Στο πόδι οι Ηλείοι από τα 4,3 ρίχτερ – Τι αποκαλύπτει στην “Πρωινή” ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”81555″ img_size=”full”][vc_column_text]
Όλο το παρασκήνιο της έντονης φημολογίας για επικείμενη μεγάλη σεισμική δόνηση
Αναστάτωση προκάλεσε χθες το βράδυ στην Ηλεία, η νέα επίσκεψη του Εγκέλαδου όπου στις 19.41 είχαμε μια ισχυρή σεισμική δόνηση 4,3 Ρίχτερ σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Σεισμολογικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης αμέσως μετά το σεισμό ανάρτησε το fb ότι ο σεισμός εστιάζεται 224 χιλιόμετρα δυτικά τη Αθήνας και εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο 17 χιλιόμετρα δυτικά- νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Ηλεία αλλά και σε ολόκληρη την Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς τις τελευταίες ημέρες υπήρχε μια έντονη φημολογία για επικείμενη μεγάλη σεισμική δόνηση.
Ωστόσο η «φημολογία» περί σεισμού στην Ηλεία, έχει σύμφωνα με το παρασκήνιο βάση και το θέμα αυτό ετέθη με απόλυτη μυστικότητα χωρίς να δοθεί δημοσιότητα για να μην θορυβηθεί ο κόσμος, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ηλείας. Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες μετά τις 20 Ιανουαρίου 2019, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης κοινοποίησε στον ΟΑΣΠ ( Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) την μελέτη της γνωστής ομάδας ΒΑΝ σύμφωνα με την οποία από τις αρχές Οκτωβρίου εντοπίστηκαν ορισμένα σήματα για έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και ακολούθησε όντως στις 25 Οκτωβρίου 2018 ο μεγάλος σεισμός των 6,8 ρίχτερ στη Ζάκυνθο. Με βάση την επαλήθευση των σημάτων που έδωσαν τότε για μεγάλο σεισμό οι σεισμογράφοι του ΒΑΝ, στις 3 και 9 Ιανουαρίου 2019, από τους σταθμούς του Πύργου και της Πάτρας μετά από επιστημονική μελέτη των Τσελέντη και Χουλιάρα, λαμβάνουν νέα σήματα για επικείμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Έτσι, η Μόνιμη Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου με αφορμή τα νέα αυτά σήματα, στέλνει στον Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας την μελέτη που τους κοινοποίησε η ομάδα ΒΑΝ και πρότειναν να συνέλθουν τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να επικαιροποιηθεί το σχέδιο Ξενοκράτης και να είναι σε επιφυλακή Περιφέρειες και δήμοι στη Δυτική Ελλάδα σε περίπτωση σεισμού.
Βεβαίως όλο αυτό το παρασκήνιο, πυροδότησε και τις έντονες συζητήσεις που έχουν προκύψει από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας για ενδεχόμενη νέα σεισμική δόνηση και κάποια από αυτά που ειπώθηκαν στο ΣΟΠΠ της ΠΕ Ηλείας διέρρευσαν προς τα έξω από συμμετέχοντες στη σύσκεψη και ίσως και να γιγαντώθηκαν. Με δεδομένο όμως ότι η Ηλεία είναι μια περιοχή που έχει δώσει μεγάλους σεισμούς ήταν φυσικό να προκληθεί αναστάτωση στον κόσμο. Βεβαίως είναι γνωστό ότι ασφαλής πρόβλεψη σεισμού δεν υπάρχει, ωστόσο όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του νομού βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας. Μάλιστα χθες, σε αρκετά σχολεία της Ηλείας έγινε και ενημέρωση των μαθητών για το πώς μπορούν να προφυλαχθούν από έναν σεισμό, ενώ πραγματοποιήθηκαν και κάποιες ασκήσεις ετοιμότητας σεισμικού κινδύνου, χωρίς ωστόσο σύμφωνα με δήλωση του Δ.ντη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Δημητρέλλου να υπάρξει σχετική εντολή ούτε από τον ίδιο, ούτε από το Υπουργείο Παιδείας.
Βεβαίως, ο κόσμος μετά την νέα χθεσινοβραδυνή επίσκεψη του Εγκέλαδου έχει θορυβηθεί και με αφορμή όλα τα παραπάνω πυροδοτήθηκαν και οι συζητήσεις περί επικείμενου μεγάλου σεισμού. Το σίγουρο είναι ότι οι υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε επιφυλακή.
Ο Άκης Τσελέντης μιλά στην Πρωινή για το παρασκήνιο του πανικού που έχει δημιουργηθεί στην Ηλεία – Δεν απέκλεισε σεισμική δόνηση το επόμενο δίμηνο
Ο Καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης – με τον οποίο τελικώς καταφέραμε να επικοινωνήσαμε αργά το βράδυ και μετά από τις επίμονες ερωτήσεις μας, καταφέραμε να του εκμαιεύσουμε ορισμένες πληροφορίες- επιβεβαίωσε ότι όντως κοινοποίησε μαζί με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα στην Μόνιμη Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου μελέτη με τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συλλέξει τον τελευταίο καιρό για την σεισμικότητα της περιοχής Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Μάλιστα τόνισε ότι με έκπληξή του διαπίστωσε ότι τα στοιχεία αυτά αντί να τα επεξεργαστούν κατά τον τρόπο που επιβάλλεται, τα διέρρευσαν και δημιουργήθηκε ο πανικός που έχει προκληθεί στον κόσμο. Όσον αφορά την σεισμικότητα της περιοχής της Ηλείας, τόνισε ότι αυτή είναι γνωστή γιατί υπάρχει μια συγκέντρωση συσσωρευμένου σεισμικού δυναμικού, οι κατασκευές είναι τρωτές και αν συμβεί κάποια μεγάλη σεισμική δόνηση κοντά σε οικιστικό ιστό θα υπάρξουν προβλήματα. Σημείωσε ακόμα ότι ο ίδιος είναι επιφυλακτικός ως προς την εξέλιξη του φαινομένου και ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το επόμενο δίμηνο- γιατί οι μελέτες βγαίνουν ανά δίμηνο- να βιώσει η περιοχή έναν μεγαλύτερο σεισμό. « Ας είμαστε προσεκτικοί» κατέληξε ο κ. Τσελέντης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]