FOLLOW US: facebook twitter

Στο “κόκκινο” η άρδευση

Ημερομηνία: 12-07-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Κοινωνία, Νέα

Μόλις 7,7 μέτρα από το κατώτατο όριο το νερό στο φράγμα Πηνειού

-Στις 22 Ιουλίου οι νέες αποφάσεις, τόνισε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, Παν. Παρασκευόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ένα… θαύμα περιμένουν αγρότες και υπηρεσιακά στελέχη της ΠΕ Ηλείας για το νερό στο φράγμα του Πηνειού, αφού όχι μόνο δεν έβρεξε τις προηγούμενες ημέρες, αλλά επίκειται καύσωνας διαρκείας. Τα διαθέσιμα αποθέματα νερού και η πορεία της αρδευτικής περιόδου συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, όπου έγινε αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 22 Ιουλίου ισχύει πρόγραμμα ελεγχόμενης άρδευσης μειωμένη παροχή νερού με τρία αντλιοστάσια ανενεργά, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι είναι εξασφαλισμένη νέα παράταση.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, έχουν διαμορφωθεί δύο σενάρια εφαρμογής: το ένα προβλέπει συνέχιση του σημερινού προγράμματος και το άλλο ακόμα μεγαλύτερη μείωση της παροχής νερού και τουλάχιστον έξι αντλιοστάσια εκτός λειτουργίας.

«Η 22α Ιουλίου είναι η κρίσιμη ημερομηνία, διότι τότε θα μας δώσει ο ανάδοχος την ακριβή εικόνα της στάθμης και των αποθεμάτων νερού στο φράγμα. Τότε θα επανεξετάσουμε αν μπορεί να συνεχιστεί ή πρέπει να γίνει μια επιπλέον περικοπή της ποσότητας νερού που φεύγει. Και αυτό ίσως να έχει ως αποτέλεσμα να βγει καινούργιο πρόγραμμα που θα κλείσουν περισσότερα αντλιοστάσια καθημερινά. Δυστυχώς το μόνο που προμηνύεται, είναι καύσωνας διαρκείας και είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και προσεκτικοί, εξήγησε και πρόσθεσε ότι όλα εξαρτώνται από τα αποθέματα του φράγματος.

«Θα πάρουμε τις καινούργιες μετρήσεις και τότε θα αποφασίσουμε, για να μην μπούμε σε έναν Αύγουστο που θα είναι πολύ αυστηρός από άποψη προγράμματος. Καλύτερα να μπούμε σταδιακά σε περιορισμό και όχι ξαφνικά. Παίρνουμε καθημερινές μετρήσεις για τη στάθμη του νερού, και προς ώρας πέφτει σταθερά. Όσο κατεβαίνει η στάθμη του φράγματος, μειώνεται και η επιφάνεια του νερού. Εξετάζουμε με προσοχή όλα τα στοιχεία», τόνισε σημειώνοντας ότι η «κόκκινη  γραμμή» της στάθμης είναι τα 70 μέτρα.

«Τη δεδομένη στιγμή, είμαστε στα 77,7 μέτρα περίπου, που σημαίνει ότι έχουμε διαθέσιμα 105 με 110 κυβικά. Δεν πρέπει να πέσει κάτω από τα 70, αλλά έχουμε μπροστά μας 80 ημέρες ακόμα», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot