Στόχος η ανάσχεση της αποεπένδυσης
-Από τα 3,3 δις. € το 2009 η Δυτική Ελλάδα βυθίστηκε στο ένα δις. € το 2019
-Τι δηλώνουν στην «Πρωινή» ο περ/ρχηςΔυτ. Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκης, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κ. Λεβέντης και η γ.γ. του ΟΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Εύη Βεργοπούλου
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Ένα από τα πιο σημαντικά και ανησυχητικά ευρήματα που παρουσιάστηκαν προχθές στη διάρκεια της εκδήλωσης για τον Μηχανισμό Στήριξης της Επιχειρηματικότητας ήταν η επενδυτική καθήλωση στη Δυτική Ελλάδα τη δεκαετία 2009-2019 και η συνακόλουθη οικονομική ύφεση της Περιφέρειας, αφού από τα 3,3 δις. ευρώ το 2009 φτάσαμε στο μόλις ένα δις. ευρώ.
Η χαραμάδα αισιοδοξίας που παρουσιάστηκε το 2019, έκλεισε εκ νέου εξαιτίας της πανδημίας και διαμόρφωσε κλίμα αβεβαιότητας, το οποίο πλέον έχει διογκωθεί με την ενεργειακή κρίση.
Σε περίπου ενάμιση χρόνο ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ 2014-2020 και, εκτός από τις απεντάξεις σε δημόσια έργα, είναι ορατό το ενδεχόμενο να ναυαγήσουν και ιδιωτικές επενδύσεις εξαιτίας αδυναμίας υλοποίησής τους από τους δικαιούχους.
Όπως δήλωσε στην Πρωινή η οικονομολόγος και γ.γ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας και ΒΔ Πελοποννήσου, Εύη Βεργοπούλου, το βασικό πρόβλημα εδράζεται στην αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό.
«Υπάρχουν ώριμα και εγκεκριμένα από το ΕΣΠΑ επενδυτικά σχέδια και προγράμματα, αλλά δεν υπάρχει ρευστότητα για την επανεκκίνηση και για την έναρξη υλοποίησής του. Δηλαδή μπορεί να ενταχθεί μια επενδυτική πρόταση σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΣΑ, αλλά όταν θα έρθει η ώρα να υλοποιηθεί, θα λείπουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Στην Ηλεία υπάρχει εργατικό δυναμικό με εξειδικευμένες γνώσεις και ιδέες, αλλά χωρίς παροχή ρευστότητας από πιστωτικό ίδρυμα δεν προχωρά δεν γίνεται τίποτα. Κατά συνέπεια, η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα μένει στάσιμη και δεν εξελίσσεται, με αποτέλεσμα να χαθούν στο τέλος και οι πόροι του ΕΣΠΑ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι βλέπουμε τέτοια προβλήματα στο Leader, το οποίο αυτή τη φορά είχε πολλαπλάσιες προτάσεις, οι οποίες έχουν βαλτώσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανεργία και την ανάπτυξη», εξήγησε.
Αναγκαία η επενδυτική έκρηξη στην Ηλεία
Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, δήλωσε πως πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία ένα νέο καθοδικό «σπιράλ» στις επενδύσεις, γιατί η Ηλεία συμπλήρωσε μια δεκαετία «βαριάς» ύφεσης και υπερχρέωσης.
«Οι επιχειρήσεις της Ηλείας καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια να επιβιώσουν και να αναπτύξουν επενδυτικές πρωτοβουλίες υπό δύσκολες συνθήκες, γιατί μην ξεχνάτε πως ήμασταν σε κρίση πριν από την κρίση εξαιτίας της τραγωδίας του 2007. Πλέον, ο συνδυασμός υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης δημιουργεί εκ νέου κλίμα ανασφάλειας και αποθαρρύνει κάθε επιχειρηματία να αναλάβει ακόμα και ένα λελογισμένο επιχειρηματικό ρίσκο. Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε ότι γίνονται προσπάθειες, αλλά απαιτείται μια επενδυτική έκρηξη για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», τόνισε.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επισήμανε στην Πρωινή ότι πρέπει να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της αξιοποίησης του νέου ΕΣΠΑ 2021-2017 και των πόρων για ιδιωτικές επενδύσεις, που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Έχουμε δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας και έχουμε διαμορφώσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της εργασίας, ώστε να επιτύχουμε την ανάσχεση πιθανής αποεπένδυσης που ενδεχομένως προκαλέσει η πολλαπλή κρίση που βιώνουμε εξαιτίας των παγκόσμιων εξελίξεων στην ενέργεια και εξαιτίας της πανδημίας. Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε τις δράσεις για τη στοχευμένη απορρόφηση του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας, αξιοποιώντας εργαλεία όπως το παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας και ο Μηχανισμός Στήριξης, τα οποία θα μας δώσουν μελέτες για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή μόχλευση πόρων και να μη σπαταληθεί ούτε ευρώ», τόνισε ο κ. Φαρμάκης προσθέτοντας ότι οι βασικοί άξονες του νέου προγράμματος έχουν σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, και υπογράμμισε την ανάγκη να υπερνικηθεί η γραφειοκρατία και να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες.