FOLLOW US: facebook twitter

Στο επίκεντρο οι πληρωμές και οι αναπλάσεις

Ημερομηνία: 23-09-2024 | Συντάκτης:

-Η Πρωινή αποκαλύπτει τι συζήτησαν ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Γ.Ανδρουλάκης, και ο αντιδήμαρχος Τεχν.Υπηρεσιών δήμου Πύργου, Β.Παναγόπουλος

Εντός Οκτωβρίου θα δρομολογηθεί η εξόφληση λογαριασμών για τις αναπλάσεις 28ης Οκτωβρίου και Αγίας Κυριακής
-Ετοιμότητα για τις προσκλήσεις του 2025 ζητήθηκε από τη δημοτική Αρχή Πύργου

Η εξόφληση λογαριασμών έργων του δήμου Πύργου μέσα στον Οκτώβριο και οι νέες προσκλήσεις για περιβαλλοντικές παρεμβάσεις το 2025 ήταν τα κυριότερα θέματα συζήτησης ανάμεσα στον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, Γ.Ανδρουλάκη, και τον αντιδήμαρχο Τεχν.Υπηρεσιών δήμου Πύργου, Β.Παναγόπουλο, στο περιθώριο του Alfeios Eco Festival, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο τριήμερο στον λόφο του Επαρχείου στον Πύργο.

Δεδομένου ότι εκκρεμούν ανεξόφλητοι λογαριασμοί σε δύο σημαντικές αναπλάσεις στον αστικό ιστό του Πύργου, αυτή της 28ης Οκτωβρίου και αυτή πέριξ του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής, με συνέπεια τα έργα να «σέρνονται», ο κ.Παναγόπουλος έθεσε το πρόβλημα στον κ.Ανδρουλάκη, ζητώντας του να το διευθετήσει προωθώντας τις πληρωμές το συντομότερο δυνατόν.

Όπως ανέφερε, ελλοχεύει κίνδυνος για επίσημη διακοπή των εργασιών ή ακόμα και για διάλυση των συμβάσεων, καθώς έχει εκτελεστεί το μεγαλύτερο μέρος των αναπλάσεων χωρίς να έχουν προχωρήσει οι αντίστοιχες πληρωμές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου φέρεται να ενημέρωσε τον αντιδήμαρχο ότι εντός του Οκτωβρίου θα γίνουν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να προχωρήσουν οι εγκρίσεις των πληρωμών.

Η πορεία των έργων

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες αισθητικής αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της πόλης, πέριξ του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής, αυτές έχουν διακοπεί λίγο πριν από την ολοκλήρωσή τους, καθώς η ανάδοχος εταιρεία δεν έχει πληρωθεί. Παρότι οι υπολειπόμενες εργασίες είναι η ανάπλαση της οδού Μπιζανίου και η τοποθέτηση του αστικού εξοπλισμού, (κολωνάκια, φωτισμός) και φυτεύσεις, οι μεγάλες καθυστερήσεις καταβολής χρηματικών ποσών από το κράτος, είχαν ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή εργασιών με συνέπεια την καθυστέρηση ενός έργου που θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται πως ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 828.000 ευρώ.

 Όσον αφορά την ανάπλαση της 28ης Οκτωβρίου, ο ρυθμός προόδου των εργασιών έχει επιβραδυνθεί εκ νέου, καθώς ο ανάδοχος έστειλε νέους λογαριασμούς που παραμένουν ανεξόφλητοι. Το συγκεκριμένο έργο είχε μπει πριν από 15 μέρες στο τελικό στάδιο της ασφαλτόστρωσης για να ακολουθήσει η τοποθέτηση των κυβόλιθων, αλλά το τελευταίο διάστημα οι εργασίες είναι περιορισμένες. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι  673.092 ευρώ και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι ο Ιανουάριος του 2025, μετά τη χορήγηση παρατάσεων από το δημοτικό συμβούλιο Πύργου.

Συζήτηση για το 2025

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, ακολούθησε αναλυτική συζήτηση για τη νέα προγραμματική περίοδο και για τις προσκλήσεις που θα εκδοθούν από το Πράσινο Ταμείο την ερχόμενη χρονιά.

Ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να ζήτησε από τη δημοτική αρχή να ιεραρχήσει τις παρεμβάσεις, με προτεραιότητα στις αναπλάσεις που αυξάνουν το πράσινο και περιορίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη περιορισμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και υπογράμμισε  τη συστηματική προσπάθεια του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, για το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που συμβάλλουν στην προσαρμογή των κοινωνιών στην κλιματική αλλαγή αλλά και για τον κρίσιμο ρόλο του Πράσινου Ταμείου, το οποίο συμβάλλει οικονομικά και τεχνοκρατικά στην υπόθεση αυτή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot