FOLLOW US: facebook twitter

Στηρίζει τους σταφιδοπαραγωγούς της Δυτικής Ελλάδας η Περιφέρεια

Ημερομηνία: 25-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”138343″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα έπειτα από προ ημερησίας διατάξεως συζτηση στο συμβούλιο
-Ν. Φαρμάκης: «Ενημερώσαμε έγκαιρα το υπουργείο για το πρόβλημα, πετύχαμε την ένταξη αναμπέλωσης στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και στεκόμαστε στο πλευρό των παραγωγών μας με κάθε τρόπο»

[/vc_column_text][vc_column_text]Η ανάγκη μέτρων στήριξης της κορινθιακής σταφίδας αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που κατέληξε κατά πλειοψηφία στην έκδοση ψηφίσματος,  καθώς το θέμα συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι εγκαίρως η Περιφέρεια, αφού ενημερώθηκε για το ζήτημα, από  τον προηγούμενο Μάρτιο ήρθε σε επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (εστάλη και σχετική επιστολή), προειδοποιώντας για το πρόβλημα που θα προκύψει από τη μειωμένη ζήτηση του προϊόντος στην αγορά, τη συσσώρευση  μεγάλων πλεονασμάτων που  παραμένουν αδιάθετα, προστεθέντων των ποσοτήτων της παραγωγής του τρέχοντος έτους.

«Ζητήσαμε τη στήριξη του προϊόντος και του σταφιδοπαραγωγού με τη χρήση όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που προσφέρονται, τόσο από εθνικούς όσο και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας και στο μέλλον» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κάθε άλλα παρά ουδέτερος παρατηρητής είναι».

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η επικοινωνία με το Υπουργείο ήταν διαρκής και συνέβαλε ώστε το Υπουργείο, που αναγνωρίζει ότι η σταφίδα είναι από τα σημαντικότερα εθνικά προϊόντα κι έχει εκφράσει την πρόθεση να στηρίξει τους παραγωγούς, να εντάξει την αναμπέλωση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, κάτι για το οποίο απομένει μόνο η τυπική έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Περιφερειάρχης παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι καλλιεργούμενες εκτάσεις Κορινθιακής Σταφίδας στην Περιφέρειά μας ανέρχονται σε 45.000 στρέμματα με παραγωγή 13.000 τόνους στην Π.Ε. Αχαΐας και 28.000 στρέμματα με παραγωγή 8.000 τόνους στην Π.Ε. Ηλείας.

«Η στήριξη των αγροτικών προϊόντων βρίσκεται στον πυρήνα της ευρύτερη πολιτική της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως άλλωστε αποδείξαμε και στο ζήτημα της ελιάς. Οι υπηρεσίες μας είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν παρέχοντας στοιχεία που αφορούν την παραγωγή και εφόσον προκύπτει, να τεκμηριωθεί η μείωση της ζήτησης ως συνέπεια της πανδημίας. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία όμως ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»  αποσαφήνισε ο Περιφερειάρχης.

Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος ενημέρωσε το σώμα για τη διερευνητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μια μέρα πριν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών, προκειμένου να διερευνηθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia