FOLLOW US: facebook twitter

Στο τραπέζι Επιχειρηματικότητα και εργασιακά δικαιώματα

Ημερομηνία: 23-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

leventis-karagiorgopoulos-georgopoulos-zoupi-aristeidopoulos

Σύσκεψη χθες στο ΕΚΠ συνδικαλιστών και εκπροσώπων φορέων παρουσία του προέδρου της ΟΙΥΕ

Παρουσία του προέδρου της ΟΙΥΕ- Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος- κ. Δημήτρη Καραγεωργόπουλο, καθώς και εκπροσώπων από το συνδικαλιστικό χώρο, το Επιμελητήριο και την Αυτοδιοίκηση, παρουσιάστηκαν κατόπιν σύσκεψης στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση αφενός στην επιχειρηματικότητα και αφετέρου στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα. Στην σύσκεψη και την συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πύργου, κ. Χρύσα Ζούπη από την πλευρά των συνδικαλιστών, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κώστας Λεβέντης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος και ο συντονιστής της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάκης Γεωργόπουλος.
Στην συνέντευξη τύπου τονίστηκε ότι η κρίση έχει δημιουργήσει καθίζηση στην οικονομία επηρεάζοντας σε σοβαρό βαθμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν, ενώ τα εργασιακά δικαιώματα βρίσκονται πλέον στο ναδίρ, δεν υπάρχουν!

Πρώτος ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ κ. Δ. Καραγεωργόπουλος επισήμανε ότι οι συνθήκες στους χώρους εργασίας είναι πλέον πολύ άσχημες για τους εργαζόμενους, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πλειάδα απορυθμιστών παρεμβάσεων στο Εργατικό Δίκαιο με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανήθικη και ασύδοτη επιχειρηματικότητα με την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στις πολυεθνικές ανέφερε ότι έχουν δημιουργήσει ένα ιδιότυπο καθεστώς παρακολούθησης των εργαζομένων – στην ουσία τους κατασκοπεύουν- και έτσι συντάσσουν αξιολογήσεις αρνητικές ή θετικές που οδηγούν και σε απολύσεις, παραβιάζοντας τα προσωπικά τους δεδομένα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος», καταγγέλλοντας την εταιρεία «για αθέμιτο ανταγωνισμό που θα οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στην ανεργία περίπου 50.000 εργαζόμενους.»
Αναφέρθηκε στο φαινόμενο των πλειστηριασμών που θα λάβει τραγικές διαστάσεις από το φθινόπωρο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έριξε νερό στο κρασί της σε ότι αφορά το Νόμο Κατσέλη και πολύς κόσμος πετάχτηκε εκτός και κατήγγειλε την βιομηχανία ύποπτων όπως είπε πτωχεύσεων του άρθρου 99. Τέλος ζήτησε την κατάργηση των voucher αφού όπως τόνισε δεν συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας. Όσον αφορά την επιχειρηματικότητα ζήτησε να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων – επιμελητηρίων, ΓΣΕΕ και Περιφέρειας,ώστε να γίνει μια μεγάλη συζήτηση για την υγιή επιχειρηματικότητα και να τεθούν αναπτυξιακές προτάσεις ουσιαστικές.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πύργου κ. Χρύσα Ζούπη από την πλευρά της ανέφερε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τείνουν να εξαφανιστούν από τις πολυεθνικές που δεν σέβονται τον εργαζόμενο και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι βιώνουν την μείωση των μισθών τους και την εκμετάλλευση κάθε μέρα και περισσότερο και βρίσκονται υπό την απειλή της απόλυσης.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κώστας Λεβέντης, αναφέρθηκε στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζόμενων, ενώ για το θέμα των voucher που τέθηκε από τον πρόεδρο της ΟΙΥΕ τόνισε ότι αυτά είναι κατάρτιση και όχι εργασία ενώ στον αντίποδα αυτής της πρακτικής αναφέρθηκε στα πεντάμηνα Κοινωφελούς εργασίας λέγοντας πως αυτά οδηγούν ξανά στην ανεργία.

Όσον αφορά την επιχειρηματικότητα τόνισε ότι στην Ηλεία το μοντέλο που ισχύει είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που περιγράφηκε και ότι οι
μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δεν έχουν καμία σχέση με τα ισχύοντα στις πολυεθνικές και σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος, μίλησε από την πλευρά του για δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας ζητώντας την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και τη μείωση της φορολογίας, για να ανοίξει ο δρόμος των επενδύσεων και της απασχόλησης. Αναφέρθηκε παράλληλα στο 5ετές Αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία που θα δώσει ώθηση της ανάπτυξής της και μια δεύτερη ευκαιρία στις υγιείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος από την πλευρά του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία κ. Τάκης Γεωργόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να αναπτυχθεί η κοινωνική οικονομία και η υγιής επιχειρηματικότητα για να μειωθούν οι συνέπειες του σκληρού προγράμματος που μας επιβλήθηκε από τους δανειστές. Ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να μην ισχύσει η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος