FOLLOW US: facebook twitter

Στο προσκήνιο η αξιοποίηση της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου

Ημερομηνία: 01-04-2024 | Συντάκτης:

Συνάντηση στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης με τη συμμετοχή του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΦΥΠΕΚΑ

-Στην ατζέντα και οι Αλυκές Λεχαινών και η παραλία Κουνουπελίου

Σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στα Λεχαινά & στο Δημαρχείο Ανδραβίδας Κυλλήνης, παρουσία του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Κώστα Τριάντη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παραγωγική αξιοποίηση της λιμνοθάλασσας Κοτύχι, των Αλυκών Λεχαινών, της παραλίας του Κουνουπελίου με ταυτόχρονο στόχο την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση. Οι συγκεκριμένες περιοχές εμπίπτουν σε τμήματα της Α’ ζώνης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας, ο Γενικός Διευθυντής του Ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις κ. Διονύσιος Νικολάου, η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις κα. Φαίη Μακαντάση, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Χωροταξίας-Πολεοδομίας & Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Διονύσιος Κεκάτος, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σκλαβενίτης, ο Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο κ. Φίλιππος Λέντζας, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου κ. Κώστας Βαρβαρέσος και η Προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Δυτ. Πελ/νησου του ΟΦΥΠΕΚΑ, κα. Γεωργία Καραμπέρου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προτεινόμενες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για μια βιώσιμη αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης με την ουσιαστική υποστήριξη του ΟΦΥΠΕΚΑ και της διαΝΕΟσις.

Μεταξύ των θεμάτων που αποφασίστηκαν είναι:

Η χρηματοδότηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ έργου για την απομάκρυνση μπαζών και μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων (απορρίμματα) εντός της ζώνης Α του Εθνικού Πάρκου και συγκεκριμένα εντός της περιοχής του δάσους Κουνουπελίου.

Η ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης της λουρονησίδας της λιμνοθάλασσας Κοτύχι και των συνοδών μελετών από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η συμβολή της διαΝΕΟσις στις απαιτούμενες ενέργειες για την παραχώρηση των Αλυκών Λεχαινών και των Λουτρών Υρμίνης από την ΕΤΑΔ ΑΕ στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης με παράλληλη εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την αξιοποίησή τους.

Την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΟΦΥΠΕΚΑ και του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης για την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων προκειμένου να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά η λειτουργία του ιχθυοτροφείου στην λιμνοθάλασσα Κοτύχι.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΦΥΠΕΚΑ στις Αλυκές Λεχαινών και στη λιμνοθάλασσα Κοτύχι.

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος