Στο «δόκανο» της Εφορίας τα πυροδάνεια
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2496″ img_size=”full”][vc_column_text]Στα πρόθυρα της οικονομικής ασφυξίας οδηγεί το Υπουργείο Οικονομικών τους δανειολήπτες που έχουν λάβει δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία περιλαμβάνονται και τα αποκαλούμενα «πυροδάνεια», που είχαν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις της Ηλείας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, αγνοώντας τις διαρκείς προτάσεις και παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Ηλείας για να θεσπιστεί ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει τους δανειολήπτες, καθώς και σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα πριν από έναν μήνα περίπου.
Με δύο αποφάσεις του ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αποφασίζει την επιτάχυνση των διαδικασιών εξόφλησης των συγκεκριμένων δανείων μέσω της Εφορίας και δρομολογεί την είσπραξή τους μέσω ΔΟΥ από τις 30 Νοεμβρίου, αχρηστεύοντας ουσιαστικά την απόφαση του πρώην αναπλ. Υπουργού, Γ. Χουλιαράκη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιανουάριο, με την οποία δινόταν στις τράπεζες η δυνατότητα ρύθμισης των «πυροδανείων, χωρίς να επικαλούντα ως εμποδιο την ύπαρξη της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.
Με την πρώτη απόφαση ο κ. Σκυλακάκης συγκροτεί Συντονιστική Επιτροπή Εγγυήσεων, έργο της οποία ειναι «η υποβολή προτάσεων βελτίωσης και επιτάχυνσης τωνελέγχων των αιτημάτων κατάπτωσης των δανείων που έχουν παρασχεθεί από ΕλληνικέςΤράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου» και θα πρέπει σε τρεις μήνες να υποβάλει ολοκληρωμένο πόρισμα στον υφυπουργό.
Με τη δεύτερη απόφαση, καθορίζεται «η διαδικασία ηλεκτρονικής βεβαίωσης και διαγραφής οφειλών δανείων εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο», ενεργοποιώντας τις Εφορίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η απόφαση, οι τράπεζες που θα επιδιώξουν την κατάπτωση της κρατικής εγγύησης του δανείου, θα υποβάλουν ηλεκτρονικό φάκελο στη Διεύθυνση Κρατικών Εγγυήσεων και Κίνησης Κεφαλαίων, η οποία θα διενεργήσει τον έλεγχο στους όρους των δανείων και στη συνέχεια θα βεβαιώσει προς την αρμόδια ΔΟΥ τις οφειλές σε βάρος των δανειοληπτών λόγω της κατάπτωσης της εγγύησης και θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες είσπραξης από τις ΔΟΥ!
Όπως αναφέρει και το cnn.gr, ουσιαστικά τα τμήματα των δανείων που δεν έχουν αποπληρωθεί θα μεταφέρονται στο Δημόσιο για να εισπραχθούν με τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.Είναι προφανές ότι αν δεν προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση για τα «πυροδάνεια» των Ηλείων επιχειρηματιών ως τις 30 Νοεμβρίου, ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της απόφασης, τότε οι δανειολήπτες θα μετατραπούν εν μια νυκτί σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κατασχέσεις λογαριασμών, πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων κλπ.
Αγνοήθηκαν οι προτάσεις του ΕΒΕ Ηλείας
Το ΕΒΕ Ηλείας έχει επανειλημμένα ζητήσει ειδική νομοθετική ρύθμιση για τα πυροδάνεια που ελήφθησαν το 2007 ενώ πριν λίγες εβδομάδες ο αντιπρόεδρος του ΕπιμελητηρίουΚώστας Λεβέντης είχε εισηγηθεί το σοβαρό αυτό θέμα στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και είχε επισημάνει ότι οι συνεχείς προσπάθειες τους, οδήγησαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς σε μια σημαντική επιτυχία.
«Μεταξύ των πρωτοβουλιών που είχαμε αναπτύξει, ήταν και η σύνταξη και υποβολή νομοθετικής πρότασης για τα συγκεκριμένα δάνεια, η οποία να μπορεί να εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αλλά και με τις δεσμεύσεις της χώρας από τα μνημόνια. Σε συνέχεια της νομοθετικής μας πρότασης εκδόθηκε η με αριθμ. 2/94253/0025/21.12.2018 απόφαση του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Γεωργίου Χουλιαράκη, με βάση την οποία η πρότασή μας έγινε πράξη, δίνοντας ευθέως τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα και τους δανειολήπτες να ρυθμίζουν, μεταξύ άλλων, και τα πυρόπληκτα (κόκκινα και ενήμερα) δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς οι τράπεζες να προβάλουν ως εμπόδιο την ύπαρξη της συγκεκριμένης εγγύησης και την ανάγκη λήψης εγκρίσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Έγινε, δηλαδή, το αναγκαίο βήμα και υπέδειξε προς τις τράπεζες ότι, δεν μπορούν πλέον να αρνούνται πεισματικά την ρύθμιση των συγκεκριμένων δανείων» ανέφερε ο κ. Λεβέντης.
Αναπάντητη και η ερώτηση Κ. Τζαβάρα
Στην ερώτησή του στις 20 Σεπτεμβρίου, ο Ηλείος κυβερνητικός Βουλευτής Κώστας Τζαβάρας ζητούσε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ειδικούς προνοιακούς όρους για τα «πυροδάνεια», ισότιμους και αντίστοιχους με αντίστοιχες κατηγορίες δανείων όπως τα στεγαστικά του πρώην ΟΕΚ ή τα αγροτικά δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τη ρύθμιση των «πυροδανείων» από τις τράπεζες, αξιοποιώντας το πλαίσιο της πρότασης των έξι σημείων που έχει καταθέσει με επιστολή του στα συναρμόδια υπουργεία το Επιμελητήριο Ηλείας από τις 14.11.2017.
«Τα συγκεκριμένα δάνεια είχαν αποκλειστικά προνοιακό χαρακτήρα και δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι χορηγήθηκαν σε πολίτες και επιχειρήσεις που ζημιώθηκαν από τις πυρκαγιές του 2007 αλλά και τους σεισμούς του 2008. Υπό αυτή την έννοια, είναι αδιανόητο οι τράπεζες να μη συνεργάζονται με τους δανειολήπτες της Ηλείας, που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από τέτοια δάνεια. Η κυβέρνηση Τσίπρα και οι τράπεζες προσπάθησαν να το επιβάλουν ως τραπεζικό πρόβλημα, παραβλέποντας την κοινωνική του διάσταση. Πλέον είναι αναγκαία μια νομοθετική ρύθμιση που θα λαμβάνει υπόψη κριτήρια ίδια με αυτά που ελήφθησαν κατά τη χορήγηση των δανείων, απεγκλωβίζοντας τους πυρόπληκτους δανειολήπτες από τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν ακουσίως περιέλθει», υπογράμμιζε ο Κώστας Τζαβάρας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]