FOLLOW US: facebook twitter

Στο 60% τα αντιπλημμυρικά έργα στον Αλφειό

Ημερομηνία: 28-12-2023 | Συντάκτης:

Εγκρίθηκε η παράταση του έργου ως το τέλος της άνοιξης του 2024

 

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

 

Σε ποσοστό 60% έχουν ολοκληρωθεί οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον Αλφειό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η ανάδοχος εταιρεία ζητώντας τη ολιγόμηνη παράταση του έργου.

Όπως αναφέρει ο ανάδοχος στο σχετικό έγγραφο, κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-23 καταγράφηκε μεγάλη παροχή νερού στον ποταμό, η οποία σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής, δεν επέτρεπε την εκτέλεση των εργασιών εντός της κοίτης του ποταμού. Παράλληλα, σημειώνει πως η εκτέλεση έργων αυτήν την περίοδο είναι δύσκολη λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων από τις βροχές και υπενθυμίζει την καθυστέρηση αποπληρωμής των εγκεκριμένων λογαριασμών του έργου από το Υπουργείο Εσωτερικώ, η οποία σε συνάρτηση με την συνεχή άνοδο του κόστους των υλικών κατασκευής καθώς και των υγρών καυσίμων προκάλεσε σημαντική υστέρηση στην ομαλή εκτέλεση των εργασιών και την εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι κατά την εκτέλεση της σύμβασης διαπιστώθηκε η ανάγκη εκτέλεσης εργασιών σε διαφορετικές και περισσότερες θέσεις από τις προβλεπόμενες στην αρχική μελέτη, υπό τις απαιτήσεις των παρόδιων και των όμορων Δημοτικών Αρχών, για την κατασκευή των οποίων απαιτήθηκε η σύνταξη ανακεφαλαιωτικών πινάκων του έργου.

Πλέον υπολείπονται εργασίες στις θέσεις: Φράγμα Αλφειού, Τρυπητή, Καλλιθέα, Ποτόκι, Ζάλη, Παλιομερίδα – Άσπρος βράχος, Καμίνι, Λίμνα, Πράσα, Μπαλτσάκα, Μπούκα, Νταβαρέικα, Πεταλίδι, ενώ προέκυψε αναγκαιότητα επικαιροποίησης του Φυσικού Αντικειμένου μετά την παρέλευση της χειμερινής περιόδου λόγω της πτώσης των υδάτων και την δυνατότητα ελέγχου των υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας της κοίτης και της δυνατότητας επέμβασης στις προβλεπόμενες θέσεις.

Παράλληλα, ο ανάδοχος υπογραμμίζει την ανάγκη ενεργής συμβασιοποιημένης εργολαβίας για την χειμερινή περίοδο για την αντιμετώπιση αναγκών από πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς και την ανάγκη προστασίας των πολιτών και της περιουσίας τους στην περιοχή που διατρέχει ο ποταμός Αλφειός και της ενίσχυσης και προστασίας (κατ’ απαίτηση στο χρόνο) του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το αίτημα για την παράταση ολοκλήρωσης του έργου εγκρίθηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Υπενθυμίζεται πως το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ΣΑΕ 055  με αρχική χρηματοδότηση 10 εκατ. Ευρώ. Ο διαγωνισμός έγινε τον Φεβρουάριο του 2022 και ο ανάδοχος αναδείχθηκε με έκπτωση 25,38%.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot