FOLLOW US: facebook twitter

Στο… περίμενε για τη συνδεδεμένη

Ημερομηνία: 06-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Κοινωνία, Νέα

-Κίνδυνος να μείνουν απλήρωτοι πασχαλιάτικα οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι

-Δεν έχουν καταβληθεί χρήματα για τη σταφίδα, τη βιομηχανική τομάτα, τα εσπεριδοειδή και τα τριφύλλια

Tου Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Στο… περίμενε παραμένουν για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας, αφού μέχρι τώρα έχουν δοθεί χρήματα μόνο για το βαμβάκι και εκκρεμούν οι πληρωμές για τη σταφίδα, για τη βιομηχανική τομάτα, για τα πορτοκάλια χυμοποίησης και τα σανοδοτικά.

Με τα τωρινά δεδομένα, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να μείνουν πασχαλιάτικα απλήρωτοι οι δικαιούχοι παραγωγοί, αφού δεν έχει δοθεί ακόμα επίσημη ενημέρωση για την χορήγηση των ενισχύσεων μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί καθώς τα αιτήματα είναι ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η εξέλιξη υπονομεύει τον προγραμματισμό του αγροτικού κόσμου της Ηλείας ενόψει της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, ειδικά για προϊόντα όπως η κορινθιακή σταφίδα, με σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, εξαιτίας της χαμηλής τιμής επί δύο χρόνια. Επιπλέον, επιβαρύνονται οι κτηνοτρόφοι με το κόστος των ζωοτροφών, σε μια περίοδο που θέλουν να είναι έτοιμοι για την πασχαλινή αγορά και αναγκάζονται να επωμιστούν εξ ολοκλήρου το πολύ υψηλό κόστος της παραγωγής.

Ο υπεύθυνος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών Ηλείας, Άλκης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως βρίσκεται εν αναμονή των πληρωμών.

«Είμαστε σε περίοδο που περιμένουμε να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στη σταφίδα, στη βιομηχανική τομάτα, στα πορτοκάλια χυμοποίησης και στα σανοδοτικά (τριφύλιακλπ). Ελπίζουμε ότι μέσα στο Πάσχα θα ολοκληρωθεί η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, διότι ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος, ενώ και για τους κτηνοτρόφους το κόστος των ζωοτροφών είναι πολύ μεγάλο και χρειάζονται τα χρήματα για να μην διαταραχθεί ο οικονομικός προγραμματισμός τους», ανέφερε.

Έντονη δυσαρέσκεια από τους Ηλείους αγρότες

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, εξέφρασε την έντονη αμφιβολία του για το αν θα πληρωθεί η συνδεδεμένη μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, αφήνοντας αιχμές για επιλεκτικές πληρωμές.

«Δεν έχουμε λάβει κάποια ενημέρωση ή μια επίσημη ανακοίνωση για τις ημερομηνίες της πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Έρχεται Πάσχα, ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος και για τη σταφίδα, τη βιομηχανική τομάτα και τα εσπεριδοειδή δεν έχουμε πάρει τίποτα. Μόνο για το βαμβάκι δηλαδή υπήρχαν λεφτά… Ελπίζουμε ότι θα πάνε γρήγορα οι διαδικασίες τις επόμενες ημέρες, για να κάνουν Πάσχα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας όπως κι ο υπόλοιπος κόσμος», τόνισε.

Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) Θανάσης Βομπίρης δήλωσε στην «Πρωινή» πως το υπουργείο δείχνει να εργαλειοποιεί τις επιδοτήσεις για ψηφοθηρικούς λόγους, υπενθυμίζοντας πως η σταφιδοπαραγωγή είναι ήδη σε οριακό σημείο.

«Οι σταφιδοπαραγωγοί είναι μετέωροι και σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση. Κανένας δεν ξέρει ποιοι θα ξαναμπούν φέτος για καλλιέργεια και ποιοι θα την κόψουν. Όταν το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ καθυστερούν να μας δώσουν ακόμα και αυτά τα “ψίχουλα” της συνδεδεμένης, είναι σαν να μας ωθούν να εγκαταλείψουμε τη γη μας, αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Ίσως θέλουν να δώσουν την ενίσχυση λίγο πριν από τις εκλογές, για να κερδίσουν ψήφους από τον αγροτικό κόσμο. Εμείς όμως έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας για τις καλλιέργειες και ξοδεύουμε από το υστέρημά μας για να είμαστε έτοιμοι», σχολίασε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος