Στο 2003 επέστρεψαν τα δηλωθέντα εισοδήματα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”77583″ img_size=”full”][vc_column_text]Από εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα –πιθανότατα τα χαμηλότερα από τότε που μπήκε η χώρα στη Ζώνη του Ευρώ– θα ξεκινήσει η προσπάθεια ανασυγκρότησης της φορολογητέας βάσης. Το άθροισμα των δηλωθέντων εισοδημάτων και των 8,9 εκατ. φορολογουμένων αναμένεται να υποχωρήσει φέτος ακόμη και κάτω από τα 72-73 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχη «επίδοση» έχει να καταγραφεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, κάτι που σημαίνει ότι η φορολογητέα βάση –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα– θα διαμορφωθεί στα επίπεδα που ήταν και πριν από 15-17 χρόνια.
Η συρρίκνωση των εισοδημάτων λόγω πανδημίας βρήκε τους φορολογουμένους σε ούτως ή άλλως δυσχερή θέση, λόγω της 10ετούς οικονομικής κρίσης που είχε προηγηθεί. Οι απώλειες από τα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφηκαν τη διετία 2010-2011 θα φτάσουν πλέον στα 31-33 δισ. ευρώ, καθώς από τα 104 δισ. ευρώ που δηλώθηκαν το 2011 θα φτάσουμε μια δεκαετία αργότερα στα 72-73 δισ. ευρώ.
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι φέτος δεν θα πληρώσουν φόρο οι μισοί φορολογούμενοι και ότι ένα επιπλέον ποσοστό θα έχει σημαντική έκπτωση φόρου, ενισχύεται από τα στατιστικά στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι και την Παρασκευή είχαν υποβληθεί οι δηλώσεις 4,237 εκατομμυρίων φορολογουμένων, δηλαδή περίπου των μισών που έχουν υποχρέωση (σ.σ. το 2020 υποβλήθηκαν δηλώσεις 8,8 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων, ενώ τόσες αναμένονται και φέτος). Το 52,5% των εκκαθαριστικών είναι μηδενικά και το 17,23% πιστωτικά, ενώ μόνο τα 3 στα 10 είναι χρεωστικά.
Ενώ λοιπόν είμαστε στα μισά του δρόμου όσον αφορά την υποβολή των δηλώσεων, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις όσων υποστήριζαν ότι η πανδημία θα επηρεάσει και την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων. Το 2020, χρεωστικά ήταν τα 3,189 εκατ. εκκαθαριστικά, ενώ το 2019 ήταν 3,03 εκατ. Φέτος, θα πέσουμε για πρώτη φορά αισθητά κάτω από το όριο των 3 εκατομμυρίων. Προς το παρόν, έχουν εκδοθεί 1,28 εκατ. εκκαθαριστικά με τα οποία οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο. Σε κάθε περίπτωση όμως, δύσκολα ο αριθμός των χρεωστικών εκκαθαριστικών θα ξεπεράσει τα 2,7 εκατ.
Η ολοκλήρωση της φετινής διαδικασίας αναμένεται ότι θα αποτυπώσει τον μικρότερο αριθμό χρεωστικών εκκαθαριστικών των τελευταίων 15 ετών, τον μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων επιστροφής φόρου και το χαμηλότερο δηλωθέν εισόδημα από το 2003-2004 και μετά, χαμηλότερο ακόμη και από τη μνημονιακή περίοδο.
Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]