FOLLOW US: facebook twitter

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο το ράλι της Φολόης

Ημερομηνία: 30-10-2020 | Συντάκτης:
Η απάντηση Κοροβέση στην επερώτηση Παπακων/νου και η άποψη του δασάρχη Πύργου, Π. Λάττα

Η νομιμότητα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ράλι στη Φολόη ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης κατά τη χθεσινή τηλε-συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, ύστερα από επερώτηση του επικεφαλής της «Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας», Κώστα Παπακωνσταντίνου σχετικά με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη διοργάνωση του αγώνα αυτοκινήτων, αν ζητήθηκε η γνώμη των καθ΄ύλην αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης ώστε να βεβαιωθεί ότι στηρίχθηκε κάτι που δεν αντιβαίνει στην Εθνική Πολιτική Προστασίας της Φύσης, ποια σχέδια έχει η Περιφέρεια για την προστασία και και την ορθολογική ανάδειξη του δρυοδάσους στο οροπέδιο της Φολόης και πώς εντάσσονται σε αυτά οι διαδρομές αγώνων αυτοκινήτων.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, απάντησε ότι η Περιφέρεια συμμετείχε ως συνδιοργανωτής καλύπτοντας μέρος του κόστους, καθώς το «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΡΑΛΛΥ» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ηλεία, η οποία λόγω της δημοσιότητας που αποκτά από τα ΜΜΕ, είναι  ουσιαστικά εκδήλωση πανελλαδικής σημασίας, που προβάλλει τη φυσική ομορφιά του νομού και συμβάλλει στην τουριστική υποστήριξη της περιοχής.

«Βασική επιδίωξη της Περιφέρειας και ένας εκ των πρωταρχικών στόχων της είναι η προώθηση πολιτικών και δράσεων οι οποίες προάγουν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τις ηθικές αξίες στην περιοχή μας. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια συμβάλλει και συμμετέχει οικονομικά σε εκδηλώσεις και δράσεις, των οποίων πιστεύει στην ουσιώδη συμβολή στα τεκταινόμενα της ευρύτερης περιοχής και στην επιτυχή υλοποίησή τους», ανέφερε αναλύοντας το σκεπτικό της υποστήριξης και πρόσθσε πως η διεξαγωγή της διοργάνωσης είχε λάβει αδειοδότηση από τη Διεύθυνση  Δασών Ηλείας.

Επιπλέον ανέφερε ότι η Περιφέρεια αποσκοπεί στην ανάδειξη του δρυοδάσους, εντάσσοντάς το στο πρόγραμμα της Τουριστικής Προβολής (ενίσχυση του θεματικού τουρισμού, περιπατητικός τουρισμός, ποδηλατικός τουρισμός κλπ) σύμφωνα με όσα ορίζει η περιβαλλοντική νομοθεσία σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης που εποπτεύει την περιοχή. Όσον αφορά την προστασία, συμπλήρωσε ότι η Περιφέρεια εποπτεύει και επιθεωρεί και όπου παρατηρούνται παραβάσεις, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα από την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Π. Λάττας:«Το ράλι διεξάγεται σε υπάρχοντες αγροτοδασικούς δρόμους»

Η Πρωινή ζήτησε και την άποψη του δασάρχη Πύργου, Παν. Λάττα, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ράλι στη Φολόη και σε ποιον βαθμό προκαλεί ρύπανση στην περιοχή.

Ο κ. Λάττας τόνισε αφενός ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι καθ΄όλα συμβατές με την ισχύουσα νομοθεσία, επισημαίνοντας ότι το ράλι διεξάγεται σε οδικό δίκτυο που χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους απο δεκάδες οχήματα.

«Το ράλι της Φολόης διεξάγεται σε τρία σημεία:η μία διαδρομή είναι μήκους 11,8 χλμ πάνω σε σημασμένους αγροτοδασικούς δρόμους, από τους οποίους διέρχονται καθημερινά όλων των ειδών τα οχήματα, όπως τρακτέρ, φορτηγά, μηχανήματα έργων κλπ. Το δεύτερο σημείο είναι στο Δούκα, διαδρομή 4,8 χλμ, σε αγροτοδασικούς δρόμους, και στις Μηλιές, διαδρομή 4,5 χλμ σε οδικό δίκτυο που χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής όλο τον χρόνο. Κατά συνέπεια, το δασαρχείο δίνει άδεια για τη χρήση συγκεκριμένων δρόμων στο δασικό σύμπλεγμα της Φολόης, δεν χαράσσει νέους δρόμους», εξήγησε ο κ. Λάττας και πρόσθεσε ότι οι σχετικές διατάξεις του νόμου επιτρέπουν και μηχανοκίνητους αγώνες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν περισσότερο επιβαρυντικοί.

«Το δασικό σύμπλεγμα της Φολόης είναι μικτό. Περιλαμβάνει εκτάσεις δασικές, αγροτικές και γυμνές, μέσα στις οποίες μπορεί να συναντήσουμε π.χ. σταβλικές εγκαταστάσεις. Δεν είναι συμπαγές δάσος, αλλά ένα μωσαϊκό από διάφορες μορφές βλάστησης», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος