FOLLOW US: facebook twitter

Στο σφυρί και πάλι τα ακίνητα – Ξεκίνησαν χθες οι πλειστηριασμοί

Ημερομηνία: 05-09-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”16033″ img_size=”full”][vc_column_text]Αρχίζουν και πάλι οι πλειστηριασμοί ακινήτων, οι οποίοι είχαν σταματήσει για τέσσερις ολόκληρους μήνες λόγω των εκλογών και της διακοπής του Αυγούστου.

Σημειώνεται πως συνολικά έχουν γίνει 7.500 πλειστηριασμοί εκ των οποίων οι 4.500 κηρύχθηκαν γόνιμοι. Στην εν λόγω λίστα των πλειστηριασμών περιλαμβάνονται πλέον μικρά και μεσαία διαμερίσματα, χωρίς όριο αφού η πρώτη κατοικία προστατεύεται πλέον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Οι ιθύνοντες των τραπεζών φαίνεται πως έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα τραπεζικά ιδρύματα πρόκειται να εξαντλήσουν τα αυστηρά τους μέτρα για όσους οφειλέτες στεγαστικών δανείων δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Συνεχίζεται, δε, η πρακτική των τραπεζών να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που βγάζουν στον πλειστηριασμό, προσπαθώντας να πείσουν τους δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Ειδική πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία – Πιο απλές οι διαδικασίες

Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) www.keyd.gov.gr. Αυτό που προβλέπεται είναι: η ηλεκτρονική διαβίβαση της αίτησης στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες εντός 1 μήνα παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους ευνοϊκούς όρους:

• διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της 1ης κατοικίας (π.χ. αν κάποιος χρωστάει 100 χιλ. €, ενώ το σπίτι του αξίζει 50 χιλ. €, τότε θα γίνει «κούρεμα» 40 χιλ. €)

• αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης ή μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος νεότερης ηλικίας ως εγγυητής του δανείου (π.χ. τέκνο που θα κληρονομήσει το ακίνητο)

• χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.

Επιπρόσθετα το Κράτος επιδοτεί την πληρωμή των ανωτέρω μηνιαίων δόσεων του δανείου σε ποσοστό από 20% έως 50%.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αίρεται η υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία κατά την αίτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους ενδιαφερομένους. Έτσι, η εν λόγω ΚΥΑ μειώνει το γραφειοκρατικό κόστος και δημιουργεί τις συνθήκες επιτάχυνσης της αξιολόγησης των εκκρεμών αιτήσεων των ευάλωτων νοικοκυριών. Επομένως διευκολύνεται άμεσα και η ρύθμιση τέτοιων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.

Οι δύο πρώτες ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν δύο πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά περιλαμβάνουν: Η πρώτη, την εξόφληση του δανείου σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιπλέον 40% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος. Η δεύτερη, την εξόφληση του δανείου σε 25 έτη, με επιτόκιο 2% κι επιπλέον 50% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot