FOLLOW US: facebook twitter

Στο επίκεντρο ο άξονας Πύργος-Ήλιδα-Ολυμπία. “Τρίπολο” επενδύσεων και ανάπτυξης!

Ημερομηνία: 28-08-2023 | Συντάκτης:

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος, εξηγεί στην Πρωινή την αλλαγή στη νέα ΟΧΕ

-Μεθαύριο η πρώτη συνάντηση διαβούλευσης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Με στόχο τη συγκρότηση των βασικών αξόνων και τις μέγιστες εφικτές συναινέσεις θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη η ενημερωτική συνάντηση διαβούλευσης για το Σχέδιο της Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο.

Την πρόσκληση απηύθυνε εκ μέρους της Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος ενόψει της έναρξης του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, για να τεθούν επί τάπητος τα βασικά σχέδια και οι επιμέρους επιδιώξεις των δήμων που συμμετέχουν.

Υπενθυμίζεται ότι στη νέα προγραμματική περίοδο έγινε επανασχεδιασμός των ΟΧΕ, με σημαντικότερη αλλαγή την ενσωμάτωση του δήμου Ήλιδας στον άξονα Κατάκολο-Πύργος-Αρχαίας Ολυμπίας, με βάση τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις των Χωροταξικών πλαισίων για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όπως εξήγησε στην «Πρωινή» ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, βάσει του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (ΠΧΠ) προβλέπεται η ανάπτυξη δικτύου συνεργασίας Πύργου-Αμαλιάδας, ώστε να λειτουργήσουν ως δίπολο.

«Η συγκεκριμένη χωρική ενότητα ανήκει στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές με έντονες οικιστικές και τουριστικές πιέσεις και με το περιβάλλον τους παράλληλα να χρειάζεται σχεδιασμένες δράσεις και μέτρα αναβάθμισης και εξυγίανσης. Το “τρίπολο” με πυρήνα την Αρχαία Ολυμπία περιλαμβάνει την Αρχαία Ήλιδα και το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Οι τρεις αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν πόλους διεθνούς βεληνεκούς με τεράστια αρχαιολογική και επιστημονική σημασία, για αυτό ήταν επιδίωξή μας στη νέα ΟΧΕ να ενταχθούν στον ίδιο σχεδιασμό», τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του άξονα Πύργος-Αμαλιάδα.

«Ο αναπτυξιακός πόλος της ευρύτερης περιοχής Πύργου-Αμαλιάδας (πρωτεύοντες περιφερειακοί πόλοι, χαρακτηρισμένο δίπολο οικισμών από το Γενικό ΠΧΣΑΑ) παρουσιάζει επίσης συγκριτικά πλεονεκτήματα στον ειδικό και εναλλακτικό τουρισμό (υγρότοποι, προστατευόμενα τοπία, ιαματικές πηγές κλπ.), στον αθλητισμό, στη γεωργία (εύφορες πεδινές εκτάσεις Ηλείας) και έχει δυνατότητες εξειδίκευσης στη βιολογική γεωργία και την παραγωγή ενέργειας με έμφαση στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι είναι στην ίδια ΟΧΕ τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Ηλείας μαζί με την Αρχαία Ολυμπία, η οποία συμμετέχει και σε άλλη μία ΟΧΕ λόγω της σπουδαιότητάς της», ανέφερε ο κ.Γιαννόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος