FOLLOW US: facebook twitter

Στο… περίμενε για μια ακόμα φορά οι καρπουζοπαραγωγοί!

Ημερομηνία: 16-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

Σύσκεψη με Βορίδη χθες στο Υπουργείο, Ηλείους βουλευτές και παραγωγούς για όλα τα καυτά αγροτικά θέματα της Ηλείας

-Με 4.5 εκ. ευρώ θα αποζημιωθούν οι πατατοπαραγωγοί της Ν. Ελλάδας που ζημιώθηκαν λόγω κορονοϊού

Με… μισοάδειο καλάθι επέστρεψαν οι παραγωγοί της Ηλείας από την χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Υπουργό Μάκη Βορίδη παρουσία όλων των  Ηλείων βουλευτών,  της Ο.Π Αμαλιάδας  & εκπροσώπων  συνεταιρισμών του νομού, αφού αν και στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα κρίσιμα αγροτικά προβλήματα που «καίνε» την περιοχή μας, εν τούτοις σαφείς λύσεις δεν δόθηκαν επί του παρόντος. Η μοναδική δέσμευση ήταν η απόφαση για συνολική  αποζημίωση των πατατοπαραγωγών της Νότιας Ελλάδας λόγω κορονοϊού χωρίς να γίνει εξειδίκευση του πώς αυτή θα κατανανεμηθεί στους πληγεντες παραγωγούς πατάτας, αφού θα διευκρινιστεί αν θα δοθούν βάσει στρεμματικής ενίσχυσης μόλις ολοκληρωθεί το ΟΣΔΕ.  Για το δε καρπούζι, δόθηκε νέα… παράταση στην αγωνία των καρπουζοπαραγωγών καθώς όπως είπε ο υπουργός θα γινει επανεκτίμηση της κατάστασης στα τέλη Ιουλίου.

Στην σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτός από τον Υπουργό Μ.  Βορίδη συμμετείχαν όλοι οι Ηλείοι βουλευτές, Κ. Τζαβάρας, Δ. Καλαματιανός, Δ. Αυγερινοπούλου, Α. Νικολακόπουλος και Μ. Κατρίνης, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικών Θ. Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας Χ. Βαλιανάτος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Η- Ο Γ. Καλλιμώρος, εκ μέρους της ΥΡΜΙΝΗΣ για την φράουλα ο Θ. Αρβανίτης και από την Τ.Κ Τραγανού ο Ν. Τσάκωνας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Ο.Π Αμαλιάδας στην “Πρωινή” Χρήστου Βαλιανάτου η σύσκεψη είχε ένα θετικό πρόσημο αλλά οι παραγωγοί είναι επιφυλακτικοί και όπως είπε «κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι να λήξει το θέμα των καρπουζοπαραγωγών για να δούμε πώς θα αποζημιωθούν για την ζημιά που έχουν πάθει λόγω της χαμηλής τιμής».

Ο κ. Βαλιανάτος αναλύοντας τα όσα ειπώθηκαν στην σύσκεψη, τόνισε ότι “το θέμα των πατατοπαραγωγών φαίνεται πως οδηγείται σε μια λύση, καθώς ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι για την ζημιά στην πατάτα λόγω των συνεπειών του κορονοϊού, οι παραγωγοί της Ν. Ελλάδας θα αποζημιωθούν συνολικά με 4,5 εκ. ευρώ. Βεβαίως μένει να δουμε ποια θα είναι τα κριτήρια και τι αποζημίωση θα δοθεί ανά στρέμμα πατάτας για τον κάθε παραγωγό”. Σε ότι αφορά το καρπούζι, ο πρόεδρος της Ο.Π ανέφερε ότι ο Υπουργός τόνισε ότι θα περιμένουν να κλείσει η περίοδος των πωλήσεων έως το τέλος Ιουλίου για να εκτιμήσουν ποια θα είναι η συνολική ζημιά και θα επανέλθουν με τα στοιχεία αυτά σε 15 μέρες. Εννοείται πως το γεγονός αυτό που δημιουργεί μια αοριστία δεν ικανοποίησε τους καρπουζοπαραγωγούς γιατί ακόμα δεν εχουν καμία χειροπιαστή λύση.  Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση από τον Υπουργό μέχρι 31 Δεκεμβρίου, όπου θα έχει διευκρινιστεί αν η αναδιάρθρωση θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021 ή αργότερα.

Τέλος, για όλα τα παραπάνω θέματα, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη αυτήν την φορά στον Πύργο, με τον Γ.Γ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μπαγινέτα όπου θα επανεξεταστούν τα νέα δεδομένα και παράλληλα θα γίνει ενημέρωση για την νέα ΚΑΠ, καθώς και για την νέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.

Δ. Αυγερινοπούλου: “Θα αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί που ζημιώθηκαν από τον κορονοϊό»

Η βουλευτής κ. Δ. Αυγερινοπούλου για την χθεσινή σύσκεψη εξέφρασε την ικανοποίησή της και δήλωσε ότι «Φύγαμε με ικανοποίηση και θα αποζημιωθούν όσοι ζημιώθηκαν από τον κορονοϊό.Για πρώτη φορά βλέπουμε την κατανόηση και άμεση αντιμετώπιση του Υπουργείου, με τον Υπουργό να είναι ενημερωμένος και πλήρως κατατοπισμένος για τα αγροτικά ζητήματα του Νομού και από τις εισηγήσεις των Βουλευτών πριν από την συνάντηση. Επίσης όλοι οι βουλευτές ζήτησαν συνάντηση από τον Υπουργό και θα έχουμε θετικά αποτελέσματα και για το θέμα των ελαιοπαραγωγών και των φραουλοπαραγωγών.»

Μ.  Κατρίνης: «Αόριστες εξαγγελίες της κυβέρνησης για πατάτα- καρπούζι»

Από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Μ. Κατρίνης έκανε λόγο για αόριστες εξαγγελίες της κυβέρνησης για για τους καρπουζοπαραγωγούς και πατατοπαραγωγούς της Ηλείας και δήλωσε:

“Παρά την τεράστια ζημιά που υπέστησαν οι καρπουζοπαραγωγοί της Ηλείας, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όχι μόνο δεν έχει λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, αλλά ακόμα και σήμερα αρκείται σε γενικόλογες εξαγγελίες.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα καρπούζια σε εξευτελιστικές τιμές και εξακολουθούν να πουλούν σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές που δεν ανταποκρίνονται ούτε στο κόστος της παραγωγής ούτε στην άριστη ποιότητα του προϊόντος.

Παρά το ότι η χρονιά για τους καρπουζοπαραγωγούς έχει χαθεί, το υπουργείο δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν πρέπει να αποζημιωθούν. Αν δεν αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί, ο κίνδυνος να χαθεί και η επόμενη χρονιά είναι ορατός με συντριπτικές συνέπειες για την οικονομία του νομού. Μπορεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης   να επιβεβαίωσε στη σύσκεψη ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στους πατατοπαραγωγούς, χωρίς να διευκρινίζει το πότε ακριβώς θα δοθούν,  στις κραυγές, όμως, αγωνίας των καρπουζοπαραγωγών συνεχίζει να απαντάει με αοριστίες.

Οι παραγωγοί της Ηλείας έχουν πληγεί και ζητούν στήριξη για να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Η κυβέρνηση θα πράξει επιτέλους το αυτονόητο;”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος