Στο Anti-Nero το άλσος Σπιάτζαςκαι η ζώνη Σμέρνα-Πλατιάνα
-Εκτεταμένο πρόγραμμα αντιπυρικών παρεμβάσεων ύψους 4 εκατ. ευρώ στην Ηλεία
-Θα καθαριστούν πάνω από 3.00 στρέμματα στις περιοχές ευθύνης του δασαρχείου Πύργου και του δασαρχείου Ολυμπίας
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Με στόχο τη θωράκιση του δασικού πλούτου πριν από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου θα ξεκινούν μέσα στον Μάρτιο εκτεταμένες παρεμβάσεις, αθροιστικού προϋπολογισμού περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, στις περιοχές ευθύνης του δασαρχείου Πύργου και του δασαρχείου Ολυμπίας, οι οποίες είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα ANTINEROIII και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις προβλέπουν την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος δημιουργίας μικτών αντιπυρικών ζωνών για την προστασία των δασών, την αποφυγή και τον περιορισμό της εξάπλωσης των δασικών πυρκαγιών και την πρόσβαση στο εσωτερικό του δάσους, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθούν ζώνες αμιγούς ή μικτής βλάστησης με πλατύφυλλα είδη, τα οποία χαρακτηρίζονται από πιο αργή και ελεγχόμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς μέσω φυτεύσεων εμπλουτισμού, με έμφαση σε θέσεις δασών ή δασικών εκτάσεων χωροθετημένων πλησίον ή σε μίξη με οικιστικές περιοχές. Οι λοιπές εργασίες αντιπυρικής προστασίας αφορούν τις απαραίτητες δασοτεχνικές εργασίες που απαιτείται να υλοποιηθούν κατά τα έτη 2024 και 2025 για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων ολόκληρης της χώρας, πλην της προαναφερόμενης δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών.
Καθαρισμός στο άλσος της Σπιάτζας!
Η πρώτη εργολαβία έχει προϋπολογισμό 2,13 εκατ. ευρώ περίπου και θα υλοποιηθεί με φορέα το δασαρχείο Πύργου. Σε αυτήν περιλαμβάνονται πολλές περιοχές, όπως η Βαρβάσαινα, το Καράτουλα, η Σκαφιδιά, το Χειμαδιό, ωστόσο ξεχωρίζει αυτή στο αλσύλλιο της Σπιάτζας, στο οποίο για πρώτη φορά θα γίνουν εκτεταμένες αντιπυρικές δράσεις.
«Το νέο πρόγραμμα έρχεται σε συνέχεια του AntiNero 2, το οποίο ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, καθώς είμαστε στο στάδιο των τελικών επιμετρήσεων. Η νέα παρέμβαση περιλαμβάνει συνολικά 2.391 στρέμματα δασικών εκτάσεων, στα οποία θα γίνουν εργασίες απομάκρυνσης υπόροφης βλάστησης, ατομικοποίηση δέντρων μέχρι ένα συγκεκριμένο ύψος, κλαδεύεις και θρυμματισμός κλπ. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και το δάσος στην Σπιάτζα, όπου θα κάνουμε μια πολύ σημαντική αντιπυρική παρέμβαση, που θα το θωρακίσει. Το έργο ξεκινά εντός των ημερών με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το επόμενο τρίμηνο, πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου», εξήγησε ο δασάρχης Πύργου, Δρ Παναγιώτης Λάττας.
Παρέμβαση στην κορυφογραμμή Σμέρνα-Πλατιάνα
Η δεύτερη εργολαβία είναι εξίσου σημαντική, διότι αφορά Πιλοτικό Πρόγραμμα Δημιουργίας Μικτής Αντιπυρικής Ζώνης σε περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Ολυμπίας, και σε έκταση επεμβάσεων 806,85 στρεμμάτων.
Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Ολυμπίας, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, σκοπός του προγράμματος είναι η πιλοτική υλοποίηση ενός μικτού συστήματος που αποτελείται από μία κεντρική αντιπυρική αποψιλωμένη ζώνη (γυμνή), εκατέρωθεν της οποίας δημιουργούνται αρχικά ζώνες αραιώσεων, κλαδεύσεων και καθαρισμού υπωρρόφου (χαμηλής βλάστησης) με φύτευση πλατύφυλλων βραδύκαυστων δένδρων και τέλος στις εξωτερικές παριές, ζώνες καθαρισμών του υπορόφου.
«Επιδίωξή μας είναι να θωρακίσουμε τον δασικό πλούτο της περιοχής, δίνοντας έμφαση στην έγκαιρη πρόληψη, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις στην ορεινή ζώνη», ανέφερε.
Η περιοχή επέμβασης χωροθετείται στο όρος Λαπίθα, στην κορυφογραμμή που ξεκινά από τη Σμέρνα και φτάνει ως την Πλατιάνα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1,9 εκατ. ευρώ περίπου, με προβλεπόμενη περίοδος ολοκλήρωσης των εργασιών εντός τριμήνου, ώστε να έχει ολοκληρωθεί -έστω στο μεγαλύτερο μέρος του- πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Το έργο με τίτλο «Πρόγραμμα Προστασίας Δασών – Antinero III» αφορά στις απαραίτητες δράσεις που απαιτείται να υλοποιηθούν για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από καταστροφικές πυρκαγιές και, κατ’ επέκταση, τη θωράκιση (από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς) των οικισμών, των αρχαιολογικών χώρων, των κτιριακών, βιομηχανικών και λοιπών εγκαταστάσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται εντός ή πλησίον αυτών. Yλοποιείται σε συνέχεια της υλοποίησης των προγραμμάτων Antinero I και ΙΙ, καθώς λόγω των πρόσφατων δασικών πυρκαγιών κρίνεται αναγκαία και επιτακτική η περαιτέρω υλοποίηση δράσεων αντιπυρικής προστασίας κατά τα έτη 2024 και 2025.