FOLLOW US: facebook twitter

Στο ΣτΕ ο νέος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ημερομηνία: 04-02-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”31470″ img_size=”full”][vc_column_text]

Τι επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικηγ. Συλλ. Ηλείας, Δημ. Δημητρουλόπουλος

[/vc_column_text][vc_column_text]Την ακύρωση του νόμου 4745/2020 και της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει ηλεκτρονική εκδίκαση «εξπρές» των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου 3869/2010, γνωστού και ως «νόμου Κατσέλη», ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο δικηγόροι απο τη Ρόδο, τονίζοντας ότι περιλαμβάνουν διατάξεις αντισυνταγματικές και αντίθετες με  ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των δικών που εκκρεμούν από το 2014, υποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο με ψηφιακή αίτηση και  μπορούν να διεξαχθούν χωρίς μάρτυρες, παρά μόνο με την κατάθεση φακέλων από τις δύο πλευρές, ενω μόνο εάν το κρίνει ο δικαστής έχει τη δυνατότητα να καλέσει τις δύο πλευρές για διευκρινίσεις, διαδικασία που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των δικηγόρων.[/vc_column_text][vc_single_image image=”1934″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν από την πρώτη στιγμή εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στο ν. 4745/2020, με τον οποίο επήλθε ριζική παρέμβαση στο ν. 3869/2010 («νόμος Κατσέλη»), σε τέτοιο μάλιστα σημείο ώστε να τείνει στην ουσιαστική κατάργησή του.

«Καθιερώθηκε ο υποχρεωτικός επαναπροσδιορισμός των υποθέσεων του νόμου αυτού, η εκδίκαση των οποίων είχε προσδιοριστεί για μετά τις 15.6.2021 και ο οποίος δεν θα γίνεται μέσω της φυσικής διαδικασίας ενώπιον των δικαστηρίων, αλλά μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η διαδικασία γίνεται με ευθύνη και επιμέλεια της πλευράς των οφειλετών και σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης ολοκλήρωσής της χάνεται η δικαστική προστασία που ήδη είχαν και η αίτησή τους θα θεωρείται σαν να μην ασκήθηκε ποτέ. Το χρονικό περιθώριο που δόθηκε για τον σκοπό αυτό, ήταν εξαρχής περιορισμένο και οι δυσκολίες φάνηκαν από την πρώτη στιγμή, τόσο λόγω δυσλειτουργίας της πλατφόρμας όσο και λόγω αδυναμίας συγκέντρωσης των απαραίτητων στοιχείων μεσούσης της πανδημίας», τόνισε ο κ. Δημητρουλόπουλος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που εμφανίζονται και μετά τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων αυτών.

«Η εκδίκασή τους ουσιαστικά θα γίνεται μέσω των στοιχείων που θα έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα και χωρίς δικονομική δυνατότητα εξέτασης στο ακροατήριο μαρτύρων ή του ιδίου του διαδίκου, που θα μπορούσε να εκθέσει τους λόγους που τον περιέφεραν στην οικονομική αδυναμία και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής των οφειλών του.  Θεωρούμε ότι σε όλα αυτά υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας και στην προσεχή Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, την Παρασκευή 5/2/2021, θα εξετάσουμε τη θέση μας επί των νεότερων εξελίξεων», επισήμανε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot