, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ μαζί με Φ.Π.Α που συντάχθηκε από τον Δασολόγο του Δασαρχείου κ. Βασίλειο Μπάρδη. Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί από το Δασαρχείο Πύργου σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές τεχνικές προδιαγραφές.

Η σύνταξη της μελέτης κρίθηκε αναγκαία διότι διαπιστώθηκε σε διάφορες περιοχές αρμοδιότητας του Δασαρχείου Πύργου η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού Ceratocystis fimbriata f. Sp. Platani walter που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, ασθένεια που είναι η πλέον καταστρεπτική για το είδος διεθνώς, προκαλεί τη νέκρωση των δέντρων και η οποία εξαπλώνεται εύκολα με κύριο παράγοντα διασποράς του παθογόνου τον άνθρωπο με τη μεταφορά της ξυλείας ή φυτευτικού υλικού και με την χρήση μολυσμένων εργαλείων κλαδεύσεων καθώς επίσης διαδίδεται σε γειτονικά δέντρα με την επαφή ή συνένωση των ριζών.

Για τον λόγο αυτό, από τον περασμένο Μάρτιο ελήφθησαν μέτρα επείγοντος χαρακτήρα, με σκοπό τον περιορισμό και εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού που προκαλεί την ασθένεια, όπως η απαγόρευση της διακίνησης φυτών πλατάνου που προορίζονται για φύτευση, της ξυλείας πλατάνου και των σπόρων προς σπορά από τις εστιακές ζώνες περιοχών που έχει διαπιστωθεί η παρουσία του εν λόγω επιβλαβούς οργανισμού (ζώνη ακτίνας τουλάχιστον 100 μ. γύρω από τον τόπο που διαπιστώνεται ο επιβλαβής οργανισμός) και από τη ζώνη ασφαλείας (ζώνη ακτίνας τουλάχιστον 1 χλμ γύρω από την εστιακή ζώνη) καθώς και η υλοτομία και η κλάδευση του πλατάνου στην περιοχή που έχει διαπιστωθεί ο εν λόγω οργανισμός χωρίς την εποπτεία των δασικών αρχών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot