Στο ίδιο περίπου κόστος με πέρυσι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Στα 82,45 ευρώ ανέρχεται η μέση τιμή του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού το 2018 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ σε σχέση με 82,33 ευρώ που ήταν αντίστοιχα πέρυσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Η έρευνα αφορά 22 τυπικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι (π.χ. κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αυγά, πατάτες, κ.α.).
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι τιμές των προϊόντων του τυπικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα μεγάλα σουπερμάρκετ το 2018 είναι αμετάβλητες κατά μέσο όρο με το 2017, ενώ βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το 2014.
Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες να εκμεταλλευτεί τις προσφορές των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέξει και εξοικονομήσει μεσοσταθμικά περίπου 12% της αξίας των αγορών του.
“Στολίστε” με φρούτα το γιορτινό σας τραπέζι
Το πρόβλημα πλέον έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση διατροφής, «περισσότερα από τέσσερα στα δέκα παιδιά πίνουν καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη και ένα στα τρία δεν τρώει καθημερινά ούτε ένα φρούτο». Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, οι επιστήμονες οι οποίοι μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμαναν ότι τα Ελληνόπουλα είναι από τα πιο παχύσαρκα παιδιά σε ολόκληρη την Ευρώπη!
Είναι προφανές ότι η πολιτεία αλλά κυρίως οι γονείς θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία,όσο και να υιοθετήσουν έξυπνες και αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισής του. Σε σχέση με την πολιτεία, κατά καιρούς γίνονται κάποιες κινήσεις, ωστόσο είναι ευνόητο ότι χρειάζεται εθνική στρατηγική εφόσον το πρόβλημα αγγίζει ολόκληρη σχεδόν την χώρα και εκτείνεται σε όλο το φάσμα των παιδικών ηλικιών. Ας τεθούν σε εφαρμογή, γι’ αρχή, κανόνες στα κιλικία που λειτουργούν εντός των σχολείων και μετά βλέπουμε για τα υπόλοιπα.
Με τους γονείς πάλιτα πράγματα είναι περισσότερα πολύπλοκα, κι αυτό διότι οι περισσότεροι δυσκολεύονται να τηρήσουν μία μετριοπαθή στάση, που είναι μάλλον και η πιο ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα. Εδώ η «ευαισθητοποίηση» από μόνη της δεν αρκεί, καθώς συχνά τους σπρώχνει στην υπερβολή που προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα. Είπαμε ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά όχι να παθαίνουμε υστερία για ένα σοκολατάκι! Όπως σε όλα τα πράγματα, το μέτρο και η ποικιλία είναι το ζητούμενο. Όλα χρειάζονται και κυρίως να αγαπήσουν τα παιδιά κάποιες τροφές (π.χ. τις φράουλες, τα σταφύλια, τα μανταρίνια ή τις μπανάνες) όπως αγαπούν τις σοκολάτες. Εξάλλου τα καλύτερα γλυκά είναι τα φρούτα!